NE BACAJTE JE, STAVITE JE U SODU BIKARBONU! – Kora od pomorandže je veoma zdrava!

NE BACAJTE JE, STAVITE JE U SODU BIKARBONU! – Kora od pomorandže je veoma zdrava!

U kori pomorandže ima za 200 procenata više vlakana nego u samom plodu ove voćke, kao i dvaput više kalcijuma i vitamina C.

Narandža

Davnih godina svako dete se radovalo Božiću i zimi jer je znalo da će dobiti pomorandže. Danas ovog mediteranskog voća ima preko cele godine, deca mu se više ne raduju, a valjalo bi da se raduju odrasli, ne zbog benefita koja našem zdravlju pruža meso voćke, već zbog kore.

Još naše bake su brižljivo pomorandže prvo držale u rastvoru sode bikarbone, pa, kada se oljušte, koru seckale na rezance, sušile i ubacivale u čaj. Mislile su da to rade zbog mirisa i ukusa. Ali u tom čaju je bilo i sijaset drugih koristi po zdravlje.

Svaki plod valjano oprati

Svi plodovi ovog voća, bez obzira s koje strane sveta dolaze, se štite hemijskim preparatima koji na njima ostaju i tokom transporta. Zato, pomorandže, čim se donesu iz prodavnice, treba potopiti u rastvor od soli i vode ili sode bikarbone i vode, i ostaviti da se „kupaju“ preko noći.

Neke domaćice prave rastvor od šoljice vode, šoljice sirćeta, kašičice sode bikarbone i 20 kapi ekstrakta semenki grejpa. Sve se dobro izmeša, promućka i prskalicom naprska po kori, ostavi pet minuta da odstoji, pa ispere.

Ima i onih koji savetuju da se pomoradže poprskaju hidrogen peroksidom, pa sirćetom, nebitno je kojim redosledom, a na kraju isperu vodom. Ili, isprobajte ovo – potopite voće u mešavinu od 3 kašike soli, 3 kašike limunovog soka i 2,5 dl vode. Posle pola sata ocedite i isperite.

Na dnu posude ostaće neželjene materije, a rastvor će ujedno osvežiti voće. Ono neće postati slano, ali nemojte ga u rastvoru držati duže od 30 minuta. Kada se prosuše, takvi plodovi su spremni da se od njihove kore pravi „lek“.

Naši stari su znali da kora od pomorandže poboljšava varenje, kada se gricka neutrališe loš zadah, posebno posle provoda u veselijem društvu, jača kosti, štiti srce, ublažava prehlade… Kako je to kora pomorandže lek s tako širokim spektrom delovanja.


Jedna od najboljih zdravstvenih koristi od pomorandžine kore je ta što ima za 200 procenata više vlakana nego sam plod ove voćke. Stoga, ako imate česte probleme s varenjem, probajte čaj od pomorandžine kore.

Prvo, ostavite koru da se osuši, najbolje napolju, po mogućstvu na suncu. Ali, ako nemate strpljenja, onda kupite već osušenu ili je iseckajte na rezance i sušite u sobnim uslovima baš sada, kada ovog voća ima u izobilju.

U 450 ml vrele vode ubacite punu kašičicu kore, ostavite da odstoji 15 minuta, a može i duže ako volite jači ukus. Ovaj napitak može da bude i veoma efikasan laksativ.


U davna vremena seoske bekrije su uvek u džepu nosile suvu koru od pomorandže pa su, u povratku kući, grickale da ublaže „maliganski“ zadah. Ovaj lek se efikasno koristi do današnjih dana, najčešće zbog zadaha koji nastaje zbog problema s varenjem.

Kora čuva kalcijum, antioksidanse, vitamin C

Kora pomorandže


Malo je poznato da kora pomorandže ima dva puta više kalcijuma nego sama pomorandža. U 100 grama kore nalazi se više od 150 mg ovog elementa, dok je u istoj količini „mesa“ uskladišteno svega 50 miligrama kalcijuma, a on je od suštinskog značaja za zdravlje kostiju i zuba.

Postoji mnogo aktivnih sastojaka u kori, a jedan od njih, flavonoid hesperidin, odličan antioksidans koji štiti srce tako što snižava krvni pritisak, koji je glavni uzročnik srčanih bolesti.

Sastojci iz kore snižavaju i holesterol, pa vas stoga ona štiti i od kardiovaskularnih problema. Upale povećavaju rizik od nastanka drugih zdravstvenih problema, kao što su lupus, artritis…

Oni koji imaju akutnu upalu često uspevaju da je ublaže tako što u svakodnevnu ishranu uvrste pomorandžinu koru. Vitamin C je od ogromnog značaja za celokupno zdravlje.

Redovni unos ovog vitamina poboljšava zdravlje i čini da prehlade, infekcije, glavobolje i umor postanu stvar prošlosti. Istovremeno, vitamin A, još jedan vitalni nutrijent u pomorandžinoj kori, pomaže jačanju imunog sistema. Jednostavno, valja grickati suvu koru ili od nje pripremiti čaj.

Ali, ako ste već zaradili prehladu treba da znate da u kori pomorandže ima više vitamina C nego u samom mesu, a on je od ogromne pomoći kada je reč o borbi protiv prehlade.

Narandže

Potopite pomorandžinu koru u malo ključale vode i ostavite da odstoji. Pijte ovu tečnost s vremena na vreme tokom dana i oslobodićete se prehlade mnogo ranije nego prethodnih sezona.

Kako osim u čaju ili kao sušeni rezanci kora od pomorandže može još da se koristi. Pomorandžinu koru narendajte preko salate ili deserta jer će obrok biti ukusniji, a svež miris pomorandžine kore svakako će vam prijati.

Jedno od rešenja je da koru iseckanu na manje komade stavite u voćnu salatu ili da je koristite kao sastavni deo omiljenih recepata za pripremu raznih keksića, ali i jela s mesom. Ubacite koru u šećerni sirup i ostavite da odstoji u frižideru. Oguljena kora i tamna čokolada su veoma ukusna kombinacija.

Komadiće možete da pospete po čokoladi, ili još bolje rešenje je da čokoladu prvo rastopite pa da onda u nju ubacite pomorandžinu koru isečenu na sitne rezance. Eto neuobičajene, lekovite poslastice za svakog gosta. A može i dugo da se čuva u zatvorenoj kutiji u frižideru.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica