Kako nas baštovanstvo čini srećnijim ljudima?

Kako nas baštovanstvo čini srećnijim ljudima?

Istraživanja su otkrila da mikrobi iz zemlje imaju na mozak sličan efekat kao antidepresivi, a nemaju sporedne efekte, niti stvaraju potencijalnu hemijsku zavisnost. Ako kreirate svoju baštu i počnete da provodite vreme u njoj, popravićete svoje raspoloženje i bićete sretniji i zdraviji. Evo i kako.

devojka radi u bašti

Prirodni lekovi postoje oko nas vekovima gotovo za svaku fizičku bolest, ali i za mentalne i emocionalne poteškoće. Drevni vidari možda nisu znali zašto nešto funkcioniše ali su znali za različita dejstva biljaka. Moderna nauka je otkrila zašto i kako mnoge lekovite biljke deluju na nas, ali tek od nedavno otkrivaju nova lekovita svojstva, koja su još uvek deo prirodnog životnog ciklusa.

Tako je otkriveno da mikrobi iz zemlje i zdravlje ljudi imaju pozitivnu vezu. Ova veza je dosta proučavana, a saznanja su naučno potvrđena u studiji koja je objavljena u „Discover“ magazinu.

Naime, “mycobacterium vaccae” je vrsta bakterija koja se prirodno nalazi u zemlji, koja nije patogena i utiče na neurone kao antidepresiv. Ona može da podstakne proizvodnju sertonina, što nas čini opuštenijim i sretnijim.

pKako baštovanstvo može da nas učini srećnijim? - © Pexels

Naime, manjak serotonina povezan je sa depresijom, anksioznošću, kao i opsesivno-kolpuzivnim poremećajem.

Većina baštovana će vam reći da je njihova bašta „mesto sreće“ i da fizičko bavljenje baštom smanjuje stres i podiže raspoloženje, što je i nauka dokazala.

Antidepresivni mikrobi u zemlji uzrokuju porast nivoa citokina, što rezultira većom proizvodnjom serotonina. Bakterija je testirana na miševima, ubrizgavanjem i oralno, a rezultate koji su dobili bili su zapanjujući: povećane su kognitivne sposobnosti i smanjen je stres kod životinja u odnosu na kontrolnu grupu koja nije dobijala bakteriju.


Baštovani udišu bakteriju, imaju direktan kontakt sa njom preko zemlje i uvode je u svoj krvotok kada dođe do posekotina prilikom rada.

Prirodno dejsto antidepresivne bakterije iz zemlje može da se oseti do 3 nedelje, kako su eksperimetni na miševima pokazali.

Mikrobakterije i mikrobi u zemlji se trenutno istražuju u cilju poboljšanja kongitivnih funkcija, lečenju Kronove bolesti, pa čak i reumatoidnog artritisa.


Izvor: Gardening Know-How

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica