Ove biljne vrste nikada nemojte saditi zajedno

Ove biljne vrste nikada nemojte saditi zajedno

Određene biljne vrste mogu se saditi jedna pored druge, ukoliko je reč o onim vrstama koje žive u simbiozi i međusobno dobro sarađuju. Ova praksa nije nikakva novina u svetu poljoprivredne proizvodnje, naprotiv, ona je deo duge tradicije koja se zasniva na višegodišnjem pažljivom posmatranju poljoprivrednika. A neke od njih je čak i nauka potvrdila.

Ovo su biljne vrste koje ne bi trebalo saditi zajedno - © Agromedia


Najpoznatiji primer biljaka
koje žive u simbiozi i koje bi trebalo gajiti zajedno su „3 sestre“: tikva, kukuruz i pasulj. Ove tri vrste međusobno savršeno sarađuju. Dok kukuruz služi kao potpora za rast pasulja, pasulj vraća nutrijente zemljištu, a široki listovi tikve sprečavaju rast korova i održavaju vlažnost zemljišta.

Ove biljke morate saditi zajedno, one savršeno sarađuju u bašti

Ovo je odličan primer biljaka koje mogu zajedno da sarađuju, ali ima i onih koji su „prirodni neprijatelji“ u bašti. U nastavku pročitajte 7 kombinacija biljaka koje jednostavno nisu dobar par.

1. Luk + grašak

Prema verovanju, biljke iz porodice luka nikada ne bi trebalo saditi pored graška. Oni koji imaju višegodišnje iskustvo sa uparenom sadnjom veruju da luk usporava rast graška.

2. Krompir + paradajz

Ove dve vrste povrća ne bi trebalo saditi zajedno zato što ih napadaju iste bolesti, pa zato kada su previše blizu, bolest se lakše širi i zahvata veliki broj useva.

Paradajz - © Agromedia

3. Paprika + grašak

Paprika i grašak su vrste koje su veoma podložne truljenju, tako da kad se jedna zarazi ovom bolešću, zaraza se može lako proširiti na celokupan rod. Ova bolest uništava plodove biljke, a znak da je plod oboleo su crne i meke površine.


4. Šargarepa + mirođija

Prema tradicionalnom verovanju, mirođija i šargarepa su proglašene za najveće neprijatelje” u bašti, mada ne postoji neko naučno istraživanje koje bi ovo moglo da potvrdi.

Paprika - © Agromedia

5. Kupus + grožđe

Veruje se da sadnja kupusa blizu vinove loze može da utiče na kvalitet vašeg vina.


6. Orasi + paradajz

Za orahe se veruje da su „loše komšije“. Koren oraha oslobađa materiju koja se zove juglon i koja je otrovna za mnoge biljke čije korenje raste duboko u zemlju. Takva biljka je paradajz. Zato, ako je vaša bašta puna stabala oraha, preporučuje se da paradajz gajite u kontejnerima.

Zelena salata - © Agromedia


7. Zelena salata + brokoli

Istraživanja pokazuju da je zelena salata osetljiva na hemikalije koje su pronađene u ostacima koje u sebi sadrži brokoli. Sadnja salate blizu brokolija ili na samom mestu gde je on nekada sađen može da uspori klijanje i rast salate.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica