Zaštitite na vreme osetljivu kraljicu voća – malinu

Zaštitite na vreme osetljivu kraljicu voća – malinu

Malina spada u jedne od osetljivijih voćnih vrsta i svaka greška u zaštitnim merama proizvođača može skupo da košta. Redovna zaštita je od ključnog značaja i ukoliko se ne sprovede pravovremeno, može doći do većih šteta, pa čak i sušenja čitavih malinjaka. Sa zaštitom se počinje već u aprilu, na početku vegetacije.
 

Evo kako da zaštitite kraljicu voća, malinu - © Pixabay 

Prvo prolećno prskanje malinjaka obavlja se po završetku vezivanja izdanaka, kada je malina u fazi bubrenja pupoljaka i odmah kada se pojave prvi zreli listovi, poznatiji u narodu kao mišje uši. Ovo prskanje obavlja se zbog sprečavanja uvenuća pupoljaka i sušenja izdanaka, ali i zbog suzbijanja korova.

Drugo prolećno prskanje u aprilu obavlja se pred početak cvetanja za suzbijanje bolesti poput didimele, antraknoze, plamenjače izdanka i rđe, ali i zbog suzbijanja štetočina kao što su lisne vaši, malinine mušice i cvetojeda, rutave bube, malininog smotavca.
 

Evo kako da zaštitite kraljicu voća, malinu - © B. Nenković

„Najvažnije je da se, ukoliko niste sigurni, zaštita obavlja u konsultaciji sa stručnim licima i da se preparati koriste u razmerama koje su preporučene. Ova prskanja se obavljaju kada krene vegetacija“, kažu u Poljoprivrednoj stručnoj službi u Kragujevcu.

Međutim, malinu napadaju i virusi i mikoze od kojih se zasad mora zaštititi. Od virusnih oboljenja, koje se prenose i lisnim vašima i polenom, najviše štete nanose virusi prstenaste pegavosti, hlorotične mrežavosti lišća, žbunaste kržljavosti i hlorotične pegavosti lišća. Malini takođe preti i trulež korena, uvenuće izdanaka, siva plesan. Od bakterioza pretnja je bakterijski rak. Najvažnije je sprovesti preventivne mere – izbor nezaraženog zemljišta i zdravih i otpornih sadnica.
 

Evo kako da zaštitite kraljicu voća, malinu - © B. Nenković

„Najbolje ćete zaštititi zasad ako suzbijete prenosioce virusa, a ako su biljke već zahvaćene bolešću, treba da ih uništite“, navode stručnjaci iz Kragujevca.


Mikoze su ekonomski najznačajnija grupa bolesti, a najčešće se javlja ljubičasta pegavost izdanaka maline. Tretiranje fungicidima se obavlja oko sedam puta u toku sezone. Ali, u aprilu ne treba zaboraviti ni prvo prihranjivanje azotnim đubrivima KAN 27%. Preporučena količina je od 100 do 150 kilograma po hektaru. Uklanjanje prve serije mladih izdanaka trebalo bi obaviti sredinom aprila.

Foto: Biljana Nenković

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica