Dragoceni CRNI Beli LUK: 6 zdravstvenih saveta + RECEPT BONUS

Dragoceni CRNI Beli LUK: 6 zdravstvenih saveta + RECEPT BONUS

Crni beli luk nastaje u procesu fermentacije i to tako što se sirovi beli luk ostavi da odleži pod kontrolisanim uslovima visoke temperature i visoke vlažnosti nekoliko nedelja.  Češanj belog luka postaje smeđe boje, a zatim crni kao rezultat Milardove reakcije. Crni beli luk nije nikakva novina i vekovima se koristi za aromu i tradicionalne medicinske svrhe u raznim azijskim kuhinjama.

crni beli luk

 

Pored crnog češnja, crni beli luk ima blaži ukus i delikatniju, lepljivu konzistenciju od sirovog belog luka.

Crni beli luk takođe nudi brojne zdravstvene prednosti koje mogu nadmašiti one od sirovog belog luka, koje svi znamo.

Crni luk: specifični ukus i riznica zdravlja

Crni beli luk je bogat vitaminom C, B6 i manganom, poboljšava imunitet i apsorpciju minerala. Sadrži deset puta više antioksidanata u odnosu na svež luk. Blagotvorna svojstva belog luka su svima poznata, ali zbog neprijatnog mirisa retko ko ga jede svežeg, sa crnim belim lukom necete imati taj problem sa mirisom.

Od crnog belog luka pravi se sladoled, čokoladni tart, a može biti i dodatak jelima, namaz. Može da se jede na isti način kao i sveži beli luk – sirov, kuvan. Sami možete smisliti kako ćete ga jesti, jer ograničenja nema. Neće vas dovesti u neprijatnu situaciju jer cnoi beli luk ne samo da nema boju, nego ni miris kao beli luk.

Ovaj proizvod se fermentiše prirodnim putem, kao da se karamelizuje i nema nikakvih drugih dodataka. A koristene su samo orgaske glavice.

 


Nutritivne osobine crnog belog luka

– bogat belančevinama: pomaže u regeneraciji i proizvodnji naših tkiva.

– Bogat je sa vitaminom C: esencijalnim hranljivim materijama prepoznatljivim za njegovu antioksidativnu snagu.

– Visoka količina antioksidanata korisna za: smanjenje i neutralizaciju delovanja slobodnih radikala i usporavanje starenja ćelija.


– deluje kao antibiotik, antiseptik, hipotenzivni, ekspektorantni, diuretički, digestivni i antioksidativni.

 


Saveti za konzumiranje crnog belog luka

crni beli luk

 

Najbolje je konzumirati 1 do 3 češnja crnog luka na dan, poželjno za doručak, kako bi rano obezbedili energiju. Izbegavajte konzumiranje crnog belog luka u vreme odlaska na spavanje.

 

Evo 6 potencijalnih zdravstvenih koristi koje crni beli luk može da ponudi.

  1. Sadrži više antioksidanata

Proces starenja uzrokuje da crni beli luk sadrži znatno više antioksidanata nego sirovi beli luk (3 Pouzdani izvor).

 

Ovo je delimično zato što se alicin, jedinjenje koje daje oštar miris belom luku kada se zgnječi, pretvara u antioksidativna jedinjenja poput alkaloida i flavonoida kako crni beli luk stari (2, 4).

 

Antioksidansi su jedinjenja koja pomažu u zaštiti vaših ćelija od oksidativnog oštećenja, koja inače mogu dovesti do različitih bolesti. Ljudi uglavnom konzumiraju antioksidante putem biljne hrane, uključujući beli luk (5 Pouzdani izvor).

 

Jedna studija iz 2014. otkrila je da se ukupna antioksidativna aktivnost značajno povećala u crnom belom luku tokom starenja. U studiji, beli luk je dostigao svoj maksimum antioksidansa nakon 21 dana starenja (6 Pouzdani izvor).

 

REZIME

Kao rezultat procesa starenja, crni beli luk sadrži više antioksidativnih jedinjenja nego sirovi beli luk. Antioksidansi imaju zaštitno dejstvo protiv oštećenja ćelija i bolesti.

 

  1. Može pomoći u regulisanju šećera u krvi

Nekontrolisani visok nivo šećera u krvi kod ljudi sa dijabetesom može povećati rizik od komplikacija, uključujući oštećenje bubrega, infekcije i bolesti srca (7).

 

U studiji iz 2019. na pacovima koji su hranjeni hranom sa visokim sadržajem masti i šećera, tretman sa ekstraktom crnog belog luka doveo je do poboljšanja metabolizma kao što je sniženje holesterola, smanjena upala i regulacija apetita (8 Pouzdani izvor).

 

Starija studija iz 2009. na pacovima sa dijabetesom otkrila je da stari crni beli luk ima za posledicu viši nivo antioksidativne aktivnosti od svežeg belog luka. Autori su zaključili da stari crni beli luk može pomoći u sprečavanju komplikacija dijabetesa zbog svojih antioksidativnih svojstava (9 Pouzdani izvor).

 

U drugoj studiji na životinjama iz 2019. istraživači su pacove hranili ishranom sa visokim sadržajem masti. Pacovi koji su konzumirali crni beli luk imali su značajno niže nivoe glukoze i insulina u krvi u poređenju sa onima koji ga nisu konzumirali (10 Pouzdani izvor).

 

Važno je napomenuti da su neki od ovih rezultata iz studija na životinjama i da naučnici moraju da urade više studija o efektima crnog belog luka na dijabetes i nivo šećera u krvi kod ljudi.

 

REZIME

Studije su pokazale da crni beli luk može pomoći u regulisanju šećera u krvi, smanjenju rizika od gestacionog dijabetesa, pa čak i da spreči oštećenja od nekontrolisanog dijabetesa. Međutim, naučnici treba da urade više istraživanja o ovim efektima na ljude.

 

  1. Može smanjiti rizik od srčanih oboljenja

Studije na životinjama pokazale su da crni beli luk može da smanji indikatore srčanih oboljenja, uključujući nivoe ukupnog holesterola, LDL (lošeg) holesterola i triglicerida u krvi. Takođe može povećati HDL (dobar) holesterol (11).

 

Jedna studija na životinjama uporedila je efekte sirovog i crnog belog luka kod pacova koji se oporavljaju od oštećenja srca usled ishemije — nedostatka dotoka krvi u srce.

 

Istraživači su otkrili da su i sirovi i crni beli luk pomogli da se otvori cirkulacija kako bi se srce zaštitilo od oštećenja (12 Pouzdani izvor).

 

Druga studija na životinjama otkrila je da ekstrakt crnog belog luka pomaže u smanjenju ukupnih masti u krvi, triglicerida i ukupnog holesterola kod pacova koji su hranjeni hranom sa visokim sadržajem masti. Povišeni nivoi ovih obično ukazuju na povećan rizik od srčanih bolesti.

 

U istoj studiji na životinjama, crni beli luk je snizio visoke nivoe triglicerida i holesterola, smanjujući rizik od srčanih oboljenja.

 

Druga studija je dala 60 ljudi sa povišenim holesterolom 6 grama ekstrakta crnog belog luka ili placebo dnevno tokom 12 nedelja. Crni beli luk je povećao HDL (dobar) holesterol i smanjio potencijalne markere srčanih bolesti. Međutim, nije bilo razlika u trigliceridima, LDL-u ili ukupnom holesterolu između grupa.

 

Jedna studija je dala učesnicima sa koronarnom bolešću 20 grama ekstrakta crnog belog luka dnevno tokom 6 meseci. Oni koji su ga konzumirali imali su povećan nivo antioksidansa i poboljšali pokazatelje zdravlja srca u poređenju sa onima koji su uzimali placebo.

 

Iako istraživanja na životinjama sugerišu da crni beli luk može pomoći u smanjenju određenih markera srčanih bolesti, studije na ljudima su kontradiktorne.

 

REZIME

Crni beli luk može pomoći u smanjenju određenih markera srčanih oboljenja, kao što su trigliceridi i LDL (loš) holesterol. Takođe može povećati HDL (dobar) holesterol za neke ljude.

 

  1. Jedinjenja u crnom belom luku mogu zaštititi zdravlje mozga

crni beli luk

 

Crni beli luk može pomoći u sprečavanju upale koja može narušiti memoriju i vremenom pogoršavaju funkciju mozga.

 

Naučnici su sugerisali da zapaljenje nervnog sistema može igrati ulogu u razvoju Alchajmerove bolesti (1 Pouzdani izvor6 Pouzdani izvor).

 

Jedna studija o pacovima otkrila je da crni beli luk može da smanji upalu mozga izazvanu beta amiloidom, pa čak i da poboljša kratkoročno pamćenje (17).

 

U drugoj studiji, istraživači su izazvali oksidativni stres u mozgu pacova. Davanje ekstrakta crnog belog luka pacovima sprečilo je da ovaj oksidativni stres izazove oštećenje pamćenja (18 Pouzdani izvor).

 

REZIME

Crni beli luk može da sadrži jedinjenja koja pomažu u zaštiti mozga od gubitka pamćenja i degenerativnih bolesti, poput Alchajmerove bolesti. Međutim, naučnici treba da urade više istraživanja o ovim potencijalnim efektima na ljude.

 

  1. Može imati svojstva protiv raka

Nekoliko studija ukazuje na pozitivan efekat crnog belog luka u borbi protiv ćelija raka.

 

U studiji u epruveti u krvi 21 dobrovoljca, ekstrakt crnog belog luka pokazao je jače imunostimulirajuće, antioksidativne i antikancerogene aktivnosti od sirovog ekstrakta belog luka (19).

 

U stvari, istraživači su otkrili da je rastvor ekstrakta crnog belog luka toksičan za ćelije raka pluća, dojke, želuca i jetre u roku od 72 sata (19 Pouzdani izvor).

 

Jedno istraživanje na ljudima iz 2006. pokazalo je da ekstrakt starog belog luka (AGE) može imati supresivni efekat na ćelije raka debelog creva (20 Pouzdani izvor).

 

Međutim, druge starije studije na ljudima to nisu otkrile, istraživači su otkrili da starosna dob nije dovela do bilo kakve značajne razlike u kvalitetu života pacijenata sa rakom, iako su se u nekim slučajevima broj i aktivnost prirodnih ubica (NK) ćelija poboljšali do određenog stepena (21 Pouzdani izvor , 22 Pouzdani izvor, 23 Pouzdani izvor).

 

Ovo istraživanje je preliminarno i naučnici treba da urade više istraživanja o potencijalnim svojstvima crnog belog luka u borbi protiv raka.

 

REZIME

Crni beli luk je pokazao neke potencijalne efekte u borbi protiv raka u studijama u epruvetama, ali je potrebno više istraživanja da bi se potvrdilo da li može efikasno da pomogne u borbi protiv raka kod ljudi.

 

  1. Crni beli luk može pomoći u zaštiti vaše jetre

Crni beli luk može pomoći u zaštiti jetre od oštećenja do kojih može doći usled njenog stalnog izlaganja hemikalijama, lekovima, alkoholu i klicama.

 

Studije na pacovima su otkrile da crni beli luk ima zaštitne efekte u slučaju povrede jetre, sprečavajući dalje oštećenje jetre (24 Pouzdani izvor).

 

Crni beli luk takođe može biti od pomoći kod hroničnih stanja. Na primer, jedna studija na životinjama otkrila je da crni beli luk poboljšava funkciju jetre u slučaju hroničnog oštećenja jetre izazvanog alkoholom, verovatno zahvaljujući svojoj antioksidativnoj aktivnosti (25 Pouzdani izvor).

 

Druga studija na gojaznim pacovima hranjenim ishranom sa visokim sadržajem masti otkrila je da stari crni beli luk smanjuje ALT i AST, dve hemikalije u krvi koje ukazuju na oštećenje jetre (26).

 

REZIME

Crni beli luk može preventivno delovati na jetru, štiteći je od oštećenja do kojih može doći usled povreda, svakodnevnog izlaganja hemikalijama ili čak hronične upotrebe alkohola.

 

Potencijalni nedostaci vezani za crni luk

crni beli luk

 

Čini se da ni sirovi ni crni beli luk nemaju velike neželjene efekte. Međutim, sirovi beli luk ima nekoliko nedostataka koje crni beli luk može da ima takođe upozoravaju Healthline stručnjaci.

 

Konzumiranje sirovog belog luka u velikim količinama može povećati rizik od krvarenja. Zbog toga, ljudi koji uzimaju lekove za razređivanje krvi takođe mogu želeti da izbegavaju crni beli luk u velikim količinama.

 

Uz to, jedna studija je ispitala efekte ekstrakta starog belog luka na zgrušavanje krvi među ljudima koji uzimaju lekove za razređivanje krvi i otkrila da to ne predstavlja ozbiljan rizik.

 

Ipak, najbolje je razgovarati sa zdravstvenim radnikom da utvrdi da li je crni beli luk bezbedan i prikladan za vas.

 

Pored toga, ljudi koji dožive alergijsku reakciju nakon konzumiranja sirovog belog luka takođe treba da izbegavaju crni beli luk.

 

REZIME

Izbegavajte crni beli luk ako ste alergični na sirovi beli luk. Možda ćete želeti da ga izbegavate u velikim količinama ako uzimate lekove za razređivanje krvi. Ako ste zabrinuti zbog uzimanja crnog belog luka, razgovarajte sa svojim lekarom.

 

Kako dodati crni luk svojoj ishrani

crni beli luk

 

Iako ste možda bolje upoznati sa sirovim belim lukom, crni luk može biti ukusan dodatak vašoj ishrani.

 

Njegov slatki ukus i želatinasta konzistencija dobro se uklapaju sa nekoliko jela.

 

Evo nekoliko načina na koje možete koristiti crni beli luk:

 

  • Dodajte ga soja sosom da napravite ukusno prženje.
  • Koristite ga za začinjanje supa.
  • Izgnječite ga u umak od sira ili krem sira.
  • Pomešajte ga sa majonezom ili humusom.
  • Karanfilić tanko narežite i dodajte u salate ili jela od testenina.
  • Koristite ih kao preliv za picu.
  • Pomešajte ih sa maslinovim uljem da napravite jednostavan preliv za salatu.
  • Takođe možete otkriti da volite da jedete crni beli luk sam po sebi jer je blaži od sirovog belog luka.

 

REZIME

Crni beli luk ima blaži, slađi ukus u poređenju sa sirovim belim lukom. Možete ga dodati u testenine, supe ili pomfrit; mešati ga u ulja; ili ga umešati u umake i sosove.

 

Crni beli luk je sirovi beli luk koji je odležan u kontrolisanim uslovima nekoliko nedelja. Ovo menja njegovu boju i ukus.

 

Ovaj proces je takođe značajno povećava antioksidativne aktivnosti belog luka. U stvari, antioksidansi u crnom belom luku su verovatno razlog njegovih potencijalnih prednosti za srce, jetru, šećer u krvi i mozak, kao i njegova potencijalna svojstva protiv raka.

 

Čini se da crni beli luk nema velike neželjene efekte, ali trebalo bi da ga izbegavate u velikim količinama ako uzimate lekove za razređivanje krvi ili imate alergiju na beli luk.

 

BONUS: Recept za crni beli luk

crni beli luk

 

Priprema:

10 min

Kuvati:

504 h

Ukupno:

504 h 10 min

Porcije:

50 porcija

Prinos:

6 do 7 teglica

 

Crni beli luk se može naći na jelovnicima svuda, ali ovaj jedinstveni sastojak nije ništa novo. Vekovima se koristi za aromu i tradicionalne medicinske svrhe iu raznim azijskim kuhinjama. Crni beli luk je, jednostavno rečeno, proizvod starenja običnih lukovica belog luka tokom nedelja ili meseci, proces koji se naziva Maillardova reakcija. Potrebna je strogo regulisana temperatura i vlažnost da bi se postigla lepljiva konzistencija.

Sa mekšim ukusom nalik melasu, to je delikatnija opcija od sirove lukovice.

Koji je najbolji deo?

Svestran je i može se zameniti običnim belim lukom u većini recepata navodi The Spruce. Predivan je dodatak svakom tanjiru sa sirom, brusketama, jelima od piletine, pa čak i kao preliv za picu. Takođe daje ono dodatno nešto domaćem sirćetu. Imajte na umu da je njegov ukus blaži, pa preporučujemo, kao i uvek, da ga probajte dok ga dodajete.

 

Proces pravljenja crnog belog luka je manje težak nego što je dug. Može da odleži do 60 dana, ali će biti spreman za upotrebu nakon tri nedelje.

 

Postoji dosta „uradi sam“ metoda, ali najbolji pristup bez dodatnog kuhinjskog posuđa je odležavanje lukovica u slow cooker-u ili rerni. Proces je lak, ali potrebno je strpljenje da bi se postigao super rezultat.

Dodatna NAPOMENA: osetićete jak miris belog luka koji se širi u vašoj kuhinji tokom celog procesa kuvanja.

Glave crnog belog luka prepolovite dijagonalno.

Uklonite svu prljavštinu sa lukovica belog luka tako što ćete ih nežno trljati grubom stranom čistog, neiskorišćenog sunđera.

Ne uklanjajte češnjeve iz lukovice i ne perite ili vlažite ih jer će to poremetiti proces starenja.

Cele glavice belog luka se čiste malim, suvim, neiskorišćenim sunđerom.

Postavite rernu da se zagreje (ne malo). Toplo podešavanje za podgrejavanjeobezbeđuje pravu temperaturu i vlažnost za starenje bez kuvanja.

Šporet postavljen na postavku “održavanje toplote”.

Stavite cele, neoljuštene, očišćene lukovice belog luka u šporet. Nemojte prenatrpavati lukovice. Ostavite dovoljno prostora između njih da se ne dodiruju. Prekrijte.

Ostavite lukovice da stoje bez prekida na “toplom” podešavanju dok češanj ne postane mekan i crn (2 do 3 nedelje). Povremeno proverite šporet da biste bili sigurni da je podešavanje još uvek na „toplo“, a ne na „nisko“ i da se nije isključilo.

Kada su spremne, čuvajte cele lukovice u hermetički zatvorenoj posudi do tri meseca.

Iscedite češanj, po potrebi.

Savet

Iako se beli luk ne kuva, tokom celog procesa osetiće se jak miris belog luka. Posebno je oštar tokom prvih nekoliko dana, a zatim se značajno smanjuje. Ako je moguće, postavite spori šporet u provetrenom prostoru, kao što je garaža, kako biste izbegli da se vaš dom preplavi mirisom belog luka.

 

Kako znati kada je crni luk gotov?

U sporom šporetu ili rerni, beli luk će proći kroz mnoge transformacije i može biti teško znati kada je gotov. U toku prve nedelje, možda ćete primetiti da dno lukovica postaje ugljenisano, a kožica smeđa; ovo je efekat toplote na papirnatu kožu. Otprilike 14 dana, češanj će biti crn i čvrst, ali ostavite ga duže. U nekom trenutku u toku naredne nedelje, češnjevi će početi da se smežuravaju tako da se lagano ljušti. Ovo je savet kada želite da proverite da li je gotovo: čvrsto pritisnite prst na jedan češanj da osetite da li omekšava. Kada to osetite, izvucite jedan češanj iz lukovice i skinite ga radi detaljnijeg pregleda.

Crni beli luk je gotov kada je skoro sunđerast i mekan – sličan sušenoj urmi ili smokvi. Neki od unutrašnjih češnjeva možda nisu sasvim spremni, pa je dobra ideja ostaviti ih na nekoliko dodatnih dana.

Javite nam utiske!

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica