Unistart + Slavol – idealna kombinacija za mlade povrtarske biljke

Unistart + Slavol – idealna kombinacija za mlade povrtarske biljke

Pre iznošenja povrtarskih kultura na otvoreno i stavljanja u plastenik potrebno je dobro pripremiti zemljište. Mlade biljke sada su posebno osetljive i da bi mogle uspešno da se razvijaju i cvetaju, potrebna im je odgovarajuća nega i pravilna ishrana. U tom poslu vaš idealan partner može da bude preparat Unistart.

Unistart i Slavol - © Agrounik

Unistart je tečno mikrobiološko đubrivo – mobilizator hranljivih elemenata. Ono je idealno za tretiranje mladih povrtarskih kultura. Nešto više o tome ispričala nam je Sanja Relić Balentović, regionalna menadžerka kompanije „Agrounik“.

Protelitičke bakterije, koje se nalaze u ovom preparatu, imaju sposobnost da razgrađuju negativne elemente i ostatke pesticida u zemljištu. Osim toga, one mogu da oslobađaju pozitivne elemente iz zemljišta, poput azota, fosfora, kalijuma i drugih. Čak i ako su oni u nekom nepristupačnom obliku za biljku, bakterije mogu da ih oslobode, predaju biljci i time joj pomognu da ima dovoljno hrane, da može da se razvija, ali i da lepo cveta i plodonosi“, objašnjava Sanja.
 

Unistart i Slavol - © Agrounik 

Primena preparata Unistart vrlo je jednostavna. Po hektaru bi trebalo naneti 3 litra preparata na zemljište. Ipak, kako ni tokom rasta biljaka ništa ne bi trebalo prepustiti slučaju, preporučuje se i upotreba preparata Slavol. On sadrži korisne bakterije i produkte metabolizma, koji su tajna njegove delotvornosti.

Vrlo je bitno da koristite dvoprocentni rastvor i da zalivanje rasada obavite na svakih 7 do 10 dana. Folijarnu prihranu, takođe dvopostotnim rastvorom, vršite u istom vremenskom periodu. Slavol sadrži korisne bakterije, koje se, kada ih dodamo folijarno, spuste do korena. Tu one usvajaju azot, kao značajan makroelement, dodaje ona.
 


Mlade biljke sada su posebno osetljive i da bi mogle uspešno da se razvijaju i cvetaju, potrebna im je odgovarajuća nega i pravilna ishrana.

Auksine, produkte metabolizma i biljne stimulatore potpuno prirodnog porekla, biljka prepoznaje kao svoje.

Ona ih usvaja preko lista, a zatim oni putuju kroz celu biljku i teraju je da raste. Izdužuju se ćelije, kako uzdužno, tako i poprečno, i uvećavaju se svi njeni delovi. Biljka postaje veća, stabilnija, ima bolje listove i fotosintezu i dobro je nahranjena. Na kraju, sve to dovodi do boljeg, većeg i stabilnijeg kvaliteta ploda“, objašnjava naša sagovornica.


Dalibor Božić iz Vere kod Vukovara na porodičnom imanju bavi se proizvodnjom povrća u plastenicima na 1.300 metara kvadratnih. On gaji papriku, paradajz, salatu i krastavac, a ima i proizvodnju na otvorenom polju, na površini od oko 4 hektara. Njegova proizvodnja je značajno napredovala od kada je počeo da koristi Slavol.

Koristim Slavol već 5 godina i primetio sam da je rod mojih biljaka mnogo kvalitetniji, a prinos veći. Veoma sam zadovoljan ovim preparatom i koristim ga na svakih 10-15 dana. Iskreno ga preporučujem i drugim povrtarima, jer mislim da ima odlične efekte“, objašnjava Dalibor.


Primena je posebno jednostavna i zbog toga što se Slavol meša sa svim pesticidima. U povrtarstvu je zaštita uvek intenzivna i sa svakom primenom može se koristiti Slavol.

Sagovornici:
Sanja Relić Balentović, regionalna menadžerka kompanije „Agrounik“
Dalibor Božić, povrtar iz Vere kod Vukovara

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica