Savremene tehnologije u proizvodnji za koje još nismo spremni

Savremene tehnologije u proizvodnji za koje još nismo spremni

Toliko sjajnih ideja je osmišljeno za potrebe unapređenja poljoprivredne industrije. Međutim stvarnost je takva, da mnoge od njih neće zaživeti u našem vremenu jer nismo još uvek spremni za njihov dolazak. U nastavku vam donosimo šta sve svet smišlja kako bi se pametnije i efikasnije bavili poljoprivredom i zašto te promene kod nas nikad neće biti moguće.

Savremena tehnologija u poljoprivredi - © Pexels

Mali terenski roboti

Iako su praktični i vrlo korisni, kao na primer za čupanje korova na velikim površinama, za male terenske robote još uvek nije osmišljena efikasna logistika na veliko, a koja se odnosi na upravljanje, održavanje i transport takvih robota. Pored toga, percepcija javnosti i uticaj na lokalnu ruralnu ekonomiju još uvek nisu razvijeni.

Autonomna, samoupravljajuća prikolica za kombajn

Ovo je definitivno jedna od najnovijih i najinteresantnijih stvari, koja pokazuje veliku korisnost i praktičnost. Verovatno je najveći problem cena takvog proizvoda, kao i poverenje da je poljoprivrednici koriste. Nije jasno kako se osigurava i kako ide njeno postavljanje za izbacivanje tereta, kao i šta se događa u vlažnim uslovima. Ipak, u pitanju je jako dobra stvar koja olakšava rad i koja će sigurno zaživeti, samo treba vremena da se prilagodi stvarnosti.

Savremena tehnologija u poljoprivredi - © Pixabay

Tačno predviđanje prinosa

Ovo je zapravo prilično star proces kada pogledate vlade koje pokušavaju da razumeju prinos svoje zemlje tokom cele sezone. Predviđanje prinosa nikada nije bilo tačno i ne postoji dobar način provere.

Sa više prikupljenih podataka i uz pomoć kompleksnih kompjuterskih programa previđanje može da bude tačnije, a ideja je da se to uradi na način da postoje odstupanja samo u nekoliko procenata od realne slike.

Automatska poljoprivreda

Verovatno ste čuli za neke od alata kao što su automatsko otkrivanje štetočina, korova, kiseonika, azota. Reč je o stvarima koje čovek obično radi izviđanjem i testiranjem. Neki od ovih procesa mogu dati približne podatke ali postoji previše varijabli da bi se dobilo precizno i pouzdano rešenje. Zvuči sjajno i jednostavno, ali nismo spremni da se bavimo poljoprivredom samo na osnovu onoga što nam kaže kompjuter.

Upotreba drona na velikim površinama zasada

U poslednje vreme zaluđenost dronovima definitivno je stekla dozu stvarnosti kada je reč o primeni drona u poljoprivredi. Nadgledanje velikih površina zasada sa dronovima, detekcija gde je potrebna zaštita, a gde ne, te kontrolisano prskanje samo određenih delova zasađenih površina, definitivno predstavlja potrebu poljoprivrednika. Koliko je sigurno i da li je isplativo s obzirom da je dron ipak mali, ostaje da vidimo.


Savremena tehnologija u poljoprivredi - © Pixabay

Online mreža trgovine na malo poljoprivrednim proizvodima

U vremenu u kome živimo ovo je možda najrealniji poduhvat na listi inovacija u poljoprivredi. Problem je u tome što neki vide prodor na online tržište u vrlo malim procentima, čak samo 5%. Ne zato što te grupe ne rade dobar posao, već više zato što ljudi vole da imaju fizička mesta za nabavku poljoprivrednih proizvoda. Svako voli da vidi, i po mogućstvu opipa proizvod.

Podaci skale hiperspektralnih slika

Cilj podataka hiperspektralnih slika je da obuhvate spektar svakog piksela u nekoj snimljenoj slici, sa ciljem da nađu objekte, identifikuju materijale ili procese. U pitanju je tehnika podele slika na pojaseve, na kojima može da se uoči mnogo više nego što je na prvi pogled vidljivo. Ovaj skup podataka već dugo se koristi u istraživanjima useva i predstavlja sjajan izvor podataka (koji bi mogao da se koristi, na primer, za predviđanje prinosa).


Problem je u tome što mi, u vremenu u kome živimo, nemamo ni dovoljno blizu obimna istraživanja da bismo razumeli na šta se sve odnose različiti spektralni pojasevi, u mnogim različitim situacijama i praksama, a sateliti sa velikom količinom podataka, koji su potrebni za takva istraživanja, još uvek nisu iznad nas. Ako bismo imali dovoljno podataka i ako bismo mogli da shvatimo značenje svih pojaseva, to bi promenilo iz korena kako donosimo odluke u poljoprivredi.

Naravno, ima mnoštvo ideja koje su realizovane, poput manjih savremenih tehnoloških rešenja, koja su ušla u poljoprivredu i već uveliko olakšavaju rad poljoprivrednika. Tako na primer, možete obaviti navodnjavanje biljaka pomoću sms poruke ili preuzeti korisne aplikacije na svoj telefon i olakšati sebi pojedine radnje, poput računjanja utroška đubriva, koristiti asistenta kod organskog uzgoja biljaka ili naučiti kako da se oslobodite gotovo svih mogućih štetočina. Ukoliko vas interesuje koje su to aplikacije za smart telefone možete pogledati 5 najboljih aplikacija za modernog poljoprivrednika.


Evidentno je da se polako ali sigurno radi na otklanjanju izazova u cilju unapređenja poljoprivrede. Ono što je pohvalno je što su problemi pametno detektovani, a ostalo je još samo da, ako ne ova, onda buduća stvarnost spremno dočeka ova inovativna rešenja.

Izvor: Futurefarming

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica