U STRESNIM uslovima, zaštita pšenice je KLJUČNA za dobar prinos!

U STRESNIM uslovima, zaštita pšenice je KLJUČNA za dobar prinos!

Ovih dana, stresni uslovi prouzrokovani niskim temperaturama, snegom i padavinama imaju značajan uticaj na biljke pšenice. Pitali smo stručnjake iz kompanije Galenika Fitofarmacija, kako da pomognemo pšenici da ,,pregura” ove nepovoljne klimatske uslove?

Dipl. inž. Ana Đorđević napominje da se posledice loših klimatskih uslova već vide na pšenici, koja je trenutno u fazi prvog i drugog kolenca.

,,Ovih dana, stresni uslovi, prouzrokovani niskim temperaturama, snegom i padavinama imaju značajan uticaj na biljke pšenice. Pšenica se na terenu najčešće nalazi u fazi prvog, drugog kolenca. Obilaskom terena na pojedinim parcelama procenat prisustva pepelnice je dosta visok i prelazi 20%.

Visok je procenat prisustva rđa i najčešće iznosi više od 15%. Pritisak sektorijoza možemo slobodno reći izuzetno je visok i na pojedinim lokalitetima konstatovano je prisustvo ovog patogena na više od 30%. Kompanija Galenika Fitofarmacija obezbedila je izuzetno efikasne proizvode namenjene zaštiti i ishrani pšenice”.

Iz kompanije Galenika Fitofarmacija podsećaju da se preparat Pylon pokazao kao izuzetno efektan u suzbijanju svih najznačajnijih biljnih bolesti u pšenici.

 

Pylon fungicid

,,Kompanija Galenika Fitofarmacija obezbedila je izuzetno efikasne proizvode namenjene zaštiti i ishrani pšenice. Pylon je sistemični fungicid. Pouzdano rešenje naše kompanije u suzbijanju svih najznačajnijih biljnih bolesti u pšenici. Pylon odlikuje brzo usvajanje. Ne postoji rizik od spiranja kišom jer se preparat brzo apsorbuje vegetativnim delovima biljke.


Neophodno je Pylon primeniti što pre, čim se ostvare optimalni uslovi za rad kako bi sprečili dalje širenje patogena. Osim u pšenici, Pylon je svoju visoku efikasnost pokazao i u usevu ječma. Sa ponosom napominjem da Pylon od ove sezone koriste i farmeri zemalja Evropske unije. Prisutan je na parcelama u Nemačkoj i Irskoj”, napominje Đorđević.

Pored već dokazano efikasnog preparata Pylon, Đorđević preporučuje još jedan, nov proizvod kompanije Galenika Fitofarmacija.

,,Foligal Turbo P je nov proizvod naše kompanije namenjen za prevazilaženje svih stresnih uslova, podizanje otpornosti biljaka i povećanje prinosa pšenice. Primenom Foligal Turbo P omogućujemo pšenici sve neophodne uslove za postizanje visokih prinosa. Foligal Turbo P sadrži poseban odnos mikro i makro elemenata uz jedinstven kompleks biostimulatora. Sadrži bakar koji je izuzetno značajan za biljke pšenice i ulazi u sastav enzima.


Foligal Turbo P

Nedostatak bakra najčešće se uočava na najmlađem lišću u vidu poroze. Glavna uloga Foligal Turbo P je da biljci daje mogućnost da u početnim fazama razvoja i razvića održi sve svoje procese u optimalnim granicama bez obzira na stresne uslove koji negativno utiču na te procese. Kondicioner je vode koji neutrališe negativno delovanje tvrdih voda za prskanje. Može se primeniti od prvog kolenca, do cvetanja pšenice”, savetuje Đorđević.


Kao dugogodišnji zadovoljni korisnik preparata Pylon, Danilo Čavić iz Titela podelio je sa nama svoja iskustva i utiske.

,,Sarađujemo sa Galenikom već duži niz godina. Zadovoljni smo sa njihovim preparatima. Koristili smo za zaštitu pšenice od bolesti Pylon koji je odradio svoj posao kako treba. Ove godine planiramo da koristimo Foligal Turbo P za prihranu folijarno pšenice. I očekujemo odlične rezultate.

Danilo Čavić iz Titela

S obzirom da sarađujemo već duži niz godina i da sam zadovoljan preparatima Galenike, očekujem da će Foligal Turbo P da odradi sto svoj posao kao i Pylon što odrađuje u svom delu”, optimističan je Čavić.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica