JELA SA PRAZILUKOM – Povrće koje možete imati u bašti i na trpezi cele godine

JELA SA PRAZILUKOM – Povrće koje možete imati u bašti i na trpezi cele godine

Ni ljut ni sladak, ni crni ni beli luk već praziluk. U avgustu, on se i bere ali i seje, a vešti baštovani ga imaju u baštama tokom cele godine. Setvom u februaru i rasađivanjem u martu i aprilu, praziluk se ubira od juna do kraja avgusta. Кada se poseje od aprila do polovine maja, rasađuje se krajem maja i u junu, a ubira od septembra do novembra. Za zimsku potrošnju setva je u maju i junu, sadnja od jula do početka septembra, a za korišćenje dospeva u toku zime i rano u proleće.

praziluk

Da se podsetimo. To je dvogodišnja biljka iz porodice lukova, ali za razliku od većine vrsta iz ove porodice, ne formira lukovicu, te se u ishrani koristi lažno stablo i deo zelenih listova. U plodoredu dolazi na prvo mesto jer veoma povoljno reaguje na đubrenje stajnjakom, ali tek posle četiri godine može da se posadi na mesto na kojem su gajeni drugi lukovi. Za uspešno gajenje praziluka potrebno je plodno, strukturno zemljište, povoljnih fizičko – hemijskih osobina, neutralne pH reakcije.

Odličan „čistač“ organizma

Nepravedno optužen kao „antiurbano“ povrće, praziluk je, prema rečima nutricionista, pravo blago koje bi trebalo što češće imati na trpezi. Odličan je „borac“ protiv masnoća i šećera u krvi, povišenog pritiska, a zahvaljujući vlaknima normalizuje varenje. Specifična kombinacija sastojaka visoke nutritivne vrednosti ovo povrće čine veoma važnim delom dobro izbalansirane ishrane.

Jedna od najvažnijih vrednosti ovog povrća je sposobnost da reguliše nivo šećera u krvi. Za to su najzaslužniji vitamini C i B6, folna kiselina, gvožđe i mangan kojih u tom povrću ima u izobilju. Ove materije ne usporavaju usvajanje šećera iz organa za varenje pa tako utiču na normalizaciju njihovog metabolizma, a time kontrolišu i njegov nivo u krvi. Rezultati više istraživanja pokazuju da redovan unos praziluka, posebno kao svežeg povrća, podiže nivo takozvanog dobrog holesterola, dok loše masnoće prosto „proteruje” iz krvi.

Osobama koje pate od hipertenzije, a na trpezi često imaju praziluk, lekari po nekad moraju da prilagođavaju prepisanu terapiju jer sastojci tog povrća „obaraju” krvni pritisak. On je takođe odličan za sveukupno poboljšanje zdravstvenog stanja. Dobar je izvor vlakana pa tako aktivira uspavano varenje, a njegov kalcijum ojačava kosti. Može delovati i kao blag antiseptik i na taj način pomoći organizmu u borbi sa infekcijama.

Iako čovek može imati puno koristi od ovog povrća, stručnjaci upozoravaju da bi osobe sa oboljenjima bubrega i žučne kese trebalo da ga izbegavaju i uz dozvolu lekara ga obazrivo koriste u pripremi salata i jela. Za ovo su krive supstance poznate kao oksalati, koje, kada se u većim količinama unose u organizam kristališu i mogu izazvati probleme koji inače često pogađaju takve „bolesnike“, a postoji opasnost i da blokiraju usvajanje kalcijuma.

Dobro provereni recepti sa prazilukom

Pošto još uvek nije izvađen i potrošen sav praziluk posejan u proleće, valjalo bi s njim češće pripremati jela za koje naše domaćice imaju puno proverenih recepata. Zajedničko za sve je da se pripremaju brzo i lako, da su jela ukusna i hranljiva. Predlažemo vam da svojim ukućanima priredite iznenađenje i pripremite bar neko od njih.

iseckani kolutovi praziluka

Musaka s prazilukom

Za četvoročlanu familiju je potrebno 500 g mlevenog mesa, jedan kilogram praziluka, jedna glavica crnog luka, dva lista lovora, malo peršunovog lista, soli i bibera po ukusu, nekoliko kašika suncokretovog ulja, 200 ml kisele pavlake, nekoliko kašika pasiranog paradajza i malo rendanog sira.

Sitno iseckajte luk i prodinstajte ga. U međuvremenu operite i očistite praziluk pa ga isecite na kolutiće. U veću posudu sipajte vodu i posolite je. Кada proključa dodajte praziluk i ostavite da se kuva oko pet minuta. Кada se skuva procedite ga. Na prodinstan luk dodajte pasirani paradajz dinstajte još 10-ak minuta. Dodajte meso i ostavite da se sos krčka još petnaestak minuta, a potom u posudu ubacite peršunov i lovorov list.

U vatrostalnu posudu ređajte sloj praziluka pa sloj sosa i postupak ponavljajtnj dok ne potrošite sve sastojke. Nanesite pavlaku i ravnomerno je rasporedite. Na kraju, narendajte sir i ostavite 20-ak minuta da se zapeče u rerni na 200°C.

Praziluk sa jajima

Ako je išta brzo i jednostavno, a predstavlja sit i potpun obrok, onda je to ovo jelo. Za tri osobe potrebno je jedan kilogram praziluka, nekoliko kašika ulja, malo mešavine suvog začina, soli po ukusu i pet jaja.

U duboki tiganj stavite praziluk isečen na kolutove, poprskajte uljem i propržite dok ne omekša. Ukoliko je potrebno dodajte malo vode, posolite i uspite suve začine. Razlijte jaja kao na oko po praziluku, poklopite, smanjite vatru i ostavite još desetak minuta da se dinsta.

jaja sa prazilukom i povrćem

Prženi praziluk s jajima i sirom

Za jednu osobu se priprema od jednog struka praziluka, dva jajeta, 200 gr sira, soli i bibera po ukusu i ulja za prženje.

Praziluk dobro očistite pa ga isecite na kockice. U tiganj na vatri na srednjoj temperaturi ugrejte ulje i dodajte praziluk da se prži. Prži se dok ne postane mek. Tada se ubaci prethodno izrendan sir, i sve zajedno prži neprekidno mešajući drvenom kašikom.

Jaja posebno umutite kao za omlet pa kad je praziluk sa sirom gotov , kad počne da se odlepljuje od tiganja, dodajte i njih, isključite šporet i ostavite da se sve zajedno još malo prži..

Prženi praziluk sa suvim paprikama

Ovo jelo je veoma jednostavno za spremanje a ukusno, najčešće se priprema u zimu kada ima svih sastojaka, a veoma je prikladno za doručak. Potrebno je četiri-pet strukova praziluka, pet-šest suvih paprika, dva-tri jajeta, malo ulja ili masti i so i biber po ukusu.

Prvo paprike poparite vrućom vodom i ostavite ih u njoj da odstoje i omekšaju. Za to vreme praziluk očistite i operite, naseckajte na kolutove i ubacite u sud u kome će se jelo pripremati i u kome je već zagrejana masnoća.

Papriku ocedite i što sitnije narežite da se bolje uprži i omekša, pa je ubacite na praziluk. Prži se desetak minuta pa se ulije pola čaše vode i poklopi, smanji temperatura i nastavi s dinstanjem dvadesetak minuta do pola sata.

Zatim se posuda otklopi i pojača temperatura da ispari voda, posoli i pobiberi. Кad voda ispari sastojci su se upržili i tada ubacite jaja i dinstajte još koji trenutak. Кo voli može odgore da narenda sira ili da jelo posluži s kiselim mlekom, kajmakom…

Praziluk s piletinom i pečurkama

Za četiri osobe valja pripremiti jedan kilogram pilećeg belog mesa, pakovanje šampinjona, dva praziluka, maslac, slatku pavlaku, suve začine i biber.

Iseći piletinu na kockice i pržiti na maslacu. Кada se isprži meso izvaditi na tanjir i u istoj posudi, na istom maslacu, dinstati isečene šampinjone i praziluk. Кada pečurke omekšaju vratiti već isprženu piletinu i uliti slatku pavlaku. Ostaviti da se krčka pet-šest minuta i jelo je gotovo. Poslužuje se toplo.

pita sa prazilukom

Pita sa prazilukom

Priprema se lako i brzo, prijatno je posluženje za iznenadne goste ili laku večeru. Za šest osoba treba jedna i po šolja jogurta, pola šolje sira, dve šolje brašna, jnjdan prašak za pecivo, dve kašike suvog začina, četiri jajeta, dva struka praziluka.

Svi sastojci se pomešaju, praziluk se iseče na kolutiće, ne prži se, smesa ulije u nauljenu tepsiju i stavi u rernu zagrejanu na 200 stepeni i peče 40 min. Poslužuje se toplo, uz jogurt.

Omlet sa pečurkama i prazilukom

Postoji mnogo vrsta omleta, sa kombinacijama raznog povrća i začina, evo još jedne fantastične kombinacije sa pečurkama i prazilukom. Doručak četvoročlane porodice priprema se od 20 g praziluka, 30 g ulja, 50 g šampinjona, osam jaja, soli po ukusu.

Iseckati na kolutove praziluk i kratko propržiti na ulju. Oprati, očistiti i na listiće iseći pečurke, pa dodati u praziluk, posoliti i pržiti. Odvojeno umutiti osam jaja, posoliti i sipati u tiganj s pečurkama. Skinuti na kratko sa vatre i sve dobro izmešati. Vratiti i ispeći omlet sa obe strane, urolati i poslužiti toplo s jogurtom.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica