Preparati za ZAŠTITU bilja koje možete koristiti u ORGANSKOJ proizvodnji

Preparati za ZAŠTITU bilja koje možete koristiti u ORGANSKOJ proizvodnji

Prva pomisao na organsku poljoprivredu povezuje sa rečju „neprskano“. To je fraza kojom se vode mnogi proizvođači, pre svega u reklamiranju svojih proizvoda. Naravno, postoje izuzeci gde tretiranje biljke određenim hemijskim sredstvom nije neophodno, ali svako ozbiljnije ulaganje u posao proizvodnje voća i povrća zahteva i izdatke vezane za tretiranje zasada.

Dozvoljeni preparati za zaštitu bilja u organskoj proizvodnji - © Pixabay

Proces razvijanja i menjanja živog sveta odvija se svakodnevno. Iz mnogih naučnih izvora može se zaključiti da su zasadi, koji se sada besomučno tretiraju raznim preparatima, pre dve-tri decenije praktično preživljavali uz samo jedno prskanje, i to plavim kamenom (osvrt na voće).

Kako se boriti protiv suše tamo gde nije moguće navodnjavanje?

Širenjem asortimana sadnog materijala, uvoza sadnog materijala sa raznih podneblja, stvorili su se uslovi za stvaranje „novih“ bolesti, koje nisu karakteristične za naše podneblje, i pred kojima su naše stare sorte „bespomoćne“, te je neophodno, u cilju očuvanja zasada, primeniti odgovarajući tretman preparatima.

Organski proizvodi skupi, ali sve traženiji u Srbiji

U oblasti organske proizvodnje, konkretni propisi definišu primenu preparata koji su u ovoj proizvodnji dozvoljeni. Na sajtu Uprave za zaštitu bilja postoje dokumenti u elektronskom formatu, u kojima se nalazi spisak dozvoljenih preparata i đubriva za organsku proizvodnju.

Dozvoljeni preparati za zaštitu bilja u organskoj proizvodnji - © Pixabay

Dozvoljeni su i alternativni načini tretiranja zasada, u vidu preparata spravljenih od ekstrakta bilja, pepela i sl. U alternativne načine mogu se ubrojati, na primer, pčelinji vosak (pri potkresivanju biljke), želatin kao insekticid, tretiranje sodom bikarbonom da bi se sprečilo razvijanje plesni na sazrelom voću i drugo.


Sprej od listova paradajza – prirodna zaštita od lisnih vaši

U prodaji se mogu naći razni komercijalni preparati dozvoljeni u organskoj proizvodnji. To su proizvodi na bazi bakar hidroksida, koji deluje kao fungicid (do 6 kg/ha čistog bakra godišnje), parafinska ulja (insekticidno i akaricidno dejstvo), mineralna ulja (insekticid, fungicid koji se koristi u tretiranju stabla voćaka), preparati na bazi sumpora (fungicidi), kalcijum hidroksida (za stabla i sadnice), kao i kalijum bikarbonata (deluje kao fungicid).

U pogledu zaštite, svaki konvencionalni preparat ima svoj par u alternativnoj (organskoj) zaštiti. Ipak, samim razvijanjem sortimenta, i naseljavanjem raznih mikroorganizama koji prouzrokuju mnoge „nove“ bolesti, postoje rešenja koja su prihvatljiva samo u procesu organske proizvodnje, što može da bude veliki problem, jer se rizikuje postojanost zasada kao takvog.


Dozvoljeni preparati za zaštitu bilja u organskoj proizvodnji - © Pixabay

Neophodno je da svaki proizvođač koji zaista želi da se bavi organskom proizvodnjom, bude u stalnom kontaktu sa informacijama vezanim za tu oblast, da prati pravilnike i nova praktična rešenja. Kao u pogledu na sredstva za zaštitu bilja, isto tako postoji lista dozvoljenih sredstava za đubrenje i oplemenjivanje zemljišta organskog i neorganskog porekla.


Postoje navodi koji govore o neupotrebljavanju đubriva u procesu organske proizvodnje, ali te priče nisu utemeljene jer Uprava za zaštitu bilja ima svoje kriterijume za selekcionisanje inputa prihvatljivih za organsku proizvodnju.

Spisak svih dozvoljenih preparata za zaštitu bilja u organskoj proizvodnji

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica