Fotinija: Od nje nastaju vatrene žive ograde i zelene skulpture

Fotinija: Od nje nastaju vatrene žive ograde i zelene skulpture

Fotinija: Od nje nastaju vatrene žive ograde i zelene skulpture - © Pixabay

Fotinija (Photinia frageri) je vrsta koja je u zadnjih dvadesetak godina postala veoma popularna i spada u zimzelene lišćarske vrste, koje tokom cele godine zadržavaju listove. U našu zemlju je došla iz Italije, a može se gajiti za kvalitetne žive ograde ili se od nje mogu praviti zelene skulpture.

Fotinija može biti sa krupnijim ili sitnijim listovima, u zavisnosti od kultivara, a osim toga može imati i listove sa prošaranom belom bojom.

Veoma je cenjena kada se gaji kao kalemljena, kao kugla na štapu. Zatim, postoje forme koje se gaje u saksijama kao topijarne forme, a može se koristiti i za zelene zidove zato što je veoma pogodna za razvođenje na špalirima.

U proleće, kada daje nove listove, fotinija ima vatreno crvenu boju mladih listova i to je njena glavna karakteristika. Kako bismo ovo ponovili nekoliko puta u toku godine biljku možemo da orezujemo, čime ćemo je stimulisati da produkuje nove grane koje će dati nove crvene listove. Listovi će kasnije preći u lepu, tamno zelenu boju.

Fotinija: Od nje nastaju vatrene žive ograde i zelene skulpture - © Pixabay

Uslovi u kojima ova biljka uspeva su zaklonjena pozicija, u vrtu ili u posudi. Što se tiče prihrane, koristi se NPK 24:12:8 i NPK 20:20:20 u aprilu, maju i julu.

Fotinija je veoma otporna na bolesti i nema značajnih problema sa insektima, ali redovno tretiranje treba primeniti. Značajnije biljne bolesti su rđaste pege, kao i čađava kastavost na starijim listovima. Ovo oboljenje nije pogubno za biljku, ali može umanjiti dekorativnost, i svakako da može vremenom, ako se stanje zapusti, dovesti do gubitka dela lisne mase. Tretiranje se izvodi tokom sezone fungicidima kao što su Kaptan i Zato ili Falkon i Funomil u aprilu, maju, julu i septembru. Ukoliko se pojave napadi insekata, može se koristiti Tonus ili Konzul u maju, julu i septembru.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica