Čime se hrane ose i da li su korisne za baštu?

Čime se hrane ose i da li su korisne za baštu?

Čime se ose hrane i da li su one korisne za baštu - © Pixabay

Da li znatiželjno posmatrate ose dok lete po vašem vrtu ili unezvereno bežite u zaklon kada ih čujete negde u blizini? Da li ste se zapitali šta u vašem okruženju privlači ose i čime se one hrane? Bilo da ste zantiželjni kako da ih držite podalje od sebe, bilo da želite bolje da ih upoznate, sledeći redovi biće vam od pomoći u obe varijante.

Šta ose jedu?

Ose ne spadaju u probirljiva stvorenja, one jedu manje više sve. Ipak, omiljenu hranu predstavljaju im bube. Iako postoje različite vrste osa, većina njih su mesojedi. Stoga, vole da jedu pauke, gusenice, mrave, pčele, muve, bubašvabe, cvrčke, lisne vaši, skakavce i mnogo toga još. U nekim delovima sveta, uobičajena je praksa među poljoprivrednicima da u svoje useve namerno puštaju ose kako bi pojele sve štetočine koje te useve napadaju. Iako se treba paziti njihovih ujeda, ose ipak mogu biti od koristi u vašoj bašti.

Čime se ose hrane i da li su one korisne za baštu - © Pixabay

Zatim, ose se hrane sokovima koje biljke ispuštaju kako bi zalečile lisnu masu od napada drugih insekata. Međutim, specifičnost leži u tome što ose ove sokove crpe sa drugih insekata, poput lisnih vaši, a ne sa biljaka direktno. I ovaj fenomen, iako možda deluje degutantno, ima pozitivan efekat na biljke u bašti jer bi u suprotnom insekti, prenoseći ove sokove sa jedne biljke na drugu, ostavljali lepljivi nered za sobom koji bi samo privlačio još više drugih vrsta insekata.

Nadalje, ose naprosto uživaju u voću i sokovima koje voće ispušta. Ukoliko imate voćnjak ili čak samo jedno stablo neke voćke u vrtu, ose će sigurno biti privučene plodovima. Ose su ljubitelji voća u toj meri da im ništa ne smeta, čak ni ako je ono u fazi truljenja.

Med spada u hranu koje ose takođe rado konzumiraju. Kako bi došle do izvora meda, ose ne prezaju od toga da napadnu i praktično opljačkaju čitavu košnicu. Stoga, ako želite da proizvodite sopstveni med, morate podjednako da pazite, kako na pčele tako i na njihov proizvod.

Iako deluju kao čisti predatori, ose su i veoma dobri oprašivači te su stoga vrlo korisne za baštu. Ako želite da ih privučete u nju, posadite nanu, komorač, mirođiju kao mamac za ose.

Šta ose rade sa ulovom?

Kada je reč o lovu na druge insekte, ose pokazuju interesantne osobenosti. Kada ulove plen, one ga momentalno paralizuju da ne može više da se brani. Međutim, one ne pojedu baš svakog insekta kojeg ulove. Pojedine ose odaberu da u njih polažu svoja jaja. Kada se larva izlegne, ostaje na sigurnom u telu drugog insekta, a kada preraste u osu, naprosto pojede svog insekta domaćina u kojem je rasla. 


Izvor: Morningchores 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica