Gubitak poljoprivrednog zemljišta: Plodne ravnice pretvaraju se u industrijske zone

Gubitak poljoprivrednog zemljišta: Plodne ravnice pretvaraju se u industrijske zone

Opstanak poljoprivrednog zemljišta veliki je izazov današnjice s kojima se u koštac hvataju i veliki poljoprivredni stručnjaci u želji da pronađu rešenje. Često se ona koriste za izgradnju velikih industrijskih zona.

Gubitak poljoprivrednog zemljišta - © Pixabay

Pored toga što plodnost zemljišta opada, ona se masovno pretvaraju u industrijska, odnosno ona za izgradnju industrijskih zona. U Vojvodini se na najboljim mestima nalaze upravo takve zone. Takva su plodna zemljišta koja se nalaze u okolini Inđije, Novog Sada, kod Dobanovaca, u Surčinu, ali nekadašnje površine PKB-a.

„Ako to budu površine manjeg obima onda to nije toliko strašno, ali svakako je loša praksa da se poljoprivredno obradivo zemljište pretvara u građevinsko. Ja se nadam da kompanija Al Dahra koja je i kupila PKB, neće uraditi isto. Prema onome što se moglo saznati u medijima je da ostala zemljišta koja je kupovala u drugim zemljama nije pretvarala u industrijske zone. Međutim, blizina Dunava i grada svakako mogu biti vrlo izazovni za to“, kaže Mirjana Zdravković sa Instituta za zemljište.

Ona dodaje da civilizacija neće moći da opstane ako se obradivo zemljište svede na neku jako malu površinu. Pored gajenja biljaka u zemljištu postoji gajenje kultura po principu hidroponije, ali to je ograničavajući pristup. Tako se mogu proizvoditi neke povrtarske ili voćarske kulture, ali ne sve, dodaje ona.

 

Gubitak poljoprivrednog zemljišta - © Pixabay

 


Nakon što je stranoj kompaniji Al Dahra odobrena kupovina PKB-a, potpredsednik i suosnivač Al Dahre, Kadim Al Darei povodom potpisivanja ugovora o kupoprodaji Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB), 4.10.2018. godine, naglasio je da visoko ceni znanje i stručnost zaposlenih u PKB-u. Dodao je i da je veoma posvećen nastavljanju tradicije ove kompanije, kao i održavanju izuzetno značajne uloge PKB-a u snabdevanju građana Srbije, navodi se u saopštenju arapske kompanije dostavljenom Tanjugu.

„Smatramo da će privatizacija PKB-a i investicije Al Dahre u unapeđenje postojećih kapaciteta i infrastrukture značajno doprineti komercijalizaciji i internacionalizaciji srpske poljoprivrede, a da će korist od toga imati srpski farmeri, trgovci i čitav poljoprivredni sektor u Srbiji. Radujemo se daljem jačanju naših veza sa Srbijom i srpskim narodom kroz realizaciju novih investicija“, poručio je Al Darei.

Al Dahra je međunarodna korporacija specijalizovana za agrobiznis, koja u svom fondu ima čak 400.000 jutara (160.000 hektara) poljoprivrednog zemljišta na četiri kontinenta. U svom sastavu ima različite kompanije koje posluju u prerađivačkoj, mlekarskoj i mlinskoj industriji, kao i razvijene globalne trgovinske kapacitete, navodi se u saopštenju.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica