Bjakja je zvanično NAJSKUPLJI sladoled na SVETU! EVO zašto porcija košta preko 6.000 DOLARA!

Bjakja je zvanično NAJSKUPLJI sladoled na SVETU! EVO zašto porcija košta preko 6.000 DOLARA!

Bjakja (Byakuya), na japanskom jeziku ,,bele noći”, najskuplji je sladoled na svetu. Ukoliko biste se odlučili da se zasladite ovom poslasticom, morali biste da platite to zadovoljstvo vrtoglavih 6.000 dolara! Sigurno se pitate, šta je tako posebno u vezi sa ovim sladoledom?

Svi mi volimo sladoled, zar ne? Bez sumnje, to je omiljeni desert u kome ljudi svih uzrasta uživaju leti. Potreban je samo jedan slatki zalogaj koji osvežava čula da razmazi naše čulo ukusa. Od vanile do čokolade, postoje različiti ukusi, a svako ima svoju omiljenu kombinaciju. Sladoledi su generalno i pristupačni, pa tako za relativno malo novca možemo uživati u ovoj letnjoj poslastici.

A sada zamislite da morate da platite čak 6.696 dolara (preko 700.000 dinara) za porciju sladoleda! Većina ljudi će reći da je to nemoguće, ali verovali ili ne, postoji takav sladoled koji je nedavno postavio Ginisov svetski rekord. Sladoled pod nazivom ,,Bjakja” kreiran je od strane japanskog brenda ,,Cellato”, a od nedavno nosi titulu najskupljeg sladoleda na svetu.

Ovako izgleda promotivni video ove skupe poslastice:


Kako navode u kompaniji, sladoled se pravi od jestivog zlatnog lista, belih tartufa i sireva. Beli tartuf koji se koristi u sladoledu uzgaja se u Albi, u Italiji, i košta skoro 14.505 dolara. Ostali skupi sastojci koji se koriste u pravljenju sladoleda su sir Parmigiano Reggiano, kao i sake talog, to jest ostatak od proizvodnje sakea, čuvenog japanskog pića. Kako kažu, zbog toga najskuplji sladoled košta neverovatnih 6.696 dolara.

Ideja iza kreacije ovog sladoleda je da se spoje japanski i evropski sastojci kako bi se formirao specifičan miks ukusa ovog sladoleda. Cellato, kompanija koja je napravila desert, navodi da robustan miris belog tartufa ispunjava vaša usta i nos zajedno sa složenim, voćnim ukusom sira Parmigiano Reggiano.

Predstavnik kompanije rekao je timu iz Ginisa da im je trebalo godinu i po dana da razviju sladoled. Nakon mnogo pokušaja i grešaka, dobili su idealan ukus kakav su zamislili.


„Svrstavanje u Ginisovu knjigu rekorda učinilo je da se trud isplati”, kažu iz ove kompanije. Dodali su i da planiraju da uvedu i druge proizvode koji sadrže kombinacije najfinijih sastojaka kao što su šampanjac i kavijar.

Da imate baš mnogo novca, da li biste priuštili sebi porciju ovog neobičnog sladoleda?


Izvori: Wio news i Ginisova knjiga rekorda

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica