Kako se čuvaju plastične, glinene i keramičke saksije tokom zime

Kako se čuvaju plastične, glinene i keramičke saksije tokom zime

Kontejnerski ili saksijski uzgoj jednogodišnjih biljaka je oduvek bio popularan, kao način da se lako i praktično brine o cveću i drugim vrstama biljaka. Iako saksije i kontejneri izgedaju lepo tokom leta, na jesen se moraju preduzeti određeni koraci, kako biste osigurali da će „preživeti“ zimu, da nećete ulaziti u dodatne troškove oko kupovine novih saksija i da ćete biti spremni za sadnju u naredno proleće.

Kako pravilno da sačuvate plastične, glinenei keramičke saksije tokom zime - © Pixabay

Čišćenje saksija i kontejnera

Pre nego što ih odložite na čuvanje, potrebno je da ih dobro očistite, kako biste osigurali da se na prolećnim biljkama, koje tu budu posađene, ne prenesu bolesti ili štetočine koje mogu da prežive zimu na zidovima saksija.

Potrebno je da uklonite mrtvu vegetaciju, a ako biljka nije imala problema sa bolestima, možete da je kompostirate. Ako je biljka bila bolesna – bacite je. Takođe, možete da kompostirate zemlju ili supstrat iz saksije.

Nakon što ste saksije ispraznili, operite ih sa toplom vodom, sapunom i 10% rastvorom izbeljivača. Sapun i izbeljivač će da uklone i ubiju sve patogene, kao što su razne gljivice koje mogu da ostanu na saksijama.

Čuvanje PLASTIČNIH saksija tokom zime

Plastične saksije mogu da budu i napolju jer mogu dobro da podnesu temperaturne promene, a da se ne oštete. Dobra ideja bi bila da ih pokrijete sa nečim jer zimsko sunce može da bude jako i može nejednako da ih izbledi.

Čuvanje TERAKOTA I GLINENIH saksija

Saksije od terakote ili gline morate da držite unutra jer ne podnose dobro promene temperature. Zbog toga što su porozne i zadržavaju nešto vlage sklone su pucanju. Vlaga u njima će nekoliko puta da smrzne i proširi se tokom zime.

Kako pravilno da sačuvate plastične, glinenei keramičke saksije tokom zime - © Pixabay

Zato je najbolje da ih držite u zatvorenom prostoru, možda u podrumu ili garaži. Zapravo, mogu da se čuvaju na bilo kom mestu gde temperatura neće pasti na tačku smrzavanja. Takođe, dobro bi bilo da se svaka saksija umota u novine ili nešto drugo što nađete u kući.


Čuvanje KERAMIČKIH saksija tokom zime

Isto kao saksije od terakote ili gline, ni saksije od keramike ne bi trebalo da vam ostanu napolju u toku zime. Iako premaz na keramičkim saksijama je tu da ih zaštiti od vlage, dovoljna je mala pukotina da se ona ipak pojavi. Kao i kod glinenih saksija vlaga u toj pukotini će da smrzne, da se širi i pravi veće pukotine. I ove saksije je dobro zamotati u novine ili nešto drugo kako bi se očuvale od pucanja.

Kao što vidite, nije teško pravilno očistiti i sačuvati saksije, a ovaj način će vam sačuvati sledeću generaciju biljaka i dosta novca koji možete da potrošite na nešto drugo, a ne na kupovinu novih saksija.

Izvor: Gardeningknowhow


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica