Volonteri širom sveta u potrazi za farmama

Volonteri širom sveta u potrazi za farmama

WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms) predstavlja program razmene, u kojem volonter pruža pomoć pri obavljanju poljoprivrednih poslova, a zauzvrat dobija besplatan smeštaj i hranu. Niko ništa ne plaća, a svi nešto dobiju!

 Poljoprivreda © Agromedia

WWOOF funkcioniše na šest kontinenata: u Evropi, Severnoj i Južnoj Americi, Australiji, Aziji i Africi. U Srbiji projekat postoji od 6. septembra 2014. godine. Do danas je izgrađena baza od 40 organskih domaćinstava, u čijem je radu i opstanku učestvovalo više od 200 volontera iz zemlje i sveta.

Volonter putem sajta nacionalne organizacije dobija informacije o aktuelnim poslovima i stupa u kontakt sa domaćinima. Period boravka i posao koje će tamo obavljati, stvar je dogovora između domaćina i volontera. Vreme boravka nije ograničeno, pa može trajati od nekoliko dana do čak nekoliko godina.

Za bavljenje organskom poljoprivredom potrebna su nova znanja

Poslovi su vezani za vođenje seoskog domaćinstva, ali ponuda zavisi i od sezone. U obzir dolaze setva, žetva, rad sa životinjama, proizvodnja i prodaja (med, mlečni proizvodi, vino), gradnja i drugo. Svoj rad volonter menja za smeštaj i hranu, pa tako sve ostale troškove (prevoz, osiguranje, viza, internet) pokriva sam.

,,Najbolje je da odmah pitate domaćina šta od vas očekuje, pre nego što ga uopšte uzmete u obzir. Tako ćete smanjiti verovatnoću da vas neko izrabljuje, a znaćete i šta treba da ponesete od stvari”, kaže jedan od volontera ovog programa.

Od sledeće godine fond za startapove u poljoprivredi

Na volontiranje se, u skladu sa dogovorom između volontera i domaćina, može ići u paru, većem društvu ili sa porodicom. Postoje farme koje će primiti i kućne ljubimce ili roditelje sa decom.


,,Što se tiče rada, sve zavisi od opisa. Ja sam radio svašta, od skraćivanja kopita i kastriranja koza, preko gradnje, šišanja trave do čuvanja dece. Takođe je važno imati uplaćeno osiguranje, koje se može iskoristiti za povratak kući ako ti bude ponestalo novca.”

Selo © Agromedia

Za registrovanje je potrebno imati dobru volju i želju da nekome nesebično pomognete, ali i da se dobro zabavite. Da bi potencijalni volonter dobio pristup bazi domaćina, ponekad je potrebno da pri registraciji na sajtu organizacije plati godišnju članarinu, koja može iznositi do 30 evra.


Da biste se registrovali kao domaćin i potražili pomoć volontera, neophodno je da kontaktirate svoju nacionalnu organizaciju koja će vas direktno upoznati sa načinom na koji ćete postati deo WWOOF mreže, koja se ne bavi samo pomaganjem seoskim zajednicama da se razvijaju, već predstavlja način da se veštine i znanja razmene u skladu sa specifičnim sistemom vrednosti.

Osnovni cilj WWOOF mreže jeste skretanje pažnje urbanog čoveka na delikatnost i kompleksnost prirode, od kojih se, živeći u gradu, udaljio. Povratak na selo i okretanje organskoj proizvodnji predstavljaju velike korake, koje većina mladih nije motivisana da napravi.

Izvor: Klub putnika


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica