Kako napraviti plastenik OD NULE i koliki su TROŠKOVI?

Kako napraviti plastenik OD NULE i koliki su TROŠKOVI?

Pravljenje plastenika naizgled ne predstavlja veliki problem ali ne zaboravite na druge stvari. Plastenik zahteva vodu i struju i samim tim troškovi mogu biti visoki. 

Pre nego što odlučite da sami podignete plastenik preračunajte troškove - © Pixabay

Kako napraviti plastenik od nule?

  1. Merenje – Počnite sa merenjem prostora.Širina već  unapred formiranih čeličnih cevi će diktirati koliko će biti širok vaš plastenik.
  2. Obeležavanje – Kada ste izmerili površinu gde želite da vam se nalazi plastenik, obeležite je kanapom. Najbolje bi bilo da prethodno zabodete 4 kolčiće i onda o njih zavežete kanap.
  3. Kopanje – Oko obeležene površine iskopajte jarak dubine 20 cm.
  4. Postavljanje kolčića –  U jarak koji ste iskopali zabodite kolčiće. Razmak između kolčića odredite sami u zavisnosti koliko lukova imate.
  5. Postavljanje lukova – Lukove postavljate na mesta gde ste prethodno zaboli kolčiće.
  6. Postavljanje horizontalne potpore – Kako bi lukovi bili črsti na njih morate staviti horizontalne potpore. Možete staviti koliko želite potpora i u zavisnoti koliki vam je plastenik.
  7. Postavljanje potpore za vrata – Vrata plastennika takođe moraju imati potporu. Uradite to kao i sa ostatkom plastenika.
  8. Postavljanje kutne potpore – Kutne potpore se postavljaju u sam ćošak plastenika.
  9. Rezanje najlon – Izrežite najlon na tri dela. Postavite je na lukove ali i na vrata.
  10. Vraćanje zemlju u jarak – Zemlju koju ste iskopali za jarak sad je vratite.
  11. Rezanje viška najlona – Najlon koji vam nije potreban izrežite.
  12. Postavljanje štokova i vrata – Kada ste izrezali najlon, pobrinite se za štokove i vrata.

Mali posedi

Rešenje za poljoprivrednike sa malim posedima, ili gradske porodice koje imaju malo zemljišta na selu, svakako je uzgajanje povrća u plastenicima. Četvoročlano domaćinstvo može da se izdržava prihodima koje donosi plastenik od 2.500 kvadratnih metara. Kada se uzme u obzir to da prihodi sa jednog hektara pod plastenikom ili staklenikom mogu da budu veći od prihoda sa 150 hektara pod pšenicom, računica je jasna – kaže prof. dr Žarko Ilin sa novosadskog poljoprivrednog fakulteta.

Kako da zagrejete plastenik tokom zime

Troškovi podizanja plastenika

Pre nego što se uopšte upustite u projekat podizanja plastenika, trebalo bi da sagledate sve moguće troškove. Vaša računica bi trebalo da obuhvata troškove nivelacije terena, dovođenja vode i struje, a za velike plastenike obavezna je i izgradnja trafostanice, kupovina agregata i postavljanje tvrde podloge da bi šleperi sa opremom mogli da dođu do parcele. U ove troškove ulaze i premeravanje i bušenje rupa za stope betonskih radova, odnosno betonske stope ili pobadanje šipova.

Od gajenja povrća na otvorenom do savremenih plastenika

Cena samog plastenika zavisi od:

  • tipa konstrukcije (širine, visine, udaljenosti stubova, odnosno opterećenja pod snegom i brzine vetra koju plastenik može da izdrži);
  • vrste folije (dupla na naduvavanje ili jednoslojna), načina otvaranja plastenika (krovno, bočno ili čeono) i
  • stepena automatizacije (automatsko otvaranje krovova ili bočnih strana, naduvavanje plastenika kod  duplih folija).
Oprema u plasteniku može biti različitog kvaliteta i automatizacije - © Pixabay

Oprema u plasteniku može biti različitog kvaliteta i automatizacije počevši od sistema za navodnjavanje, odnosno načina navodnjavanja i prihrane (kompjuteri, dozatori, venturijeve cevi), traka ili creva (sa kapljačima ili ubodnim kapljačima tzv. špageti), sistema rasprskivača i fogera, do sistema grejanja ili samo dogrevanja i zaštite konstrukcije, kako je, recimo, topovima na gas i naftu ili kaloriferima.

Odaberite idealan tip plastenika za vašu proizvodnju


Osposobljavanje plastenika

Pri osposobljavanju plastenika za rad treba imati na umu i troškove nabavke mehanizacije, alata i pribora, kao i repromaterijala za početak proizvodnje, ali i za radnu snagu. Sve ovo treba uzeti u razmatranje pre nego što se uđe u ovaj posao. Projekat podizanja plastenika je završen kada je u istom posađena ili posejana biljna vrsta ili vrste koje želimo da gajimo.

Vratio se u rodno selo, podigao plastenike i sada dobio subvencije

Provetravanje plastenika može biti čeono, bočno ili krovno. Najbolje i najefikasnije provetravanje je krovno. Krovovi se otvaraju automatski informacijama koje daje meteorološka stanica na krovu, odnosno senzori za vlažnost i temperaturu u plasteniku.
Zagrevanje plastenika zavisi od vremena proizvodnje i vrste biljaka - © Agromedia


Zagrevanje plastenika

Jedno od najvažnijih pitanja kada je reč o proizvodnji u zaštićenom prostoru jeste grejanje. Postoje različita rešenja, a ona u osnovi zavise od dve stvari: vremena proizvodnje i vrste biljaka koje se gaje.

Za pravljenje plastenika potrebno je znanje i veština


Ako proizvodnja kreće u januaru ili februaru i ako se u plasteniku gaje vrste kojima pogoduje toplo vreme, kao što su paradajz, paprika, ili krastavac, onda se radi grejanje, odnosno ako proizvodnja kreće u martu za te vrste ili se u toku zime gaji salata, luk i tako dalje, tada se radi samo dogrevanje.

Grejanje plastenika se postiže, pre svega, postavljanjem mreže plastičnih ili metalnih cevi kroz koje prolazi vrela voda, dok se dogrevanje vrši kaloriferima, termogenima i tako dalje. Kao energenti mogu se koristiti biomasa, drva, ugalj, gas, nafta. U poslednje vreme sve više se pridaje pažnja i korišćenju geotermalnih izvora vode.

Tekst je originalno objavljen u magazinu Agroplaneta

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica