Ove 3 stvari će SIGURNO ubiti vaše biljke – Nemojte ih raditi!

Ove 3 stvari će SIGURNO ubiti vaše biljke – Nemojte ih raditi!

Svaki baštovan pronađe način kako da se ophodi prema svojim biljkama. Međutim, vrlo lako može da se desi da vaša nega nanese štetu biljkama ukoliko preterujete sa stvarima za koje mislite da su im potrebne. Ovo su 3 primera koji, možda, zvuče kao nešto što ste već milion puta pročitali ali sadrži savete za koje verovatno niste znali.

Kako da ubijete svoje biljke? - © Pixabay

Previše vode

Ukoliko biljka vene, najnormalnija rekacija je da joj date malo vode jer je “sigurno” žedna ali je ironično da će biljka venuti i ako ste joj dali previše vode. Dakle, ako zalivate biljke često i puno ili ako u poslednje vreme ima dosta kiše razmislite dva puta pre nego što krenete sa zalivanjem.

Kažu da više biljaka umre od prekomernog zalivanja nego od premalo vode. To se ne odnosi samo na saksijske biljke, već i na biljke na otvorenom. Ukoliko su dobro zalivene, a primetite da i dalje venu i imaju lišće žute ili svetlo zelene boje – obavezno proverite njihov koren.

Korenu je potreban vazduh i zato je savet da pustite da se zemlja osuši između dva zalivanja. Ako je zemlja stalno natopljena sa vodom, vazduh ne može da uđe u zemlju. To ne znači da treba da ostavite zemlju suvom duži period ali ne želite da koren biljke bude konstantno u zemlji natopljenoj sa vodom, inače će početi da truli. Zamislite šta bi se desilo sa vašim telom da je non-stop u vodi. Slično je i sa biljkama (izuzetak su biljke koje prirodno žive u vodi).

Kako da ubijete svoje biljke? - © Pixabay

Kako da prepoznate da li je počeo proces truljenja korena i spasite biljku?

Zdrav koren treba da izgleda čvrsto i da miriše na čisto. Većina će imati kremast- belu nijansu. Koren koji je počeo da truli biće taman i gnjecav, i imaće neugodan miris.

Ako je koren suviše istrulio, biljka neće moći da se oporavi i umreće ali, ako koren nije previše istrulio, ovo je važno da uradite.

Ostavite je na miru.


Ne pokušavajte da ispravite grešku tako što ćete joj dati prihranu ili je orezivati. Ako možete, priuštite joj malo senke nedelju do dve. Pustite je da se odmori, sama pregrupiše svoju snagu i oporavi.

2. Previše đubriva (prihrane)

Postoje biljke koje traže dosta prihrane ali ni jedna biljka ne traži da je prihranjujete svaki put kada je zalivate. Preterana upotreba đubriva deluje na biljke na nekoliko načina.

Ako koristite sintetičko đubrivo, soli se mogu nakupljati u tlu i spaliti korenje. To se posebno odnosi na saksijsko bilje. Obavezno stavite drenažni sloj pre zemlje koji može biti od nekih kamenčića (ako je reč o saksijskim biljkama) i obavezno uzmite saksije sa rupama na dnu (ili ih sami izbušite) kako bi višak vode i prihrane mogao da otiče.  Kada zalivate biljku proverite da li voda prolazi kroz rupice jer je jako bitno da se ispere višak đubriva.


Previše đubriva nikako nije dobro, a posebno prihrana sa visokim udelom azota (ako koristite NPK đubrivo to je prvi broj na pakovanju). Azot će da podstakne rast i biljka će dobiti mnogo novih, nežnih listova. Možda zvuči kao dobra ideja ali zamislite da vaše telo nešto prisili na neprirodan rast – to sigurno neće ispasti na dobro. Biljka je tada pod velikim stresom i podložna raznim bolestima. Kao takve, vrlo su privlačne i raznim insektima štetočinama koji vole mlade i sočne listiće.  

Ne zaboravite, većini biljaka je potreban period mirovanja. Zima se o tome brine za nas na otvorenom, ali sobne biljke moraju da se odmaraju van svoje sezone rasta i cvetanja. Smanjite zalivanje u vreme mirovanja biljaka i ne hranite ih do proleća, odnosno dok ne počnete da primećujete znakove novog rasta.


3. Previše malča

Malč čini predivne stvari u našoj bašti ali opet, previše malča ne može da bude dobro. Od 4 cm do 8 cm malča u toku vrelih leta održaće tlo hladnim, sačuvati vlagu i pomoći u suzbijanju korova. Deblji slojevi malča samo će prouzrokovati probleme.

Ukoliko stavite previše malča, on može da spreči da voda i vazduh dođu do zemlje. Voda ima tendenciju da isparava i ako još treba da se probija kroz malč jako malo ili ni malo vode će doći do korena biljke koji je u zemlji.

Drugo, korenu je, takođe, potreban vazduh. Težak sloj malča može da blokira dotok vazduha, što može da uradi i zbijeno zemljište, i biljka može bukvalno da se uguši. 

Kako da ubijete svoje biljke? - © Agromedia

Još jedna česta greška kod malčiranja je da se stavlja malč preblizu stabljike biljke. To je uobičajena praksa javnih pejzaža. Osim što dovode do dva gore navedena problema, malč koji je preblizu stabla nudi sigurno skrovište za insekte, a osim toga može da dovede do gljivičnih oboljenja. Dakle, ako stavljate malč uvek ga držite nekoliko centimetara dalje od stabljike ili stabla biljke.

Umiranje biljke zbog debelog sloja malča je obično sporiji proces nego smrt od prekomernog zalivanja. Ukoliko smatrate da radite sve kako treba ali vidite da vaše biljke i dalje nisu previše sretne proverite debljinu malča. Oslobodite ih viška malča i pobrinite se da voda stigne tamo gde treba.

Izvor: The Spruce

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica