MESO CRNE KOKOŠKE JE NA LISTI – 8 najskupljih vrsta mesa na svetu!

MESO CRNE KOKOŠKE JE NA LISTI – 8 najskupljih vrsta mesa na svetu!

Meso, namirnica bez koje većina nas ne može da zamisli dobar obrok, kako kod kuće tako i u restoranu. Napravili smo listu najskupljih vrsta mesa na svetu. 

Najskuplje meso na svetu

Pre nego što nastavimo dalje, da razjasnimo, pod mesom podrazumevamo jestivo životinjsko meso. Ovo uključuje meso krava i pilića, ali i morskih životinje kao što su ribe, jegulje i ostrige. Neki delikatesi, kao što su kavijar, jestiva ptičija gnezda (gnezda čiopa, ptica koje spavaju u letu, a gnezda prave od sopstvene pljuvačke – Indonežanski pecijalitet) i druga jaja su skupa, ali nisu uključeni na ovu listu jer jaja i druge telesne tečnosti, tehnički nisu meso.

Iberiko šunka

Iberico biftek

Iberiko šunka, poreklom iz Španije „Iberico de bellota“, je šunka koja se dobija od svinja hranjenih žirom i najskuplji je svinjski proizvod na svetu. Jedna but Iberico šunke može koštati oko 4.500 dolara. Ova šunka je skupa i zbog prestižne proizvodnje u fabrikama u Sevilji.

Crne iberijske svinje se od davnina smatraju retkim i ukusnim, Kristofor Kolumbo ih je čak imao na svom brodu 1493. (putovanje broj dva).

Maslinova govedina

Olive wagyu

Ova vrsta govedine u ovom trenutku deluje kao bajka zbog svoje retkosti. Meso izgleda mramorno sa sitno granuslisanim nitima masnoće. Fina mramorna struktura sitne granulacije dobija se usled ishrane krava maslinama, a dobijaju se skupi komadi koji se retko distribuiraju na tržište. Proizvodnja je počela u Japanu.

Pošto je uzgoj maslina u Japanu počeo tek 1872. godine, ovo meso je relativna novina. Pulpa masline se prvi put koristila kao hrana za stoku 2006. godine. Amerikanci su ovo meso okusili tek 2018. i plaćaju je više od 300 dolara.


Crna kokoška – Ayam Cemani

Crna kokoška

Piletina koja se našla na listi najskupljih vrsta mesa, ikad prodatih. Retka Aiam Cemani je crna piletina iz Indonezije.  Ova vrsta pernate životinje se uzgaja zbog ukusnog mesa koje je crne boje i košta oko 2.500 dolara.

Ne samo da je perje i meso ove piletine crno, već i njihov kljun, jezik i kresta, Čak su i unutrašnji organi crni!


Kobe govedina (biftek)

Kobe biftek

Kobe govedina je poznata širom sveta kao najukusnija i najskuplja govedina. U Japanu, Tajima crna goveda se gaje vekovima, zbog svog mekog mesa, fine mramorne teksture. Meso se često servira pečeno, na žaru ili čak na sašimi.


Očekujte da ćete platiti premijum cene, do 850 dolara za pravi kobe goveđi odrezak. Ako ga restoran prodaje jeftino, onda nije pravi – samo nekolicini restorana je dozvoljeno da ga uvoze iz Japana, a još manji broj može redovno da ga ima u svojoj ponudi.

Ovakva vrsta mesa je genetski čista i ukusna, delom i zato što je tako dugo uzgajana radi svog kvaliteta. Otkako su Kinezi doveli stoku u Japan oko 200-ih godina nove ere, uzgoj je podignut do savršenstva.

Braon ABALON školjka

najskuplje školjke

Ova specifična namirnica spada u mekušce iz porodice školjki i dagnji, od milja nazvano „ušna školjka“ zbog svog izgleda – kao mesnato ljudsko uho na vašem tanjiru.

Školjka je živih boje, plava, a mali mekušac može se naći na stenanama u Tihom okeanu, tamo gde se graniči sa obalama Velike Britanijom, Meksika i nekim delovima obale SAD. Školjka se krije među algama, u nadi  da je pametne ptice i ribari neće primetiti.

Kilogram ovakvih školjki može koštati čak 500 dolara. Problem je u tome što većinu težine ulova čini školjka. Kada pogledate količinu stvarnog mesa, koje je oko 250 g po kilogramu, cena vrtoglavo raste na preko 900 dolara.

Toliko su popularne u ishrani da se ove školjke bliže izumiranju, što im je dodatno podiglo vrednost. Mnoge zemlje nameću ograničenje hvatanja ovih delikatesa za ribare od oko 20 školjki dnevno.

Polmard biftek

Biftek

Polmard Eleveur Boucherie nadmašio je Japance uuzgoju krava i podigao je  biftek na potpuno novi nivo. U Parizu, Aleksandar Polmard , je predstavnik šeste generacije i nastavlja nasleđe uzgoja savršene govedine kako bi nam doneo ovaj goveđi odrezak.  Ovo meso se prodaje za 3.200 dolara po kilogramu.

Malo je restorana gde može da se nađe ovo skupo meso. Međutim, da bi zadržale ukus i teksturu, krave se tokom života drže bez stresa. Nakon klanja, govedina se odlaže u laboratoriju na 7-8 stepeni, a vazduh od 75 km/h stalno duva na nju.

Bebi jegulje – VILENJACI

Meso jegulje

Američke bebi jegulje, ulovljene kod obala Mejna, su neke od najskupljih koje su prodate. Već znamo da su jastozi iz Mejna ozbiljno dobri, ali ko bi pomislio da će male jegulje, koje se nazivaju i „vilenjaci“, biti tako profitabilne. Azijske kompanije ,iskusne u akvakulturi i stočarstvu kupuju ih od ribara da bi ih uzgajali, a zatim ih prodaju na ogromnom tržištu jegulja u japanskoj restoranskoj industriji.

Oko 400 ribara ima dozvolu za pecanje bebi jegulja, od kojih neki prihoduju preko 300.000 dolara zbog rasta cena beba jegulja širom sveta. Cene premašuju 900 dolara po kilogramu.

Da li ste znali da je jegulja Unagi čini važan deo japanske kuhinje, zbog čega kompanije plaćaju top cene za ove neverovatne životinje. Jegulje se rađaju u slanoj vodi okeana, ali potom prelaze u slatku vodu. Zbog toga ih je teško pronaći u divljini i još ih teže odgajati.

Porterhouse – odresci

Najskuplje meso

Valli’s je restoran u Las Vegasu gde je prodato najskuplje meso – proterhouse odresci. Oni se prodaju u porcijama od oko 1.700 g, po neverovatnoj ceni od 20.000 dolara. Cena mesa je oko 2.415 dolara/kg, što ga čini najskupljim mesom ikada prodatim. Da budemo pošteni, meso je obrok u restoranu, tako da plaćate i pripremu, što uključuje kuvanje mesa na japanskom uglju  i bademovom drvetu i serviranje u bordo sosu sa crnim tartufima i prilozima.

Najskuplje meso traže kuvari i poznavaoci hrane, zbog njihovog neverovatnog ukusa, kao i zbog čistog sporta jedenja neke od najređih namirnica koje se mogu kupiti novcem. Možda ćete morati da otputujete u vrhunski strani restoran da biste jeli, ali razmislite o mogućnostima kada budete čitali ovu listu, da probate potpuno tamnu piletinu, školjku u obliku uha ili najukusniji biftek na svetu.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica