Želite veći i bolji rod višnje? Probajte Slavol VVL!

Želite veći i bolji rod višnje? Probajte Slavol VVL!

Voće, a naročito višnje, su posebno nežne i osetljive u vreme cvetanja i formiranja ploda. Zato bi upravo u ovo doba godine trebalo da im posvetite mnogo pažnje i truda. Svako stablo višnje na tome će vam se zahvaliti i odužiti u vreme berbe.  

Slavol VVL - © Agrounik

Slavol VVL je mikrobiološko tečno đubrivo koje sadrži visoku koncentraciju bakterija i auksina prilagođenih visokointenzivnim kulturama kao što su voćarske. Ono se koristi u najznačajnijim fazama razvoja voćaka u kojima dolazi do formiranja i rasta ploda. Prvi tretman, u količini od 5 l/ha, vrši se u precvetavanju.

Nešto više o primeni ovog preparata u zasadima višnje saznali smo od Sanje Relić Balentović, regionalne menadžerke kompanije „Agrounik“.

Za neodoljivo ukusne breskve – Slavol VVL

Kada voćka cveta, veoma je važno da ima što bolju oplodnju. Naši auksini, mogu slobodno tako da kažem, teraju biljku da se oplodi, da bolje cveta i da zametne što veći broj plodova“, objašnjava Sanja Relić Balentović, regionalna menadžerka kompanije „Agrounik“.
 

Zelene višnje - © Agrounik 


Druga faza primene Slavola VVL preporučuje se u periodu intenzivnog porasta ploda.

Kod ploda koji se zametnuo voćka je odbacila višak. Sada je bitno da to što je ostalo sačuvamo da bude što kvalitetnije. Dakle, ponovo auksini teraju biljku da izdužuje ćelije kako uzdužno, tako i poprečno, a plod je veći i zdraviji“, dodaje ona.

Za čvrste, krupne i sočne plodove jagode – Slavol VVL

Treća faza dolazi u trenutku kada plod voćaka počinje da menja boju.

Plod menja strukturu šećera i kiselina. Da bismo dobili što ukusniji plod, karakterističan za višnju, veoma su važni auksini koji se nalaze u preparatu Slavol VVL. Doza primene ista je kao i kod prvog i drugog tretmana i iznosi 5 l/ha“, dodaje ona.
 

Da biste dobili što ukusniji plod, karakterističan za višnju, veoma su važni auksini koji se nalaze u preparatu Slavol VVL.

Poslednja, četvrta faza upotrebe nastupa pred samu berbu, tačnije, nekoliko dana ranije, u količini od 5 l/ha.

Ona će osigurati odličnu obojenost ploda, a istovremeno i smanjuje procenat opalih plodova i procenat raspuklih plodova“, ističe naša sagovornica.

Slavol VVL + Amiksol – za krupne i zdrave jabuke

Višnjik Nikole Poljaka iz Lovasa kod Vukovara je u 9. godini vegetacije. On ga je nasledio pre tri godine i odmah je počeo da koristi preparat Slavol VVL.

Imamo izdanke od 40 do 60 centimetara, debljine cigarete otprilike. Radili smo prosečno između 4 i 6 tretmana VVL-om, od cvetanja do perioda pred berbu. Rezultati primene ovog preparata bili su potpuno vidljivi. Recimo da se rod po stablu povećao za 20-30%, a bolji je bio i kvalitet ploda“, rekao nam je Nikola Poljak, voćar iz iz Lovasa kod Vukovara.

Slavol VVl pokazao se kao izuzetno delotvoran kada se primenjuje u 4 pomenute faze i značajno će unaprediti svaku voćarsku proizvodnju.

Višnje - © Agrounik

Primenom Slavola VVL u četiri pomenute faze višnje dobijamo bolju oplodnju i fotosintetsku aktivnost zato što je list veći. Biljka pokupi više azota, zahvaljujući bakterijama koje se nalaze u korenu, dobija se bolje obojen i kvalitetniji plod i, naravno, na kraju, veći prinos“, istakla je Sanja Relić Balentović.

Sagovornici:
Sanja Relić Balentović, regionalna menadžerka kompanije „Agrounik“
Nikola Poljak, voćar iz Lovasa kod Vukovara

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.