Ploče za nameštaj od ljuske krompira? Moguće je!

Ploče za nameštaj od ljuske krompira? Moguće je!

Od recikliranih ljuski krompira, iako deluje pomalo neverovatno, mogu se praviti ploče za nameštaj. Tehnologija proizvodnje ovakvih ploča slična je proizvodnji medijapana, ali se smole zamenjuju biorazgradivim vezivima. Iz tog razloga, proizvodnja i upotreba ovakvih ploča je vrlo zanimljivo rešenje, prvenstveno iz ekološkog ugla.


Ploče za nameštaj od ljuski krompira - ©Pixabay


Kako je navedeno na sajtu Gradnja, ploče od ljuske krompira nazvane Chips Board nastale su u pokušaju traženja alternative za konvencionalne ploče poput medijapana ili univera. Alternativa za medijapan i univer neophodna je prvenstveno iz razloga što ove ploče imaju veliki uticaj na životnu sredinu, jer se u njihovoj proizvodnji koriste smole koje su na bazi toksičnog formaldehida. Pored ovoga medijapan i univer se ne mogu koristiti više puta.

Dizajneri ovih ekoloških ploča kreirali su materijal koji će imati manje uticaja na životnu sredinu, ukoliko se posle izvesnog vremena upotrebe odbaci. Za ovakav poduhvat iskoristili su jednu od najpopularnijih povrtarskih kultura – krompir.

Osnovna razlika između ploča za nameštaj napravljenih od ljuski krompira i na primer medijapana, jeste u tome što se u njihovoj izradi ne koristi formaldehid, niti bilo koje druge toksične hemikalije i materije. Ovaj podatak naročito je važan ako se uzme u obzir činjenica da se, na primer, samo u Velikoj Britaniji zbog nemogućnosti ponovnog korišćenja godišnje zapali ili prosto baci preko 140.000 medijapan ploča.

Problem sa otpadom hrane bio je još jedan od motiva kreatora ovih ploča. Velike količine ljuski krompira iz fabrika za preradu hrane se bacaju. U ovom slučaju one su glavni sastojak ekoloških ploča. Ljuske prolaze kroz različite postupke prerade, a onda se taj prerađeni vezivni materijal kombinuje sa vlaknima krompira, drveta, hmelja ili bambusa. Dobijena smesa presuje se do forme čvrste ploče.

Ovakve ploče mogu se koristiti u izradi nameštaja i građevinarstvu. Za očuvanje životne sredine najbitnije je to što se ove ploče mogu razgraditi i mogu postati đubrivo u poljoprivrednoj proizvodnji. Na ovaj način krug proizvodnje se zatvara: od povrtarske kulture, preko građevinskog ili industrijskog materijala, đubrivo se vraća u zemlju.

Možda ste mislili da ljuske krompira mogu poslužiti eventualno samo za proizvodnju organskog đubriva. Ipak nije tako. Razmislite o ovome. Ako se nešto tako dobro može iskoristiti, zašto bismo ga jednostavno bacili?



Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica