PRIRODNI stimulatori RASTA: Od ovoga će vaše biljke BUJATI!

PRIRODNI stimulatori RASTA: Od ovoga će vaše biljke BUJATI!

Šta je hormon za koren biljke i kako ga napraviti na prirodan način - © Pixabay

Postoji mnogo razloga zašto bi trebalo da se koristi hormon za koren, posebno kod biljaka koje tek treba da se rasade ili na reznicama. Iako je reč o vrlo korisnom sredstvu, često se ne razume njegovo dejstvo. Osim što razjašnjavamo kako deluje, možete da pročitate i kako da ga napravite sami, od prirodnih sastojaka.

Šta je to hormon za koren biljke?

Hormon za bolje ukorenjavanje biljke je kombinacija hormona za rast biljaka koja pomaže mladoj biljci da se uspešno ukoreni.

Biljni hormoni su prirodni, samo su u laboratoriji ponovo stvoreni za komercijalnu upotrebu. Možete kupiti sintetički hormon za ukorenjavanje, a možete ga i sami napraviti od namirnica koje sigurno već imate kod kuće. U nastavku ćemo podobnije objasniti kako to da uradite i date svojim biljkama najveće šanse za opstanak.

Prednosti upotrebe

Verovatno vam se već desilo da ste posadili biljku koja izgleda kao da ne može da napreduje, iako ste uradili sve kako treba i preduzeli korake za poboljšanje zdravlja vaše biljke.

Kada se ne upotrebljava hormon za ukorenjavanje, presađene biljke možda neće da rastu i razvijaju se kako treba, a kvalitet i količina povrća ili cveća može da vas razočara. Hormon za ukorenjavanje pomaže da biljka bolje prevaziđe stres presađivanja i rezultira time da ima jači korenov sistem.

Šta je hormon za koren biljke i kako ga napraviti na prirodan način - © Pixabay

Za razmožavanje putem reznica, hormon za koren biljke stimulisaće snažan rast korena, što će dovesti do bržeg rasta i jačanja biljke.

Postoje različiti stavovi kada je u pitanju sintetički hormon za ukorenjavanje. Neki veruju da je štetan, drugi se sa njima ne slažu.


Ipak, sve je više baštovana koji počinju da prave svoje stimulanse za korenske sisteme biljaka, tako da i vi imate tu mogućnost.

Kako napraviti prirodan stimulator rasta korena

Vrlo je jednostavno, a ovo je nekoliko opcija koje možete da isprobate.

Aspirin – svi u kući imaju Aspirin. Možete ga lako zdrobiti dok ne postane prah. Zatim ga otopite u malo vode i to je to.


Cimet – pored toga što ima sjajan miris, možete da ga koristite i kao pomoć za ukorenjavanje biljaka. On ubija bakterije i time omogućava korenu da neometano raste, odnosno oslobađa ga od bolesti.

Med – ovo je još jedan prirodan način da se ubiju bakterije. Stavite 2 kašike meda u 2 šoljice prokuvane vode. Pustite da se sve malo ohladi, a zatim možete da uronite koren u to pre sadnje. U staklenoj posudi ova smeša će trajati 2 nedelje.


Kako se koristi

Upotreba hormona je vrlo jednostavna. Ako ga koristite u tečnom stanju, pre presađivanja možete da umočite koren u smesu, a zatim posadite. Prah se nanosi tako što se koren navlaži, pospe prahom i biljka posadi.

Izvor: You should grow

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica