Medna kozmetika: Najbolja zaštita i nega za kožu

Medna kozmetika: Najbolja zaštita i nega za kožu

Medna kozmetika: Najbolja zaštita i nega kože - ©Pixabay

Pored pčelinjih proizvoda Svetlana Bikar pravi i prirodnu kozmetiku na bazi pčelinjeg meda. Njeni proizvodi se prave u malim serijama, ručno, a koristi isključivo svoj med.

Kod Svetlane se može naći maska za lice na bazi meda i lekovitog bilja, u čiji sastav ulaze čist med, polenov prah, te lekovito bilje koje je dobro za negu kože lica. Maska sadrži isključivo prirodne konzervanse kao što je sam med i propolis. U svoju kremu Svetlana stavlja čist bagremov med i propolis kapi kao prirodni konzervans, a zbog prirodnih sastojaka krema ima ograničen rok trajanja, kaže naša sagovornica.

Pitali smo je kako možemo da razlikujemo pravu prirodnu kozmetiku od one koja to nije.

Prema njenim rečima, u industrijskoj proizvodnji postoji takozvani industrijski med, koji se koristi u konditorskoj proizvodnji i kozmetici jer je nemoguće zadovoljiti tolike potrebe tržišta sa količinom pravog meda, te ona ne veruje da oni stavljaju pravi med u svoje proizvode. Industrijski med je na bazi kukuruznog ili šećernog sirupa i tu nema pravog meda.

Sa druge strane, njena kozmetika je potpuno prirodna, a čak može i da se pojede jer je potpuno zdrava. Kozmetika deluje vrlo regenerativno, služi za revitalizaciju kože, a osim toga nosi sa sobom i lekovita svojstva jer može da zaleči problematičnu kožu. Lekovito bilje Svetlana nabavlja isključivo od jednog travara sa Stare planine jer smatra da su tako najbezbedniji.

Pored medne kozmetike, kod Svetlane se može naći i ulje od lavande, sa kojim može da se napravi hladni macerat u kombinaciji sa organskim maslinovim ili suncokretovim uljem.

Medna kozmetika: Najbolja zaštita i nega kože - ©Agromedia

Tu je i neven krema koja sadrži ulje organskog nevena koje pravi naša sagovornica. Pored nevena, u sastav ulaze med i propolis, kao i neutralna podloga, a krema ne sadrži vazelin ili lanolin koji su naftni derivati i koji nisu dobri za kožu. U kremama se ne koristi vosak jer, kako kaže Svetlana, on je nepropusan i ne dozvoljava krajnjim sastojcima da prodru u kožu.

Za kraj, Svetlana poručuje da, ukoliko u kući imate sto posto prirodan med, bilo koje vrste, možete ga naneti na kožu jer je izvanredna maska, a može da se izmeša i sa voćem, žumancetom (organskog jajeta), maslinovim uljem.


Med je pravo malo čudo za regeneraciju kože.

Sagovornica: Svetlana Bikar, domaćinstvo Bikar

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica