Sprečite prehladu – jedite više povrća i meda

Sprečite prehladu – jedite više povrća i meda

Sa nižim temperaturama i kišnim periodima česta je pojava gripa. Ipak, ne možemo je da se sakrijemo i izbegnemo potencijalnu zarazu. Nasuprot tome, moguće je, i preporučuje se da se kvalitetnom i bogatom ishranom ojača imuni sistem. Dobro nahranjen organizam znači i jak imuni sistem koji se onda može boriti protiv infekcija.

Čorba od brokolija - © Pixabay

Dobru ishranu za jačanje organizma uvek čine kvalitetne belančevine, dobre masti i naravno dovoljno voća i povrća. Imunološki sistem neverovatan je spoj specifičnih organa i ćelija koji omogućavaju telu da se odbrani od neželjenih patogena. Pravilno funkcioniranje tog sistema bitno je da bi se održala homeostaza.

1. Konzumirati povrće tri puta dnevno

Povrće bi trebalo jesti barem tri puta dnevno, a idealno bi bilo i više. Povrće možemo konzumirati u supama i čorbama  od brokolija, karfiola, paradajza i goveđa supa od povrća. Pored ovoga povrće možemo unositi kao pire, pečeno na žaru, rerni ili grill tiganju, u varivima, kao deo složenaca, kuvano na pari i naravno sveže. Ako se odlučite za pečenje u rerni na plitkom plehu, povrće izmešajte sa malo ulja a možete da pečete: paradajz, papriku, plavi patlidžan, krompir, karfiol, luk, šargarepu, celer. Antioksidansi, kojih ima dosta u citrusima, neutrališu delovanje štetnih slobodnih radikala koji nastaju u organizmu kao posledica fizičkog i psihičkog stresa.

Jesenje povrće - © Pixabay

2. Med i njegovi proizvodi su idealni za jačanje imunološkog sistema

Med je vrlo popularna namirnica, posebno u kombinaciji s toplim čajem, ali se ne preporučuje sipanje u vruće napitke.

Apiterapija: Pčelinji proizvodi sve važniji u lečenju hroničnih bolesti

3. Idealan ručak

Za ručak bi bilo idealno da četvrtinu tanjira čine proteini, četvrtinu kompleksni ugljeni hidrati (krompir, integralni pirinač), četvrtinu termički obrađeno povrće i četvrtinu sveže povrće. Povrće je glavni izvor vlakana u ishrani, ali i vitamina C, A, K, folata odnosno vitamina B i minerala poput gvožđa, magnezijuma kalijuma i ostalih hranljivih materija.

Izvor: Avaz


 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica