Neobično selo u Rumuniji sa zamkom od gline

Neobično selo u Rumuniji sa zamkom od gline

Selo u dolini vila @AGROmedia

U podnožju planinskog vrha i tik do reke, nedaleko od rumunskog grada Sibinja, niklo je jedno neobično selo. Na prvi pogled izgleda kao iz bajke, ali ako bolje pogledate videćete se da je reč o stvarnim građevinama u kojima može čak da se živi. Zašto ovo selo obožavaju mnogi turisti?

Kada bi se naziv ovog sela preveo na naš jezik, on bi glasio „Zamak od gline u dolini vila“. Na osnovu toga može da se nasluti glavna ideja koja stoji iza ove turističke atrakcije, a to je upravo priroda i prirodni materijali. Spajanjem vode, zemlje i drveta nastale su kolibe za koje mnogi kažu i da ih podsećaju na domove nekih mitskih bića. Koja priča se krije iza ovakvog mesta?

Zasićen životom u metropoli, jedan bračni par iz Bukurešta je odlučio da se vrati prirodi i da živi u skladu sa njenim pravilima. Tehničar hortikulture po zanimanju, Razvan Vasil kupuje plac 2004. godine, a kasnije kreće u izgradnju svog „zamka od gline“ i zajedno sa ženom i sinom potpuno napušta gradski život. Na tom putu imao je i pomoć arhitekte koja ima iskustvo sa gradnjom prirodnim materijalima.

Castelul de lut valea zanelor @AGROmedia

 

Njegova ideja bila je da stvori selo u kojem će moći da živi sa porodicom, ali i da ugosti turiste koji vole prirodu. Ovu zemlju je kupio zbog položaja, planine i reke, ali i atmosfere koja se oseti čim se ovde dođe. Kasnije je pokušao da taj mir prenese i na ljude koji su dolazili da vide ovo mesto. Prema broju turista koji posećuju „glineni zamak“ može se reći da je uspeo. Vikendom je naročito gužva, kada cele porodice dolaze da ovde provedu dan.

Iako je gradnja ovog lokaliteta počela 2014. godine, radovi nisu završeni. Kućice još nisu spremne za noćenje gostiju, ali se planira da se počne sa tom uslugom što pre. U planu je i izgradnja restorana i igrališta za decu, što bi obezbedilo dodatne sadržaje za posetioce.

 


Da li biste vi prenoćili u ovakvom selu? Da li ovo dobra ideja za agrobiznis? Ostaje nam samo da sačekamo da se ovako nešto otvori i kod nas.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica