Držanjem pasa i mačaka smanjuje se broj glodara

Držanjem pasa i mačaka smanjuje se broj glodara

Rezultati studije objavljene prošle godine, govore da ukoliko na svom imanju imate psa i mačku, bolje se bore sa zajedničkim neprijateljima a to su miševi.

Čuvanjem pasa i mačaka smanjuje se broj glodara - © Pixabay

Saradnja između Univerziteta u Grinviču, Univerziteta u Svazilendu i Univerziteta u Floridi, urodila je studijom koja treba da pomogne farmerima u Africi. Naime ispitivali su koji ljubimac je efektivniji u uništavanju zajedničkih neprijatelja a to su pacovi i miševi.

Suzbijanje štetnih glodara u strnim žitima

Istraživači su pratili aktivnost glodara na 40 farmi u Africi, na jednoj je bilo 10 mačaka, na drugoj 10 pasa, treća bez predatora i četvrta sa psima i mačkama. Farme sa psima i one sa mačkama pokazale su sličnu aktivnost glodara kao one gde nije bilo predatora. Međutim došlo je do smanjenja aktivnosti glodara na onim farmama gde su bili i psi i mačke.

Ovi podaci iznenadili su istraživače, jer su istraživači očekivali da će mačke imati najbolje rezultate. Sa druge strane uspeh udruženih snaga pripisuje se sposobnosti glodara da se prilagode na jednu vrstu predatora, jer prema tome formiraju šablone kretanja i ponašanja. Stručnjaci smatraju da je ovo korak ka smanjenju šteta i bolesti koje nastaju kao posledica pojave glodara.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica