Imate glinenu zemlju? Ove biljke je obožavaju

Imate glinenu zemlju? Ove biljke je obožavaju

 Imate glinenu zemlju? Ove biljke je obožavaju - © Pixabay

Bez neke intervencije, glinena zemlja leti može da bude kao beton, a lepljivi nered tokom jeseni i zime.  Ali, svaki trud da poboljšate teksturu glinene zemlje nagradiće vas snažnim rastom biljaka jer ova zemlja je bogata hranljivim materijama.

Prilikom sadnje na teškim glinenim zemljištima preporuka je da pokušate da poboljšate strukturu zemlje na prirodan način, a malčiranje površine tla je jedan od najboljih.

Jedan od materijala je stajsko đubrivo koje ima veliki udeo slame ili kompostirana kora. Finiji sastav kompostirane kore, lišća, vrtnog komposta ili komposta sa gljivama imaće takođe blagotvorno dejstvo ali u manjoj meri.

Ukopavanje sitnog šljunka u zemlju se često preporučuje, ali količina šljunka koja je potrebna za veće površine nije baš neko praktično rešenje, već je opcija za manje površine.

Kada sadite biljku u glinenu zemlju neophodno je sa vilama da razbijete dno i ivice rupe, i usitnite zemlju. Sabijena zemlja oko rupe neće dozvoliti prolazak vode, što će da izazove smrt biljke.

U proleće mačirajte biljku sa nekolimo centimetara malča ali ga odmaknite od stabljike biljke za 5-6 centimetara. Stalno održavanje ovog malča će poboljšati profil zemljišta.

Koje biljke vole glinovito zemljište?

Drveće: japanski javor, breza, glog, eukaliptus, jarebika, likvidambar, četinari kao što su korejska jela, čileanska araukarija, džinovska tuja.

Žbunaste vrste: berberis (zimzeleni i listopadni), letnji jorgovan, dunjarica, fuksija, hortenzija, mahonija.

Ostale ukrasne biljke: bergenija, zdravac, persicaria, damin plašt, vilino cveće, hosta, kukurek, tritoma, zlatica.


Izvor: Rhs

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica