Elektronsko vođenje gazdinstva: Potreba ili trend?

Elektronsko vođenje gazdinstva: Potreba ili trend?

Elektronsko vođenje gazdinstva je jedna od novina koju je u poljoprivredu doneo ubrzani razvoj tehnologije. Poljoprivrednici skloni inovacijama su ovaj sistem već uveli, ali veliki broj njih i dalje pokazuje otpor. O čemu se radi i da li vam je ovaj način vođenja gazdinstava zaista potreban, saznajte u nastavku teksta.

 

Tradicionalno upravljanje farmom ©Pexels

 

Šta spada u vođenje gazdinstva?

Pod pojmom „vođenje gazdinstva“ ne mislimo na fizički deo (hranjenje stoke, obrada zemljišta, setva i žetva), već na nevidljivi deo procesa: finansijski, pravni i strateški deo.

Kada se radi o finansijama, sigurno vam je poznato da svako registrovano gazdinstvo treba da ima zabeležene podatke o prilivima i odlivima sredstava. Taj zahtev je i u skladu sa konceptom praćenja poljoprivrednih knjigovodstvenih podataka u zemljama Evropske unije (FADN). Samo ako imate potrebnu dokumentaciju, moći ćete da konkurišete za podsticaje EU.

Proces evidentiranja finansijskih podataka je bio prepušten stručnjacima iz oblasti računovodstva. Ono što su proizvođači sami vodili su proizvodni radni nalozi, knjiga poljaevidencije biljne i stočarske proizvodnje, proizvodnju mleka.

Modernizacija poljoprivrednog gazdinstva – suvišan rizik ili profit?

Stočni fond ©Pexels


 

Vremenom se promenio i stav poljoprivrednika prema vođenju farme. Od pukog načina za preživljavanje, poljoprivreda je za mnoge postala biznis, koji je sada zahtevao strateški pristup. Sada postupak menadžmenta farmom možemo podeliti na 3 faze:

  1. planiranje
  2. vođenje i
  3. kontrola

Najzahtevnija je druga faza jer ako je dobra realizacija proizvodnje, i rezultati će biti dobri.


Kakvo je to elektronsko vođenje gazdinstva?

Kako je kompjuterizacija rasla, i kako se kupovalo i koristilo sve više računara, proizvođač postaje bolje obavešten. On želi i da poveća svoju produktivnost uz pomoć modernih tehnologija. Zato je i proces evidentiranja najvažnijih procesa (finansijskih, ali i ostalih) počeo da se radi i u okviru farme – elektronski.

Elektronsko vođenje gazdinstva podrazumeva integrisano evidentiranje i praćenje svih procesa poljoprivredne proizvodnje, kao i količine korišćenog materijala, elektronskim putem. Na osnovu toga, programi u kojima se vrši vođenje mogu adekvatno da vam predlože rešenja za potencijalne probleme, imajući u vidu do tada unete podatke.


Savremeni poljoprivrednici se informišu i kupuju preko interneta

Moderan pristup poljoprivredi ©Pexels

 

Najbolji primer su elektronske knjige polja. One su koncipirane kao alati za neprekidno planiranje i kontrolu svih procesa poljoprivredne proizvodnje, odnosno – kao modernija i preglednija verzija tradicionalne knjige polja, poznate svakom poljoprivredniku. Cilj kreiranja ovakvog alata je bolje praćenje troškova, da bi se oni smanjili. Ako na to još dodamo i povećanje produktivnosti usled boljeg praćenja procesa, dobijamo bolji neto rezultat.

“Pametnija” poljoprivredna proizvodnja i niži troškovi uz moderne tehnologije

Koji alati se koriste?

Nije lako bilo zameniti stare načine evidencije, naročito u svesti poljoprivrednika. Ipak, neki programeri uz savetovanje sa stručnjacima iz domena poljoprivrede konstruisali su rešenja koja se uglavnom dele u dve grupe:

  1. Kompjuterski programi
  2. Mobilne aplikacije

Kompjuterski programi su softver posebno kreirani za unošenje, obradu i analizu podataka o poljoprivrednoj proizvodnji.

Mobilne aplikacije su namenjene ne samo korišćenju preko telefona, nego i svih drugih „pametnih“  uređaja, i omogućavaju vam unošenje i pristup podacima i u pokretu. Primer je aplikacija Agro – Assist, koja je dostupna i za Android i za iOS korisnike.

3 najkorisnije poljoprivredne aplikacije na srpskom jeziku

 

Agro - Assist

 


Na vama je samo da odlučite da li je ušteda vremena, smanjenje troškova i povećanje kontrole nad procesima ono što vam je potrebno, ili ćete elektronsko vođenje gazdinstva shvatiti samo kao jednu od novotarija današnjice. 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica