9 namirnica koje ne treba jesti sirove

9 namirnica koje ne treba jesti sirove

Veliki broj namirnica potrebno je najpre termički obraditi da bi se mogle koristiti u ishrani. Međutim, ovih devet namirnica mogu izazvati velike stomačne tegobe, pa čak i izazvati alergijske reakcije i trovanje. Potrebno je da ih uvek pravilno termički obradite.


1.Krompir

Sirovi krompir može izazvati nadutost i nepoželjne probavne smetnje, jer sadrži skrob koji ne može da se vari. Uz to, ako krompir duže vreme stoji na vlažnom i toplom mestu, može pozeleniti i proizvesti otrov solanin. U slučaju da se na krompiru vide zelene tačkice, ne treba ga jesti.

Solanin se može naći ispod klice, ne sadrži ga on uvek. Posle nekog vremena može se pojaviti taj toksin, a po pravilima krompir se ne sme jesti ako nije termički obrađen. Krompir spada u namirnicu koja se mora termički obraditi. U slučaju da krompir i sadrži taj toksin, on je termolabilan i termičkom obradom se on razgrađuje.

2. Juka

Juka je korenasto povrće, koje sadrži mnogobrojne vitamine i minerale, ali sadrži i cijanogene glikozide, hemikaliju koja kada se pojede otpušta cijanid. Juka je jestiva, ali je obavezno temeljno pranje, ljuštenje i kuvanje.

Pasulj - © Miroslav Šarac/Agromedia

3. Pasulj

Još jedna jako zdrava mahunarka koja može biti opasna ako se konzumira pogrešno. Crveni grah je bogat belančevinama, vlaknima i antioksidantima, ali se ne sme jesti sirov. Sirovi pasulj sadrži otrov fitohemaglutinin, koji može uzrokovati probavne smetnje i simptome slične trovanju hranom.

4. Nepasterizovano mleko

Mleko koje je tek pomuženo i nije pasterizovano može sadržati E.Coli i salmonelu. Američka uprava za hranu i lekove (FDA) na svojim stranicama izveštava da je 150 puta veća šansa da će čovek dobiti neku bolest uzrokovanu hranom od sirovog mleka nego od bilo kojeg drugog mlečnog proizvoda.


5. Viršle

Viršle ni inače nisu najzdravija hrana, a sirove mogu biti izrazito opasne. Rašireno je mišljenje da su već skuvane, međutim one u procesu prenosa i skladištenja mogu “pokupiti” listeriju, a ona se može uništiti samo ponovnim kuvanjem. To je polugotov proizvod, nije gotov poput mesnog nareska, i ne bi se trebao jesti sirov, već je predviđena termička obrada.

Klice - © Pixabay

6. Klice

Klice poput Alfalfe i klice rotkvice mogu sadržavati E.Coli, salmonelu i listeriju, budući da se uzgajaju na vlažnim i toplim mestima na kojima se ove bakterije brzo množe. Stoga je najbolje klice kupovati što svežije, a pre jedenja ih dobro isprati i skuvati.


7. Gorki bademi

Bademi koje inače ljudi jedu su zapravo slatki bademi i imaju mnogobrojne zdravstvene koristi. Gorki bademi su njihova suprotnost jer sadrže cijanovodonik, koji je izrazito otrovan. Najčešće se može pronaći u likerima od badema ili ekstraktima.

8. Brašno

Oduvek su bake vikale da se testo za kolače ne jede sirovo i dok se dosta pisalo o sirovim jajima i njihovim opasnostima, o brašnu se manje pričalo. Američka agencija za hranu i lekove upozorila je da je brašno potencijalno opasno za zdravlje, budući da za vreme transporta od proizvođača do trgovine može doći u kontakt s raznim patogenima poput E. Coli.


Brašno - © Pixabay

9. Patlidžan

Ovo jako zdravo povrće puno je vitamina C, K, B6, tiamina, niacina, magnezijuma, fosfora, bakra, dijetalnih vlakana, folne kiseline, kalija i mangana, ali sadrži i otrov solanin. Mladi patlidžani, koji su ubrani tek nakon što su dozreli, sadrže najviše ovog otrova. Čovek bi trebao poesti puno mladog patlidžana da oseti probavne smetnje, ali zbog potencijalnih alergijskih reakcija, uvek ga je bolje skuvati.

Izvor: 24sata.hr

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica