Dolari su okej, ali ljudski životi nemaju cenu

Dolari su okej, ali ljudski životi nemaju cenu

KOLUMNE SU ODLIČAN ALAT KOJI NEVIDLJIVO ČINI VIDLJIVIM. Dok bahata korona još nije završila „gostovanje“ na Severnoj hemisferi gde je u bukvalnom smislu reči napravila golem zulum, predstavnici krupnog kapitala, berzijanci, savremeni zelenaši kao i brojni drugi špekulanti horski su započeli svoju RECITACIJU o posledicama koronavirusa na globalnu ekonomiju. Nije to ništa neprirodno ili nepristojno samo da među najglasnijim NARIKAČAMA nije sve veći broj onih u lister odelima i umreženim negde na Bahamima i sličnim, zaklonjenim od svih pogleda, destinacijama. Odjednom se stvara utisak da je najvažnija stvar na ovom svetu NOVA DOBIT I PROFIT, A NE LJUDSKI ŽIVOTI KOJE PANDEMIJA OBARA KAO SNOPLJE. Analitičari, bolje reći vidovite Zorke iz MMF-a , čak tvrde, da će koronavirus odvesti svet u krizu goru od VELIKE DEPRESIJE iz tridesetih godina prošlog veka. Čitao sam nešto i o tome, uz lično ubeđenje, da u 2020. godini, nigde na planeti Zemlji neće biti nalaženi umrli građani SA ZLATNICIMA MEĐU ZUBIMA zbog nemogućnosti da kupe parče hleba. Ako je u prošloj godini na smetlištu EU bačeno preko 80 miliona tona hrane, i u ovoj, bez obzira na sve nedaće koje donosi pandemija, barem polovina od te „planine“ završiće u kontejnerima. Za one koji su zabrinuti za vojne i druge ubilačke budžete ISKRENO ŽELIM DA ŠTO PRE BANKROTIRAJU.

Zabrinutost za rast, odnosno pad privredne aktivnosti, BDP, cenu kapitala, situacije na domaćem i inostranim tržištima ili straha od nezaposlenosti su, naprosto, prenaglašeni. Stiče se utisak u svakoj zemlji to čine sa određenim motivima, među kojima je onih čisto ekonomskih, ponajmanje. Zaustavljanje proizvodnih pogona na mesec ili dva nije SMAK SVETA. To što ne kalastare hiljade aviona od tačke A do tamo neke C, za najveći deo zemaljske populacije, bitno je koliko lanjski sneg. Često se aktuelna situacija poistovećuje sa PRAPOČETCIMA, odnosno IZLASKOM ČOVEKA IZ PEĆINE iako se cela priča svodi na NASTAVLJANJE rada kada to okolnosti pandemije dopuste. U toj kakofoniji najglasniji su vlasnici krupnog kapitala, berzi i multikompanija koje su navikle da na njihova konta svakog minuta, odnosno sekunde, pristižu ogromne svote zelenih i drugih boja novčanice. Šta na sve ovo reći osim one iz glava brojnih mudrih ljudi: DOLARI SU OKEJ, ALI LJUDSKI ŽIVOTI NEMAJU CENU.

NAŠI PROIZVOĐAČI HRANE, PRE SVIH POLJOPRIVREDNICI, IMAJU DOSTA SREĆE. PODACI GOVORE DA JE MALI BROJ NJIH BIO U BLISKOM SUSRETU SA KORONAVIRUSOM. IAKO TO SAOPŠTAVAM KRAJEM „ŠESTE NEDELJE“, VERUJEM DA SE SITUACIJA NEĆE PROMENITI DO KRAJA EPIDEMIJE. ŠTO SE TIČE PROLEĆNE SETVE, KAKO SA LEPIM VREMENOM TAKO I OSTALIM POTREBAMA ZA NJENO OBAVLJANJE, DOMAĆE RATARE POGLEDAO JE SAMI BOG, A NAKLONJENA SI IM BILA I „BOŽANSTVA“ IZ NEMANJINE ULICE. U SETU MERA VLADE SRBIJE ZA EKONOMSKU PODRŠKU KAKO BI LAKŠE AMORTIZOVALI PROBLEME NASTALE PANDEMIJOM DODATNO JE IZDVOJENO 2,6 MILIJARDI DINARA. U PITANJU SU JEFTINI KREDITI SA KAMATOM OD 1 ODSTO, GREJS PERIODOM OD 12 MESECI I ROKOM OTPLATE 36 MESECI. KREDITI ĆE SE REALIZOVATI PREKO POSLOVNIH BANAKA DOK ĆE ISTE SERVISIRATI UPRAVA ZA AGRARNA PLAĆANJA .KREDITI SU NAMENJENI, KAKO REČE MINISTAR NEDIMOVIĆ, ZA SVE ONO ŠTO NEKOME PADNE NA PAMET. TO JE, IPAK, FIGURATIVNO REČENO, JER SE LAKO NE ZABORAVLJA VREME „ZELENOG PLANA“ KADA SU NAŠI POLJOPRIVREDNICI KUPILI VIŠE: „LADA“, „ZAPOROŽACA“ I OSTALIH „TRABANTA“, NARAVNO I STILSKIH SOBA ALA „DŽEMS BOND“ NEGO TRAKTORA, SEJALICA ILI RASNIH MLEČNIH GRLA. NOVA GREŠKA NE BI BILA ZGODNA.

Ne znam kome da zahvale, ali poljoprivrednicima su bile naklonjene još neke ZVEZDE zbog činjenice što NE ŽIVE U BEOGRADU. Mislio sam na stanovanje u njegovim stambenim blokovima i soliterima, jer da im se tako nešto desilo oni ne bi bili u stanju da uzoru ni POLA PROLEĆNE BRAZDE, jer bi im ceo dan bubnjalo u glavama od nesnosne buke u tim glavnogradskim spavaonicama. Ovo se prvenstveno odnosi na građane iz kategorije + 65 koji su na perfidan način diksriminisani od onih sugrađana koji NE ZNAJU DA ŽIVE U GLAVNOM GRADU. Protiv njihove nekulture, prostakluka, bahatosti i modela koji nameću već je bilo nekoliko pobuna. Na neke od njih ukazivao je i naš ugledni reditelj Goran Marković, uz konstataciju da su bile delimično uspešne. Očito da je potrebno pripremati novi „ustanak“.

Međutim, šta god se dešavalo u DRUŠTVENOM LONCU za poljoprivrednike nema pauze. Rano voće, pre svih, trešnje, maline, kupine i višnje brzo će im pokucati na vrata. Zavisno od brzine povlačenja pandemije moći će da se odrede najbolji načini otkupa, transporta, skladištenja, prodaje i neizbežnih cena. Kao prvorazredno pitanje nameće se sudbina ovogodišnjeg roda maline koji može da bude na nivou lanjskog proseka od 40.000 do 45.000 tona. Pitanje broj jedan je, bez sumnje, da li će biti dovoljno berača, jer zbog straha, ali i predrasuda, sa virusom Kovid-19, malinari će prevashodno morati da se oslone na ruke iz svojih domaćinstava. Siguran sam da će za sve njih država obezbediti dovoljno rukavica,  sa očekivanjem da će takozvane UCENJIVAČKE RUKAVICE na vreme skinuti svi značajniji otkupljivaći, a pre svih hladnjačari. Situacija je vanredna i u tom stilu je treba prevazići. Mislio sam na FER ponašanje.

PITANJE ŠTA POSLE KORONE počelo je da se aktuelizira pre nego što su registrovani prvi oboleli. To su činili i čine ozbiljni analaitičari, ali ipak, najbučniji su svakorazni manekeni površnosti i šarlatani. U dve rečenice: epidemije i njihove pandemije nisu od juče, već se ciklično događaju kao, primera radi, „stogodišnje“ vode, Biblijske suše ili razorni zemljotresi. Ozbiljna pretnja su klimatske promene. NAJVEĆA, SVAKAKO, ČOVEK SVOJIM NAKARADNIM PONAŠANJEM, SEBIČNOŠĆU I POHLEPOM. Akademik i jedn od najznačajnijih srpskih dramskih pisaca Dušan Kovačevič, opasnu pandemiju poistovetio je sa ŽUTIM KARTONOM koji je Zemlja dala svojim naseljenicima. Dobili su ga zbog najgrubljih ataka na tri osnovna resursa: vazduh, vodu i zemljište. I u Uskršnjoj poslanici patrijarh SPC gospodin Irinej bio je jasan. Pored ostalog poručio je ne samo vernicima, već vim građanima: “SVI DA SE ZAMISLIMO I RAZMISLIMO ZAŠTO JE GOSPOD OVO DOPUSTIO. DA LI ĆE GORDI I SEBIČNI ČOVEK DANAŠNJICE IZVUĆI KAKAV ZAKLJUČAK IZ TE ČINJENICE“?!

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica