5. decembar: Proslava Svetskog dana tla | Zemlja i voda, izvor života

5. decembar: Proslava Svetskog dana tla | Zemlja i voda, izvor života

Proslava Svetskog dana tla: Opstanak naše planete zavisi od dragocene veze između tla i vode. Preko 95 odsto naše hrane potiče od ova dva osnovna resursa. Voda u zemljištu, vitalna za apsorpciju hranljivih materija od strane biljaka, povezuje naše ekosisteme. Ovaj simbiotski odnos je temelj naših poljoprivrednih sistema. Međutim, suočeni sa klimatskim promenama i ljudskim aktivnostima, naša tla se degradiraju, što predstavlja preveliki pritisak na naše vodne resurse.

Proslava Svetskog dana tla | Zemlja i voda, izvor života

Erozija narušava prirodnu ravnotežu, smanjujući infiltraciju vode i dostupnost za sve oblike života. Prakse održivog upravljanja zemljištem, kao što su minimalna obrada zemljišta, plodored, dodavanje organske materije i pokrivni usevi, poboljšavaju zdravlje zemljišta, smanjuju eroziju i zagađenje i poboljšavaju infiltraciju i skladištenje vode. Ove prakse takođe čuvaju biodiverzitet zemljišta, poboljšavaju plodnost i doprinose sekvestraciji ugljenika, igrajući ključnu ulogu u borbi protiv klimatskih promena.

Svetski dan tla 2023. i njegova kampanja imaju za cilj podizanje svesti o važnosti i odnosu između tla i vode u postizanju održivih i otpornih poljoprivredno-prehrambenih sistema. Ovo je jedinstvena globalna platforma koja ne samo da slavi tlo, već i osnažuje i angažuje građane širom sveta da poboljšaju zdravlje tla poruka je UN i FAO.

Proslava Svetskog dana tla ukratko

📌 Zemljište i voda predstavljaju osnovu za proizvodnju hrane, ekosisteme i dobrobit ljudi. Prepoznajući njihovu neprocenjivu ulogu, možemo preduzeti proaktivne mere da zaštitimo ove resurse za buduće generacije;

📌 Zemlja i voda su medijum u kome biljke rastu i dobijaju esencijalne hranljive materije;

📌 Poljoprivredni sistemi koji se hrane kišom čine 80 posto obradivih površina, doprinoseći 60 posto globalne proizvodnje hrane. Ovi sistemi se u velikoj meri oslanjaju na efikasne prakse upravljanja vlagom u zemljištu.

📌Poljoprivredni sistemi za navodnjavanje povlače 70% svetske slatke vode i čine 20% obradivih površina.

📌 Zdravlje zemljišta i kvalitet i dostupnost vode su međusobno povezani;


📌 Zdrava zemljišta, obogaćena organskom materijom, igraju ključnu ulogu u regulisanju zadržavanja i dostupnosti vode;

📌 Poboljšano upravljanje zemljištem i vodama poboljšava kapacitet zemljišta da izdrži ekstremne klimatske događaje kao što su suše, poplave i peščane/prašne oluje;

📌 Zdrava zemljišta deluju kao sudopera ugljenika, izdvajajući ugljenik iz atmosfere, doprinoseći tako prilagođavanju klimatskim promenama i naporima za ublažavanje.


 

 


Ključne poruke: Proslava Svetskog dana tla 2023

Proslava Svetskog dana tla | Zemlja i voda, izvor života

 

Proslava Svetskog dana tla: osnovne ideje

📌 Zemlja i voda su osnovni resursi za održavanje života na Zemlji.

  • Zemljište i voda predstavljaju osnovu za proizvodnju hrane, ekosisteme i dobrobit ljudi. Prepoznajući njihovu neprocenjivu ulogu, možemo preduzeti proaktivne mere da zaštitimo ove resurse za buduće generacije.
  • Erozija i zbijanje tla narušavaju sposobnost zemljišta da skladišti, odvodi i filtrira vodu i povećava rizik od poplava, klizišta i peščanih/prašinskih oluja.
  • Zemlja i voda su medijum u kome biljke rastu i dobijaju esencijalne hranljive materije.
  • Zdravo zemljište igra ključnu ulogu prirodnog filtera, prečišćavajući i čuvajući vodu dok se infiltrira u zemlju.
  • Poljoprivredni sistemi koji se hrane kišom čine 80 procenata obradivih površina, doprinoseći 60 procenata globalne proizvodnje hrane. Ovi sistemi se u velikoj meri oslanjaju na efikasne prakse upravljanja vlagom u zemljištu.
  • Sistemi za navodnjavanje zahvataju 70% svetske slatke vode i čine 20% obradivih površina.

 

📌 Zemljište i voda su međusobno povezani resursi kojima je potrebno integrisano upravljanje.

  • Zdravlje zemljišta i kvalitet i dostupnost vode su međusobno povezani.
  • Sprovođenje prakse održivog upravljanja zemljištem povećava dostupnost vode za poljoprivredu. Zdrava zemljišta, obogaćena organskom materijom, igraju ključnu ulogu u regulisanju zadržavanja i dostupnosti vode.
  • Efikasna upotreba kvalitetne vode, promovisanje održive upotrebe đubriva i pesticida, primena odgovarajućih metoda navodnjavanja, poboljšanje sistema drenaže, kontrola pumpanja i praćenje nivoa saliniteta zemljišta i podzemnih voda su od suštinskog značaja za održavanje održivih poljoprivrednih praksi.
  • Održivo upravljanje zemljištem je ključno za poboljšanje produktivnosti vode u sistemima za navodnjavanje.

 

📌 Nepravilne prakse upravljanja zemljištem i vodama utiču na eroziju zemljišta, biodiverzitet zemljišta, plodnost zemljišta i kvalitet i kvantitet vode.

  • Nedostatak vode dovodi do gubitka biodiverziteta zemljišta, dok ispiranje i eutrofikacija iz poljoprivredne prakse dovode do gubitka biodiverziteta u vodnim tijelima.
  • Loše upravljanje pesticidima i đubrivima ne samo da ugrožava kvalitet zemljišta i vode, već predstavlja i značajne rizike po ljudsko zdravlje i ekosisteme.
  • Loše navodnjavanje i odvodnjavanje su neki od glavnih pokretača zaslanjivanja zemljišta.
  • Porast nivoa mora doprinosi gubitku zemljišta, povećavajući rizik od sabiranja tla linizacija i sodifikacija, što može negativno uticati na poljoprivrednu produktivnost.

 

📌 Očuvanje zemljišta i vode doprinosi ublažavanju klimatskih promena i prilagođavanju.

  • Poboljšano upravljanje zemljištem i vodama poboljšava kapacitet zemljišta da izdrži ekstremne klimatske događaje kao što su suše, poplave i peščane/prašinaste oluje.
  • Integrisane prakse upravljanja zemljištem i vodama pružaju osnovne usluge ekosistema, podržavajući život na zemlji i povećavajući otpornost ekosistema.
  • Zdrava zemljišta deluju kao ponor ugljenika, izdvajajući ugljenik iz atmosfere, doprinoseći na taj način prilagođavanju klimatskim promenama i naporima za ublažavanje posledica.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica