VODIČ: Izbegnite toplotni stres biljaka

VODIČ: Izbegnite toplotni stres biljaka

Kako leto vreba i temperature rastu, svi smo svesni da je vreme da počnemo da se štitimo od oštrog sunca. Nekima više od drugih, svi smo upoznati i željni da izbegnemo opasnosti velikih vrućina i ostanemo bezbedni tokom leta.

toplotni stres biljaka

Biljke se ne razlikuju od nas i takođe će patiti od prekomerne toplote. Visoke temperature tokom dugih perioda će im izazvati stres i štetu. Ali, za razliku od nas, biljke ne mogu samo da nađu hladnije mesto, pa im mi moramo pomoći i zaštititi ih.

 

Da biste izbegli nepovratna oštećenja, evo svega što treba da znate o toplotnom stresu u biljkama, od toga kako da ga identifikujete i kako da ga tretirate, do toga koje biljke najbolje izdržavaju visoke temperature.

Šta je toplotni stres u biljkama? Zašto je on štetan za biljke?

toplotni stres biljaka

 

Kao što ime govori, toplotni stres je reakcija na stres koju će biljke pokazati kada su izložene prekomernoj toploti, toploti vazduha i tla, kao i oštroj sunčevoj svetlosti.

Ovo može ići od mlohavog i iscrpljenog izgleda dehidrirane biljke do vidno nepovratnih oštećenja. Može dovesti do opadanja listova i mirovanja, usporavanja rasta, nekvalitetnih useva i lošeg ponovnog sejanja za sledeću sezonu. Previše pokušaja da se biljka spase tokom leta takođe ne valja jer će biljka postati hronično uslovljena, menjajući njenu sposobnost da normalno raste i razvija se. Štaviše, vaše biljke će postati podložnije daljim oštećenjima od drugih bolesti, jer postaju oslabljene i ranjivije.


 

Koja je to temperatura previsoka za biljke?

Za većinu biljaka, bilo koja temperatura iznad 29 ºC počinje da postaje neprijatna. 32 ºC se smatra osnovnom temperaturom toplotnog stresa biljaka. S druge strane, kućne biljke, zbog nedostatka vlažnosti vazduha i protoka vazduha unutra, podložnije su toploti i počeće da se stradaju već oko 24-27 ºC kada su u zatvorenim uslovima.

Važno je istaći da više od same temperature, ono što toplotne talase čini opasnim za biljke jeste to koliko je produženo njihovo izlaganje ovim ekstremnim uslovima.


 

Simptomi za toplotni stres biljaka

 


Najbolji način da svojim biljkama date šansu za borbu je da budete u toku sa vremenskim promenama. Moraćete da budete posebno oprezni kada temperature počnu da rastu u vašem području i uvidite simptome što je pre moguće. Ovo može biti komplikovano, jer se simptomi razlikuju za svaku biljku i često će izgledati slično drugim problemima i bolestima. Evo nekih stvari na koje treba obratiti pažnju:

Uvenuće

Jedan od prvih znakova će biti uvenuće. Kako toplota počne da isparava velike količine vlage, vaše biljke neće moći aktivno da zamene svu izgubljenu vodu i završiće sa opuštenim lišćem tužnog izgleda. Druge biljke će takođe „zatvoriti“ svoje listove kako bi smanjile gubitak vlage.

Opadanje listova

Kako vaša biljka bude više pogođena, značajna količina lišća će otpasti na mnogim biljkama, uglavnom drveću i žbunju, zbog nemogućnosti da se dovoljno brzo koristi dostupna voda. U nekim slučajevima, cveće će takođe pasti ako već postoji ili se jednostavno neće razviti, što će dovesti do smanjenog prinosa.

Bolting

Ovo je proces u kome će ekstremna toplota gurnuti biljke do kraja njihovog životnog veka, primoravajući ih da cvetaju i proizvode seme ranije nego što bi se očekivalo. Ova pojava će se desiti uglavnom kod useva koji se hlade i ne može se zaustaviti ili poništiti. Najbolji način delovanja je da se poberu ovi useve pre nego što budu pogođeni.

Fleke od sunca

Intenzivna toplota i sunčeva svetlost mogu da izgore vaše biljke od sunca, baš kao i na našoj koži. Listovi i plodovi mogu izgoreti, popucati i razviti izbeljene mrlje. Šteta je obično gora za tek presađene biljke ili mlade biljke koje još nisu u potpunosti uspostavljene. Posebno za presađene biljke, šok možete smanjiti postepenim prebacivanjem biljke umesto svih odjednom.

Truljenje cvetova

Ovaj problem je uzrokovan nedostatkom kalcijuma koji će se sam po sebi desiti zbog nedosledne vlage u tlu, jer biljke prolaze kroz vlažne i suve cikluse umesto da imaju stalne uslove rasta.

 

Hoće li se biljke oporaviti od toplotnog stresa?

Oporavak će zavisiti od vaše nege i tretmana, opšteg zdravlja i čvrstoće biljke, ali što je najvažnije – od toga koliko dugo su biljke bile izložene i od težine toplotnog talasa.

Privremeni temperaturni skokovi i umereni intenzitet se obično mogu kontrolisati, a većina biljaka će prevazići ovu vrstu toplotnog stresa, jer će većina biljaka kontrolisati gubitak vode i postići toplotnu ravnotežu.

Mlade, bolesne ili tek presađene biljke će se teže oporavljati, a neke se uopšte ne mogu oporaviti, slično kao biljke koje su dugo izložene intenzivnoj toploti.

 

Koliko je biljci potrebno da se oporavi od toplotnog stresa?

 

Kao što je gore navedeno, postoji mnogo faktora koji utiču na oporavak biljke od toplotnog stresa. On može trajati od nekoliko dana do nekoliko meseci, u zavisnosti od težine stresa, a neke se možda uopšte neće oporaviti.

 

Najbolji način da osigurate to da se vaše biljke brzo oporave je da delujete što je pre moguće kada simptomi počnu da se pojavljuju i da praktikujete preventivne mere.

 

Kako da tretirate biljke pod uticajem koji nosi toplotni stresa biljaka

 

Evo šta treba, a šta ne treba da radite da biste osigurali uspešan oporavak biljke od toplotnog stresa za sve vaše zelene.

 

Sobne biljke

 

Sobnim biljkama je lakše upravljati, jer se njihovo okruženje može kontrolisati.

 

Zalivanje

 

Moraćete da povećate učestalost zalivanja, jer će vlaga brže ispariti u saksijama. Vlažnost možete povećati i zamagljivanjem, ali to učinite sa vrlo finom maglom i ujutru.

 

Osvetljenje

 

Udaljite svoje biljke koje izazivaju toplotni stres od izvora svetlosti. Ako koristite svetlo za rast, ažurirajte svoje podešavanje smanjenjem količine toplote koju dobijaju vaše biljke. Takođe možete postaviti blokadu svetlosti, poput zavesa za dalje filtriranje sunčeve svetlosti.

 

Hlađenje

 

Instaliranje rashladnih uređaja je odličan način da se izbegnu zagušljivi uslovi u zatvorenom prostoru. Možete koristiti klima uređaj ili ventilator, ali vodite računa da vetar nije usmeren na vaše biljke već na prazan prostor. Ideja je da snizite temperaturu, a poslednja stvar koja je potrebna vašim biljkama je dodatni stres.

 

Biljke na otvorenom

 

Biljke na otvorenom su više prepuštene promenljivim uticajima vremena i stoga ih je teže tretirati.

 

Zalivanje

 

Zalivati najbolje ujutru ili uveče i to više slojeva, tako da ne bude samo prvi sloj zemlje vlažan. Takođe ćete morati da se prilagodite tome koliko je vruće, jer će voda brže ispariti, ali pazite i na potencijalno preterano zalivanje, jer će i višak vode biljke povrediti od dodatnog faktora stresa.

 

Senčenje

 

Jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje biljke je da ih fizički zaštitite od jakog sunca. Tkanina za pravljenje senke i druge alternative će stvoriti hladnije, prijatnije okruženje. Uz biljke u saksiji, možete ih pomerati, pronalazeći im i hladnija i hladnija mesta u bašti.

 

Malčiranje

 

Dodavanje svežeg malča pomoći će da se ohladi temperatura zemljišta, kao i da se zadrži vlaga u zemljištu i spreči prekomerno isparavanje.

 

Obrezivanje

 

Možete da obrezujete mrtvo cveće i drugi mrtvi materijal da biste rasteretili svoju biljku. Samo pazite da ne obrezujete previše da biste sprečili dalje izlaganje suncu i da ne uklonite materijal koji je još živ, jer će to dodatno opteretiti vašu biljku.

 

Kako zaštititi biljke od toplotnog stresa biljaka

 

Kao i kod mnogih biljnih problema, prevencija je bolja od lečenja. Pripremajući vaše biljke za uspeh i uverite se da su srećne i zdrave pre nego što se pojavi problem, u velikoj meri će smanjiti rizik od nepovratnih oštećenja.

 

Konzistentno zalivanje

 

Tokom celog leta steknite naviku da zalivate ujutru, duboko i onoliko često koliko je potrebno da vaše biljke nikada ne budu previše suve.

 

Malčiranje

 

Ovu strategiju treba koristiti uvek, ali posebno kada temperature počnu da rastu. Malč pokriva čitav svet povreda, posebno kada je u pitanju suvo zemljište, zadržavanje vlage i održavanje korena biljaka hladnim.

 

Presađivanje i obrezivanje

 

Ako leto počinje da postaje prevruće, uzdržite se od presađivanja ili čak sadnje u najtoplijim vremenima dana. Vaš zeleni će skoro sigurno postati biljka za toplotni stres. Takođe, obrezivanje drveća i žbunja pre toplotnog talasa će izazvati stres i smanjiti senku koju ostavlja lišće, pa se suzdržite od toga.

 

Uklanjanje korova

Iako je smanjenje konkurencije uvek odlično za vaše biljke, uklanjanje korova pre toplotnog talasa će smanjiti šanse da vaše biljke prerastu i nadžive korov, jer mnoge mogu tolerisati i čak uspevati u nepovoljnim vremenskim uslovima.

 

Prekomerno đubrenje

 

Izbegavajte đubrenje kada su vaše biljke pod stresom, jer će to samo pogoršati situaciju. Takođe, novi rast je podložniji intenzivnoj toploti i brzo će podleći.

 

Izbor biljaka

 

Pokušajte da izaberete biljke koje imaju veću toleranciju na visoke temperature. Ovo će sprečiti toplotni stres na biljkama i mnogo posla i boli za sve.

 

Najbolje biljke otporne na toplotni stres biljaka

toplotni stres biljaka

 

Ako i dalje želite živopisnu baštu, ali mrzite da vidite svoje biljke povređene pod letnjim nemilosrdnim suncem, evo nekih biljaka koje su manje podložne oštećenju toplote.

VANJSKE BILJKE

Biljke na otvorenom moraju biti dovoljno otporne da izdrže vrhunac popodnevnog sunca.

Sedum

Sukulenti su neke od najboljih biljaka koje izdržavaju ekstremne vrućine, jer čuvaju vodu u svojim listovima.

Kaktusi

Slično kao i sukulenti, ove pustinjske biljke su izdržljive i uspevaju u toplijim sredinama, zbog malih potreba za vodom i rezervi vlage.

Neven

Pored mnogih prednosti za vašu baštu i useve, ovo svetlo cveće toleriše i intenzivnu sunčevu svetlost i toplotu, ali i loše uslove zemljišta, što ih čini savršenim za manje ugodno vreme.

Salvia

Ovo je prilično super biljka, jer može da izdrži ekstremne vrućine, ali i ekstremnu hladnoću, sušu i sve između. Osim toga, štetočine mu se neće približiti.

 

SOBNE BILJKE

toplotni stres biljaka

Sobne biljke se mogu pomerati, ali će i dalje morati da budu otporne i otporne na toplotu.

Pauk biljka (Chlorophytum comosum)

Iako nisu previše prihvatljivi za toplotu, izdržaće male periode vrućih uslova bez oštećenja. Takođe, nisu previše zahtevni i pročistiće vaš vazduh.

Aloe vera

Ovaj sukulent može izdržati toplotu, zahvaljujući svojim rezervama vode. Njegovi mesnati listovi neće pretrpeti veliku štetu od visokih temperatura, sve dok nije pod direktnom sunčevom svetlošću.

Zamija (Zamioculcas zamiifolia)

Slično kao i biljke pauka, ZZ biljke će izdržati kratke periode ekstremnih vrućina bez oštećenja. Osim toga, izuzetno ih je lako brinuti i praktično ih je nemoguće ubiti zbog zanemarivanja.

Đavolji bršljan

Ova tropska biljka će uspevati na visokim temperaturama i više će patiti od niskih nego visokih temperatura. Slično kao i biljku ZZ, skoro je nemoguće ubiti ovu zelenicu zbog njene ukupne izdržljivosti.

DODATNE ČINJENICE

toplotni stres biljaka

Koliko često treba da zalivam svoju baštu na toploti?

Kada temperature porastu na vrhuncu leta, biljke treba zalivati najmanje 2 do 3 puta nedeljno, najbolje ujutru. Ovo će se razlikovati od biljke do biljke i takođe bi trebalo da bude upareno sa drugim merama, kao što su senčenje i malčiranje.

Koliko često zalivati cveće u vremenu od 90 stepeni?

Cveće treba zalivati svake 2 do 3 nedelje tokom normalnih letnjih vrućina. Sada, kad god temperature postanu previsoke, pokušajte da zalivate češće i dublje, oko 1 do 2 puta nedeljno.

Koja je temperatura prevruća za zalivanje biljaka?

Na oko 32 ºC, voda će ispariti brže nego što je normalno, a biljke neće moći da je iskoriste. Oni će uvenuti i početi da usvajaju neke zaštitne strategije za očuvanje vlage.

Kada je previše vruće za zalivanje biljaka?

Nastojite da zalivate rano ujutru ili uveče, kako biste izbegli prekomerno isparavanje. Ovo je najbolji način da osigurate da vaše biljke i dalje dobijaju dovoljno vode uprkos vrućini. Moraćete da budete strpljivi dok temperature ponovo ne padnu da biste nastavili normalno zalivanje biljaka.

Koja je temperatura prevruća za biljke paradajza?

Uprkos tome što su letnje biljke, paradajz će patiti od vrućine. Temperature treba da ostanu ispod 24 ºC tokom dana i 21 ºC noću. Sve iznad 32 ºC dovešće do toga da će i njihov prinos će biti pogođen.

Izvor: My plantin

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica