Brašno od ŽIRA – hranljivo kao i pšenično, ali mnogo zdravije

Brašno od ŽIRA – hranljivo kao i pšenično, ali mnogo zdravije

Hrastov žir već vekovima raste po šumama u Srbiji. Ali retki su se setili da mogu da ga iskoriste i od njega naprave brašno, a onda i krekere. Ukusno je i hranljivo kao i pšenično, ali je mnogo zdravije od njega. Ova porodica sa Kosmaja kupuje brašno koje pravi profesor Pavle Šojić, i od njega pravi krekere.

„Mi smo se preselili na Kosmaj sa porodicom i tamo upoznali jednog predivnog čoveka, profesora Pavla Šojića, koji pravi paletu proizvoda od žira i došla sam do otkrića da je žir veoma lekovit, pun minerala, vlakana, bez glutena i došla na ideju da počnem da proizvodim proizvode koje ga sadrže i tako su nastali proizvodi poput krekera i keksa na bazi brašna od žira“, otkriva nam Katarina Marković, ispred firme Žirko.

Brašno od ŽIRA - hranljivo kao i pšenično, ali mnogo zdravije - © Agromedia

Prema njenim rečima, žir se sakuplja u prirodi, potpuno je organski, bogat je mineralima, pre svega zato što raste u hrastovim, netaknutim šumama, pa crpi minerale iz zemlje. Vlakna koja žir sadrži dobro utiču na digestivni trakt i tako pomažu kod varenja i izbacivanja taloga iz sistema za varenje, i na taj način omogućavaju organizmu da upija hranljive materije iz bilo koje hrane koja se konzumira.

Naša sagovornica nam je otkrila da se brašno od žira može koristiti kao idealna zamena za pšenično brašno i da je odličan za sve one koji se hrane zdravo.

„On se kombinuje sa svom mogućom hranom. On se koristi za pekarsku industriju, isto tako za sva moguća variva. Dodavanjem malo žira u hranu pospešujete ukus, dobijate nutritivne vrednosti mnogo kvalitetnije i veće, i mnogo je digestivnije i bolje varenje“, kaže Katarina.

Brašno od ŽIRA - hranljivo kao i pšenično, ali mnogo zdravije - © Agromedia

Prema Katarininim rečima, mnogi čak žele da sade žir, pa smo pitali da li može u komercijalnoj proizvodnji da se proizvodi u baštama, okućnicama ili je ipak, potrebna malo veća površina.

„Mislim da su neophodne veće površine i dugi niz godina da bi žir počeo da rađa ali naše šume imaju dovoljno hrastovog drveta i mislim da to može da se iskoristi, da se tu nabavi. Svakako je moguće sakupljati ga, nuditi ga na otkup. Ljudi koji to rade, poput Pavla Šojića, mogu da otkupe i da nastave dalju proizvodnju“, rekla nam je naša sagovornica.

Pitali smo koje proizvode profesor Šojić proizvodi, osim brašna od žira.

„Brašno je jedan od proizvoda. Tu su i kafa, koja je izuzetno lekovita i zdrava. Ona recimo, pospešuje krvnu sliku, bogata je gvožđem, rešava problem sa štitnom žlezdom. Mnogim ljudima je pomogla i kod želudačnih problema, pa čak i kod heliko bakterije koja je veoma uporna i nezgodna“, objašnjava Katarina.

Kako sama kaže, u ponudi imaju i jedan veoma interesantan proizvod, Kosmajski šejk, koji u sebi sadrži kafu, organski beli kukuruz i jednu specifičnu biljku koja stimulativno deluje na organe za varenje. Kosmajski šejk se koristi kao zamena za doručak izvesno vreme kako bi se došlo do čišćenja organa za varenje.

Brašno od ŽIRA - hranljivo kao i pšenično, ali mnogo zdravije - © Agromedia

Na pitanje kako ljudi reaguju, da li prepoznaju benefite i kupuju proizvode od žira dobili smo pozitivan odgovor. „Čini mi se da su zainteresovani da čuju priču, da ih zanima ta strana vezana za zdravlje i mnogi se opredeljuju da kupe i da probaju proizvode, zato što im je interesantno i nekako, kao da im je ostalo da se to nekada i koristilo. Neki imaju i čudan osećaj, da li je moguće da to danas ljudi jedu, ali je dokazano da je jestiv, da je vrlo zdrav, da je prebogat mineralimа“.

Pavle Šojić već 20 godina godina izučava hrastov žir – i kao lek i kao namirnicu. Hrastov žir uspeo je da iskoristi za pravljenje različitih vrsta sirovina koje se mogu koristiti u svakodnevnoj ishrani. Upravo zahvaljujući njemu, mnoga domaćinstva, poput porodice Marković se odlučuju da od žirovog brašna prave različite proizvode koji su izuzetno hranljivi i veoma zdravi.

Sagovornica: Katarina Marković, Žirko

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica