BIljka koja nas CELE GODINE LEČI – List, cvet i plod CRNE ZOVE se beru sezonski

BIljka koja nas CELE GODINE LEČI – List, cvet i plod CRNE ZOVE se beru sezonski

Crna zova – Sambucus nigra (porodica Caprifoliaceae) – je drvo, prožeto istorijom, tradicijom i folklorom. Ovo je jedna od najhranljiivjih i veoma lekovitih biljaka. Od nje se koriste bobice, listovi i cvetovi. A u njenu neprevaziđenu moć zalečivanja rana mnogi vidari veruju još i danas.

džem od crne zove

Botanički naziv, Sambucus nigra, potiče od grčke reči sambuke; ‘muzička lula’, zbog svoje šuplje forme koja je nekim precima bila dobar materijal za pravljenje lula. Latinsko „nigra“ znači crno, aluzirajući na tamnu boju zrelog voća bazge.

Zova je listopadna biljka, poreklom iz Severne Evrope i Severne Amerike, i može se videti kako raste na većini različitih tipova zemljišta visine od približno 470 m.

Mitovi i sujeverja crne zove

Sujeverje kaže da se crna zova ne seče ili spaljuje. Naime tokom srednjeg veka se verovalo da postoji boginja koja živi u stablu crne zove i ima moć da odluči o vašoj sreći i zdravlju, pa se ovo drvo nije moglo seći ili spaljivati. To bi onda oslobodilo boginju i ona bi ponela svoje bogatstvo sa sobom.

Ovo verovanje zapravo ima primenu u relanom svetu – nije dobro paliti ovo drvo jer oslobađa štetna isparenja zbog sadržaja cijanogenih glikozida. Zato je hrana pripremana na logorskoj vatri od crne zove bila loša za jelo.

plodovi crne zove

Lekovita upotreba crne zove

Međutim, i pored odbacivanja svih ovih nepovoljnih lekova, starešina je i dalje samostalna apoteka. Pruža mnoštvo lekova tokom cele godine dok se njegov godišnji ciklus završava:

Listovi crne zove

Lišće crne zove je jedno od prvih koje se pojavljuje na drveću nakon zime i koristi se u mastima za modrice, bolove u mišićima i prehladu. Kada se primenjuju lokalno, mogu da ublaže modrice i deluju kao relaksant za ublažavanje bolova. Ne koriste se oralno, već samo za spoljnu upotrebu zbog toksičnih cijanogenih glikozida koje sadrže u sebi.


Cveće crne zove

U proleće nas crna zova snabdeva svojim cvetovima, bogatim flavonoidima koji se koriste protiv upala i alergija, posebno jer deluju na disajne puteve i sinuse. Cvet crne zove smiruje upaljena tkiva u sinusima, isušuje sekret i višak sluzi. Zbog toga je cvet ove biljke odličan lek za sinusitis, prehlade i alergije.

Cvet zove u kombinaciji sa koprivom je odličan lek protiv alergijskih groznica.

cvetovi crne zove


Često se voda u kojoj odstojao cvet crne zove koristila za posvetljavanje kože i uklanjanje pegaž od sunca. Zato je ona veoma efikasno sredstvo za pranje lica, za smanjenje crvenila i ujednačavanje tona kože.

Bobice crne zove

U jesen nas ova biljka nagađuje prelepim ljubičasto-crnim bobicama. Oni su bogati flavonoidima i antioksidansima, a takođe sadrže vitamin A i C. Deluju kao odličan antivirusni lek, pomažući u zaštiti cele porodice od prehlade i gripa u zimskim mesecima. Oni takođe deluju kao pojačivač imuniteta, održavajući imuni sistem zdravim i spremnim za borbu protiv infekcije.


Kod nekog one mogu izazvati mučninu ako se jedu sirove, pa ih je najbolje koristiti prerađene i potpuno ukloniti seme.

Nije slučajno što nam ova biljka nudi svoje delove koji su nam najpotrebnije tokom godine. Njegova priroda i životni ciklus nas održava zdravima toko cele godine.

bobice i sok crne zove

Branje crne zove

Listovi – Listovi se pojavljuju u rano proleće i najbolje se beru u aprilu pre nego što se pojave cvetovi, ali se mogu brati do jeseni. Ako ih koristite za pravljenje infuzijskog ulja, berite listove na suv i sunčan dan jer višak vlage može da užegli ulje.

Cveće – Da li miriše na cvetove bazge srdačne? da? Onda su verovatno bazga. Ako ne, to može biti Rovan ili neki drugi cvet. Berite cveće na suv i sunčan dan (maj-jun) tako što ćete odrezati ceo kišobran. Berite ih kada su u punom cvetu, ali pre nego što počnu da postaju smeđe. Sakupite u metalni lonac, a ne u kesu da biste sačuvali što više mirisnog polena ispunjenog kvascem.

Bobice – Berite u kasno leto, kada su zrele, sočne, meke na dodir i cela glava grozda je ljubičasta.

Obrada i čuvanje crne zove

Listovi – Pustite da se listovi malo osuše pre nego što ih potopite u ulje. Takođe grubo ih iseckajte ili malo istucite da biste oslobodili sastojke sa ćelijskih zidova. Listovi se korsite samo za spoljnu upotrebu.

crna zova bobica i list

Cveće – Skinite cvetove sa stabljika, pošto stabljike sadrže otrovni alkaloid koji može da izazove stomačne tegobe. To možete da uradite ručno ili koristite viljušku. Cvetovi se lakše uklanjaju sa stabljika kada se ostave da odstoje nekoliko sati pre obrade.

Bobice – Uklonite ih sa peteljki na isti način kao i cveće. Viljuška je sada vaš najbolji prijatelj.

Priprema lekova od crne zove

Listove možete koristiti za pravljenje ulja i balzama za bolove u mišićima i modrice.

Cveće bilo da je sveže ili sušeno za čaj, spravlja se u slatke sirupe, ili može da se koristi za spoljnu upotreb kao tinktura za polensku groznicu, protiv prehlade i virusa..

Bobice crne zove mogu da se prave u džemove, sirupe, sirće i tinkture protiv virusa, za prehladu i grip ili ukusan namaz!

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica