Prave napasti! Rešite se MRAVA, krpelja i BUBAŠVABA u kući BEZ HEMIJE!

Prave napasti! Rešite se MRAVA, krpelja i BUBAŠVABA u kući BEZ HEMIJE!

Niko ne želi svoj dom da deli sa insektima, ali hemijski insekticidi su često veoma toksični i štetni za upotrebu bilo gde u blizini prostora gde živite, porodice i kućnih ljubimaca. Zato je bolje koristiti prirodne preparate, kada je to moguće.

rešiti se insekata

Predstavljamo vam jednostavne, prirodne, sigurne i efikasne trikove kako da se rešite najčešćih kućnih insekata.

Bubašvabe

Ne samo da su odvratne kada ih ugledate kako trčaraju po kući, već mogu da prenesu i ozbiljne bolesti. Protiv bubašvaba postoji sijest hemijskih preparata u prodavnicama, ali su oni obično vrlo toksični. Umesto njih možete probati ovaj trik.

Oljuštite jedan luk i dodajte jednu kašiku sode bikarbone, pa ovu smesu stavite u uglove po prostorijama. Ponavljate postupak na dnevnom nivou, a bubašvabe će vrlo brzo napustiti vaš prostor. Ovo je posebno dobro ako imate vikendicu, gde ne boravite tako često, pa su bubašvabe imale vremena da se namnože.

Kako da se rešite kućnih insekata na prirodan način-© Pixabay

Krpelji

Krpelji mogu da budu različitih veličina i boja. Vrlo je važno da zaštitite sebe, svoju porodicu i kućne ljubimce, jer krpelji mogu da budu veoma štetni, a ponekad čak i smrtonosni. Ako ne želite da nanosite hemijske insecticide na svoju kožu ili na krzno svog ljubimca, pokušajte sa ovim prirodnim i veoma mirisnim preparatima.

Odbijanje krpelja od ljudi

Pomešajte 20 kapi eteričnog ulja ruže, 10 kapi eterično ulja limunove trave, 5 kapi eteričnog ulja lavande, 5 kapi eteričnog ulja limuna i jednu kašiku alkohola. Ovo razredite u 100 ml sirćeta ili vode i sipajte u bocu sa raspršivačem. Dobro protresite i našpricajte odeću pre svakog izlaska napolje.

Druga varijanta je da se koristi eterično ulje četinara. Naime, krpelji osećaju miris četinara i ne podnose ga. Pomešajte sa nekoliko kapi maslinovog ulja sa bilo kojim eteričnim uljem četinara. Namažite izložene delove tela pre izlaska u prirodu ili baštu.

U trećoj opciji, umesto ulja četinara možete da koristite eterično ulje nane, bosiljka ili eukaliptusa. Bilo koje od ovih eteričnih ulja možete da nabavite u apoteci.


Odbijanje krpelja od pasa

Izgleda da krpelji posebno vole pse, a u to su se uverili svi vlasnici nakon duže šetnje po parku. Najjednostavnije i najeftinije sredstvo protiv krpelja, koje možete da napravite za svog ljubimca, sadrži samo 2 sastojka: jabukovo sirće i vodu.

Kako da se rešite kućnih insekata na prirodan način-© Pixabay

Jabukovo sirće smanjuje pH vrednost kože ljubimca i ona postaje nepodnošljiva za parazite. Na ovaj način možete da se rešite i buva.


Peparat pripremate tako što pomešate jednu trećinu jabukovog sirćeta i dve trećine vode. Ovako pripremljen rastvor utrljajte na ljubimca, samo vodite računa u predelu glave, ušiju, očiju.

Ne koristite ga na mačkama ili ženkama pasa koje nose mlade.


Baštenski insekti

Lisne vaši, paukove grinje i ostali baštenski insekti mogu da nanesu veliku štetu vašoj bašti i sav vaš trud da uruše samo za nekoliko dana. Svakako su vam na raspolaganju mnogi hemijski insekticidi, ali njihovom upotrebom voće i povrće mogu da postanu nejestivi, ukoliko se ne isprati strogo pravilo o karenci.

Ukoliko želite prvo da probate prirodna sredstva, jedno od efikasnijih rešenja je ova smeša: pomešajte ½ šoljice ljute papričice sa ½ šoljice belog ili crnog luka i izblendirajte dok ne dobijete pastu. Pomešajte ovu pastu sa 500 ml tople vode. Ostavite rastvor da stoji 24 sata na toplom mestu, procedite i biljke naprskajte ovom tečnošću.

Pauci

Pauci su često veoma korisni u kući, prvenstveno jer se hrane drugim insektima. Međutim, ako se namnože, paukove mreže po kući i nisu baš najprijatnija slika. Ovi prirodni repelenti neće ubiti pauke, ali će ih držati dalje od vašeg životnog prostora, jer pauci ne vole jake mirise.

Osim što ćete ih oterati, osvežićete kuću predivnim mirisima.

Pomešajte 200 ml vode i ¼ kašike tečnog deterdženta, pa dodajte 5-10 kapi eteričnog ulja peperminta. Dobro protresite i prskajte zahvaćena područja jednom nedeljno, dok svi pauci ne pobegnu. Možete upotrebiti i eterično ulje eukaliptusa, lavande ili čajevca.

Kako da se rešite kućnih insekata na prirodan način-© Pixabay

Mravi

Mravi mogu da budu jako iritantni, pogotovo kada se pojave iznenada u neverovatno velikom broju. Ukoliko mravi putuju po vašoj kuhinji ili ostavi, postoji način da im ove prostore učinite manje atraktivnim.

Mravi mrze prašak za pecivo i mrze miris cimeta. Jedno ili drugo možete da pospete po mestu odakle mislite da ulaze i po stazi gde se kreću. Videćete da će vrlo brzo da nestanu.

Grinje

Grinje su toliko sitne da ih ne možete videti golim okom, ali nažalost, to ne znači da nisu prisutne. Žive u kućnoj prašini, više vole toplija mesta i njihova omiljena hrana su mrtve ćelije kože. Najomiljenije mesto: naši kreveti.

Iako grinje ne grizu, mnogi stručnjaci veruju da mogu da izazovu alergijske reakcije i iritaciju kože. Čak i ako niste alergični na njih, najverovatnije ne biste da delite kuću, a i krevet, sa ovim malim bubicama.

Prirodno sredstvo protiv grinja se priprema tako što u jednu kantu vode dodate 6 kašičica eteričnog ulja od eukaliptusa i 1,5 kašiku tečnog deterdženta za pranje veša. Namočite predmete koji se mogu prati, a zatim ih operete kao i obično. Za stvari koje ne mogu da se potope, jednostavno ih našpricajte ovim rastvorom i pustite da se osuše ili obrišite čistom krpom. Ako vam se ne sviđa miris ulja eukaliptusa, možete ga zameniti sa eteričnim uljem čajevca, koje je jednako efikasno.

Žižak

Ukoliko kutiju ili kesu sa brašnom, žitaricama ili pirinčom ostavite otvorenu, možda ćete naići na ove neželjene bubice. Žižak više voli žitarice i semenke, ali se može pojaviti i u brašnu. Sigurno ne biste želeli pesticide u blizini svoje hrane, a baciti hranu u ovim teškim vremenima je nešto što, takođe, želite da izbegnete. Ovaj trik može da bude rešenje.

Žižak ne podnosi miris lovorog lišća i karanfilčića. Stavite par karanfilćića ili lovorovih listića na vrh hrane ili oko posuda i ovi insekti će da ih zaobilaziti u velikom luku.

Ukoliko imate svoje tajne u odbijanju kućnih insekata na prirodan način, pozivamo vas da podelite sa nama svoje trikove i iskustva na našoj Facebook stranici Agromedia portal.

Izvor: Bright Side

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica