Uštedeće vam novac: 7 stvari iz kuće koje možete koristiti u bašti

Uštedeće vam novac: 7 stvari iz kuće koje možete koristiti u bašti

Verovatno ćete se iznenaditi koliko zgodnih stvari imate u svojoj kući, na dohvat ruke, a koje možete koristiti u bašti. One će vam uštedeti i osloboditi novac za važnije stvari koje će trebati vašim biljkama ili porodici.

Uštedeće vam novac: 7 stvari iz kuće koje možete efikasno koristiti u bašti - © Pixabay

Izdvojili smo 7 stvari iz domaćinstva koje se često koriste i/ili se najčešće bacaju, a koje mogu efikasno da se upotrebe u bašti.

1. Prokuvana voda sa biljnim ostacima kao dodatna prihrana

Biljke možete da prihranite svežim otpacima koji ostanu od spremanja ručka ali ne tako što ćete ih zakopavati ili praviti kompost već možete, na primer, ostatke od krompira da prokuvate, ohladite i time zalijete biljke.

Osim toga, baštensko bilje možete navodnjavati vodom koju ste koristili za kuvanje krompira, jaja, testenine, brokoli, spanaća, tikvica ili kukuruza. Bitno je da je voda neslana i da ste je ohladili.

2. Kora od banane kao đubrivo za biljke

Kora od banane je jako zdrava i ima široku primenu. Ona je bogata kalijumom, a takođe pruža pristojne količine kalcijuma i fosfora.

Uštedeće vam novac: 7 stvari iz kuće koje možete efikasno koristiti u bašti - © Pixabay

Jedan od najjednostavnijih načina je da je usitnite i zakopate plitko u zemlju oko biljke (do 10 cm dubine). Kore od banane možete i osušiti i usitnini, te posipati oko biljaka.

3. Papir pravi fantastičan malč

Stari papir od pekarskih proizvoda, pocepane papirne kese, rolne od toalet papira… sve to možete iskoristiti kao malč. Jednostavno postavite papir u podnožju biljke (rolnu isecite) da biste sprečili rast korova i pozvali korisne gliste, a zatim dodajte sloj malča da kamuflirate papir. Ako su korovi tvrdoglavi, upotrebite dvostruki ili trostruki sloj papira.


Uštedeće vam novac: 7 stvari iz kuće koje možete efikasno koristiti u bašti - © Pixabay

Možda će delovati smešno jer je rolna od toalet papira mala, ali samo sračunajte koliko rolni potrošite mesečno i videćete da to nije zanemarljiva količina. One će se na kraju razložiti u zemlji. Pored papira, možete koristiti i stare kartonske kutije, a preporučujemo da pročitete članak bašta bez korova uz pomoć kartona.

 


4. Upotrebite vrećice čaja za vaše biljke

Kako čajevi pozitivno deluju na nas, tako mogu pozitivno delovati i na biljke. Vaše biljke će obožavati vlažne sastojke unutar čajnih kesica. Potrebno je samo da otvorite vrećicu i da prospete sadržaj oko biljaka.

Uštedeće vam novac: 7 stvari iz kuće koje možete efikasno koristiti u bašti - © Pixabay- © Pixabay


Ostaci od čajeva poboljšavaju strukturu zemljišta i hrani gliste. Kesice od čaja od mente (nane) dobro su sredstvo za odvraćanje mrava.

5. Aspirinom protiv infekcije biljaka

Svojim biljkama možete pomoći da se izbore protiv infekcije sa aspirinom. Staromodne tablete aspirina mogu pomoći u borbi protiv gljivičnih bolesti i stvaranju zdravijih biljaka. Da biste aspirin koristili u vrtu, otopite nekoliko tableta u 4 litre vode, a zatim vodu izlijte u zemlju oko svojih biljaka. Možete da koristite i folijarni sprej, ali nemojte preterivati, jer previše može da spali biljke.

6. Biljke takođe uživaju u kafi

U osnovi kafe nalaze se sve vrste hranjivih sastojaka, uključujući azot, kalijum, fosfor i antioksidanti. Biljke možete zalivati ostatkom razređene kafe.

Uštedeće vam novac: 7 stvari iz kuće koje možete efikasno koristiti u bašti - © Pixabay

Cveće takođe voli kafu, a ona će pomoći i da se biljke sačuvaju od parazita.

7. Sodom bikarbonom u borbu protiv pepelnice i drugih gljivičnih bolesti

Soda bikarbona je vrlo efikasno sredstvo koje može da odbije štetočine i da zaštiti biljke od gljivičnih bolesti. Ona je odlična alternativa fungicidima i insekticidima, nije štetna za biljke, a one će dati sočne plodove bez prisustva nitrata i bakra. Osim toga, ona ne uništava korisne insekte i mikroorganizme.

Samo pomešajte kašičicu (5 ml) sode bikarbone sa 4 litre vode. Takođe, možete dodati ½ kašičice (2,5 ml.) sapuna za posuđe kako biste pomogli da se rastvor zalepi za biljke. Rastvor se prska folijarno (preko lista) na biljke 1 nedeljno, svake nedelje tokom perioda vegetacije.

Izvor: Gardening Know How

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica