Agroekologijom do zdravijih sistema za proizvodnju hrane

Agroekologijom do zdravijih sistema za proizvodnju hrane

Generalni direktor Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), Hose Gracijano da Silva poručuje da agroekologija može doprineti kreiranju zdravijih i održivijih sistema za proizvodnju hrane. 

Ekološka svesnost - © Pixabay

„Moramo promovisati transformativne promene u načinu na koji proizvodimo i konzumiramo hranu, ali i ponuditi održive sisteme za proizvodnju hrane koji omogućavaju zdrave i hranljive namirnice, kao i očuvanje životne sredine“, rekao je Da Silva u uvodnom obraćanju na 2. Međunarodnom simpozijumu o agroekologiji u Rimu.

Većina procesa proizvodnje hrane trenutno se zasniva na poljoprivrednim sistemima velikog inputa, uz visoku cenu po životnu sredinu, što za rezultat ima nastavak degradacije zemljišta, šuma, voda, kvaliteta vazduha i biodiverziteta, navodi se u saopštenju FAO.

Kombinujući tradicionalna i naučna znanja, agroekologija primenjuje ekološke i socijalne pristupe polloprivrednim sistemima, fokusirajući se na povećanje interakcije između biljaka, životinja, ljudi i životne sredine.

Izvor: Novosti

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica