Namirnice koje bi trebalo da jedete tokom januara

Namirnice koje bi trebalo da jedete tokom januara

Doneli ste odluku da u novoj godini počnete da se hranite zdravo, ali u marketima ste zatekli samo trulo voće i povrće – proklijali krompir ili kruške koje izgledaju kao da su proputovale nekoliko hiljada kilometara. Ipak, ne dozvolite da vas loš izbor sveže hrane u prodavnicama spreči u nameri da sa božićne trpeze pređete na zdravu ishranu. Pored toga, zdravom ishranom zaštitićete se od mogućeg napada virusa i prehlada.

Sezonska hrana može biti ukusna, a istovremeno puna nutritivnih sastojaka i dobra za vaše zdravlje tokom duge zime.

Grejpfrut

Grejpfrut je dobar za pročišćavanje disajnih puteva i za zdravlje krvnih sudova. Ipak, ovo voće najčešće se nalazi u senci njegovih popularnijih rođaka: pomorandže, mandarine i klementine.

Prema sprovedenim istraživanjima, grejpfrut sadrži veliku količinu vitamina C, koji može da ublaži simptome prehlade za 23% i pomaže u snižavanju holesterola.

Cvekla

Ovo korenasto povrće pored toga što se lako gaji ono je puno vitamina. Lako se skladišti, pa ćete ga zato videti na pijacama sve do leta. Cvekla je bogata nitratima, prirodnim mineralima koji pomažu u transportu kiseonika do vašeg mozga. Unošenjem velike količine nitrata, kojih ima u cvekli, utiče se na poboljšanje pamćenja, posebno kod starijih osoba.

 

 Jaja

Jaja, posebno ona iz organske proizvodnje, bogata su vitaminom D koji se dobija posredstvom sunčeve svetlosti. S obzirom na to da se ne možete sunčati tokom zime i dobiti ovaj vitamin prirodnim putem, konzumirajte češće namirnice koja su bogate omega-3 kiselinamacinkomB vitaminom i jodom.

Prokelj

Prokelj je pun ugljenih hidrata koji će vas lako zasititi i pomoći vam da ostanete zdravi tokom ove hladne zime. S obzirom na to da obiluje vitaminom B, ovo povrće se koristi u posebnoj ishrani kod trudnica. Naime, prokelj štiti bebe još dok su u majčinom stomaku od mogućih oboljenja mozga i kičme.
 


Namirnice koje morate jesti tokom januara - © Pixabay
 

Ćurka


Zdrava ishrana
ne podrazumeva samo unošenje voća i povrća, već i mesa. Proteini u ćurećem mesu štite vas od zimskog gripa. Isti proteini koji postoje u ovom mesu nalaze se i u morskoj hrani, organskoj junetini i zdravim mastima kao što je kokosovo ulje.

Karfiol

Karfiol je jedna od retkih namirnica koju možete kupiti tokom cele godine. Kao i ćuretina, ovo povrće bogato je triptofanom. Karfiol možete koristiti umesto belog krompira da napravite pire koji sadrži malo ugljenih hidrata.
 


Namirnice koje morate jesti tokom januara - © Agromedia 

Avokado

Pored toga što je bogat triptofanom i magnezijumom, avokado sadrži i biljne masti koje su energičnije od ugljenih hidrata. Samim podizanjem količine energije u vašem telu podiže se i vaše raspoloženje.


Jogurt

Jogurt sadrži bakteriju koja je poznatija kao laktobacilus reuteri, koja blokira razmnožavanje virusa koji napadaju vaš organizam kada se razbolite. Ovu bakteriju ne sadrži svaki jogurt, zato bi trebalo da potražite onaj koji je njome bogat.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica