Recept za Čiki – čuveni indijski slatkiš od samo 2 sastojka

Recept za Čiki – čuveni indijski slatkiš od samo 2 sastojka

Saznajte kako se pravi čiki – tradicionalni indijski slatkiš od kikirikija i samo još jednog sastojka. Izuzetno se lako i brzo sprema, pa u njemu možete da uživate već danas.

Čiki – brza i ukusna indijska poslastica sa kikirikijem - © Pixabay

Osim što je popularan slatkiš u Indiji, čiki je dobro poznat u Pakistanu, Bangladešu, Nepalu, Šri Lanci, kao i u Brazilu, samo se svuda drugačije zove.

Postoji nekoliko vrsta čikija, u zavisnosti šta se kombinuje od sastojaka. Najčešće se pravi od kikirikija, a možete ga praviti i sa orasima, bademima, pistaćima, indijskim orahom, susamom… 

Čips od jabuke – savršena slatka grickalica

U Indiji koriste kikiriki i jaggery – sirovi smeđi šećer koji se dobija iz palminog soka ili sirupa šećerne trske. Pošto mi nemamo jaggery, možete koristiti kupovni žuti šećer.

Priprema je krajnje jednostavna.

Ušpinujete šećer sa jako malo vode, dodate pečeni kikiriki bez ljuske i lepo promešate da se sve sjedini. Da biste proverili da li je gotovo možete da uzmete malo smese u kašiku i da je ubacite u šolju sa hladnom vodom. Ako se odmah stegne, smesa je gotova. Isključite ringlu i pustite smesu na kratko da se ohladi, odnosno da počne da se steže ali i ne da se skroz stegne.

Bečki išler – kolač duge tradicije i bogatog ukusa


U Indiji se zatim masa prebacuje u drveni kalup, pa se valja drvenim valjkom na debljinu od 6-8 mm, zatim se stavljaju na hlađenje, reže na pločice i pakuje.

Vi možete prebaciti na ploču koju ste malo namastili. Smesu prekrijete sa papirom za pečenje i polako je razvučete sa oklagijom. Možete je iseći nožem na pločice ili pustiti da se skroz ohladi pa izlomiti u nepravilne oblike.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica