Novosadski „Interfest“ – bogat izbor vina i raznolik muzički program

Novosadski „Interfest“ – bogat izbor vina i raznolik muzički program

Festival vina „Interfest“  trajao je od 14. do 16. juna na Trgu slobode u Novom Sadu. Tokom ova tri dana posetiocima je predstavljeno više od 500 vinskih etiketa iz 10 zemalja, a upriličen je i bogat muzički i edukativni program za sve ljubitelje „božanskog pića“.

Na ovogodišnjem „Interfest“, petnaestom po redu, učestvovalo je preko 100 vinarija sa bogatom vinskom ponudom. Na štandovima koji su bili raspoređeni po centralnom novosadskom trgu, posetioci su imali priliku da se upoznaju sa novim, manje poznatim vinarijama i njihovim širokim izborom vina, ali i da degustiraju dobro oprobana vina dugogodišnjih vinarija.

Veoma smo zadovoljni posećenošću našeg štanda. Smatram da ovakvi festivali novim i malim proizvođačima pružaju veliku mogućnost da prezentuju svoja vina, a nama kao vinariji sa dugom tradicijom pružaju priliku da još jednom uverimo narod u naš kvalitet i prezentujemo nove etikete” , tvrde iz crnogorske vinarije „13. jul – Plantaže”.

Na ovom festivalu koji za cilj ima promovisanje vina i vinske kulture, svoja vina je predstavio i Departman za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu Poljoprivrednog fakultetu u Novom Sadu.

Mi se nalazimo u Sremskim Karlovcima gde imamo podrum i vinograde. Na festivalu ove godine izlažemo poluslatko, desertno vino „Petra“, potom vino „Sila“, koja je nastalo ukrštanjem sorti šardone i kevidinka, kao i „Dekanovo vino“ koji predstavlja mešavinu sorti probus, merlo i kaberne sovinjon , dok „Probus“ koji je osvojio nagradu čekamo da odleži još mesec dana, pošto su sve prethodne količine rasprodate. Na naš štand uglavnom dolaze ljudi koji su već informisani o našim vinima i neizmerno nam je drago što smo postigli da nam se vraćaju stari kupci“, tvrde sa ovog departmana.

Pored velikog izbora crvenih, belih i roze vina, prisutni su mogli da uživaju i u širokoj gastronomskoj ponudi. Kao i prethodnih godina, primetna je velika posećenost festivala, a zadovoljna lica posetilaca i vinara su dokaz uspešnosti „Interfesta“.


Ovo je prvi put da prisustvujem ovom festivalu. Najviše me je oduševilo to što na štandovima mogu da se dobiju opširne informacije o svakom vinu, što će meni kao osobi koja nije naročito upućena u vinski svet biti veoma korisno prilikom narednog odabira ovog pića“, tvrdi jedan od posetilaca.

Bogat muzički program započet je nastupom tamburaškog ansambla „Zorule“, a pored tradicionalnih vojvođanskih pesama, prisutni su mogli da uživaju i u zvucima kubansko – brazilske muzike Aleksandar Dujin Orkestra i Nevene Reljin, ali i u izvođenju drugih muzičkih žanrova.


Prezadovoljna sam ovogodišnjim Interfestom. Svake godine prisustvujem, i obično sam tu sva tri dana, jer prvobitno smatram da je ovo jako dobra ideja. Sviđa mi se ova festivalska ali istovremeno i opuštena atmosfera, jer ništa nije ukalupljeno već se slobodno možete kretati sa čašom, sretati zanimljive, inspirativne ljude i piti kvalitetna vina. Svakako bitnu ulogu igra i muzički program jer upotpunjuje ceo ugođaj“, rekla je jedna žiteljka Novog Sada.

Za sve poznavaoce vina, ali za i one koji to žele da postanu organizovane su vinske radionice i stručni paneli na kojima su govorili renomirani stručnjaci iz oblasti enologije, a prisutni su mogli da degustiraju vina koja su osvojila nagrade na prestižnim takmičenjima „Decanter World Wine Awards“ i „Balkans International Wine Competition“.


Međunarodni festival vina „Interfest“ ima značajnu ulogu u razvoju privrede jer predstavlja sponu između proizvođača vina i konzumenata istog, pružajuči malim, još uvek neafirmisanim vinarijama šansu da upoznaju sve zainteresovane sa svojim proizvodima. Svakako, ne sme se izostaviti ni njegov doprinos obogaćivanju turizma Novog Sada, o čemu svedoči veliki broj posetilaca festivala.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica