Svet poljoprivrede Prodavnica

Kako se gaji AMARANT – drevna žitarica vrlo otporna na bolesti

Amarant ili štir je zaboravljena stara žitarica koja ima visoke hranljive vrednosti. Jako je otporna na bolesti i štetočine, na maloj površini daje velike prinose i ne zahteva skupu tehnologiju za uzgoj. Pa, zašto je ne bismo gajili bar za naše potrebe?

Kako se gaji amarant: Kako se gaji amarant: Drevna izuzetno hranljiva žitarica- © Pixabay

Svedoci smo pojave da se sve više ljudi okreće konzumiranju hleba koji nije od pšeničnog brašna. Koliko je beli hleb nutritivno slaba namernica, govori i njegova niska cena. Zbog toga sve više pekara pravi hleb napravljen od drugih vrsta žitarica, a sejanje žitarica poput heljde, raži, ječma postaje sve veća alternativa pšenici.

Osnovni razlog je što su te žitarice kvalitetnije od pšenice, a peciva koja su od njih napravljena, uključujući i hleb, koriste svi ljudi koji žele da poboljšaju svoje zdravstveno stanje ili odgovorno rade na prevenciji.

Jedna od alternativa pšenici je i biljka amarant.

Iako zvuči kao neka novotarija, amarant je drevna biljka koja je uzgajana i cenjena od strane Azteka još pre 8.000 godina, te tako i nije neka novost. Međutim, sve do 1970. godine svi su ga smatrali za korov. Danas se ovaj drevni usev slavi kao super hrana jer nudi ključne hranljive materije, a proizvodnja u svetu se povećava.

U našim krajevima amarant se naziva štir, rumenka ili sćir. Može se naći gotovo svuda oko nas i uništava se i dalje, kao svaki drugi korov, iako pruža niz blagodeti. Samo ime amarant, koje u prevodu znači besmrtan, govori koliki je značaj ova biljka imala nekada u ljudskoj ishrani.

Amarant je jednogodišnja biljka, a postoji preko 80 vrsta.  Neke vrste se sade kao ukras u baštama, od nekih vrsta se mogu jesti i lišće i zrno, koje svojim izgledom podseća na proso.

Amarant je prebogat vitaminima, mineralima i oligoelementima. Seme, odnosno zrno, ima ukus slično kao i druge žitarice, izuzetno se lako vari i ne sadrži gluten.

Kako se gaji amarant: Kako se gaji amarant: Drevna izuzetno hranljiva žitarica- © Pixabay

Amarant obiluje esencijalnim masnim kiselinama koje su važne za očuvanje kardiovaskularnog sistema. Prebogat je vitaminima. Odličan je izvor vlakana, a sadrži jako malo kalorija, čak manje od pirinča.

Može da se konzumira u sirovom stanju ili termički obrađen, na bezbroj načina. Može da se samelje i koristi kao brašno za spremanje hleba, peciva, kolača… Ukoliko se kuva, mogu se spremati razne čorbe, kaše i prelivi.

Kako se gaji amarant?

Amarant nema puno zahteva. Lako se gaji jer je vrlo otporna biljka na bolesti i štetočine i uspeva gotovo na svim vrstama zemljišta i pod svim klimatskim uslovima.Jedino što ne podnosi mraz, a najviše mu je potrebno sunce.

Sadnja

Amarant se seje po oblačnom vremenu u vlažnu zemlju. Pre sejanja zemlju je potrebno usitniti, sipati organsko đubrivo i malo navlažiti. Seje se u vreme kada temperatura dostigne 15 stepeni, što je krajem aprila – početkom maja. Biljke se sade na razmak od 25 cm između biljaka i 75 cm između redova.

Zalivanje i zaštita

Amarant raste uspravno do visine od 1.5 metar, a stabljika može da mu bude debljine do 40 cm. Najproduktivniji je kada dobija punu sunčevu svetlost, a to je minimalno 6 sati sunca.

Kako se gaji amarant: Kako se gaji amarant: Drevna izuzetno hranljiva žitarica- © Pixabay

Odlično podnosi sušu, smeta mu prevelika vlaga i ne traži puno vode. Zato se preporučuje zalivanje u malim količinama.

Ovoj biljci nije potrebna nikakva zaštita jer je izuzetno otporna na bolesti i štetočine. Jedino što može da joj se desi to je da polegne, pa ne bi bilo loše da joj se obezbedi potpora.

Berba

Amarant je spreman za žetvu otprilike 3 meseca nakon sadnje. Seme odnosno zrno se vrlo lako bere. Jednostavno, klasovi se iseku i seme se istrese na neku podlogu. Iz jedne biljke može da se istrese gotovo pola kilograma semena.

Komentari