Systiva – prvi fungicid kojim tretiramo seme i štitimo list

Systiva – prvi fungicid kojim tretiramo seme i štitimo list

Od ove godine u paleti BASF-a na našem tržištu je prisutan novi sistemični fungicid za tretman semena pšenice i ječma. Reč je o preparatu Systiva® koji se koristi za suzbijanje prouzrokovača većine bolesti pšenice i ječma.
 

Systiva - prvi fungicid kojim tretiramo seme i list - © BASF

Registrovan je za primenu u ječmu za suzbijanje prouzrokovača lisne rđe (Puccinia spp.), mrežaste pegavosti (Pyrenophora teres), prugaste pegavosti (Pyrenophora graminea), sočivaste pegavosti (Rhynchosporium secalis), pepelnice (Blumeria graminis f. sp. hordei), ramularijske pegavosti (Ramularia collo-cygni), fuzarioza (Fusarium spp, Microdochium nivale) i gari ječma (Ustilago nuda), dok je u pšenici registrovan za suzbijanje prouzrokovača sive pegavosti lista (Septoria tritici), pepelnice (Blumeria graminis f. sp. tritici), više vrsta rđa (Puccinia spp.), fuzarioza (Fusarium spp, Microdochium nivale) i glavnice (Tilletia caries). Jednom rečju, za sve što napada pšenicu i ječam.

Doza primene fungicida Systiva® je 100-150 ml na 100 kg semena, dok mi u generalnim preporukama za ozimu pšenicu i ječam koristimo dozu od 150 ml na 100 kg semena uz setvenu normu od 180 kg/ha ili 110 ml na 100 kg semena uz setvenu normu od 250 kg/ha.

Systiva® se koristi nerazređena ili razblažena sa vodom u odnosu 1:10 isključivo u toku dorade semena u doradnim centrima. S obzirom na to da je preparat novost na tržištu, iskoristićemo priliku da kažemo nekoliko reči o njegovim karakteristikama, koje ga uistinu čine posebnim u odnosu na ostale fungicide.
 

Systiva - prvi fungicid kojim tretiramo seme i list - © BASF

Šta je toliko različito i posebno?

Njegova formulacija i aktivna materija od koje je napravljen. Tu, pre svega, mislimo na fluksapiroksad (Xemium®), novu, moćnu aktivnu supstancu iz grupe SDHI inhibitora. Koje su prednosti koje Systiva® daje poljoprivrednim proizvođačima?

  1. Nije potrebna rana primena fungicida.
  2. Pokazuje AgCelence® efekte (poboljšan kvalitet za tržište, povećana produktivnost, veći prinos, povećana vitalnost biljaka, jači koren i biomasa izdanaka).
  3. Izuzetno klijanje u uslovima stresa.
  4. Poseduje jedinstvenu pokretljivost unutar biljke.
  5. Dokazano pouzdano delovanje.

Systiva® omogućava fleksibilnije upravljanje poljoprivrednim gazdinstvom jer se vreme i resursi efikasno koriste. Proizvođači se više ne moraju toliko brinuti o pritisku koji stvara rana pojava bolesti jer se zaštita nalazi na licu mesta već od same setve. Systiva® dopušta da se vreme setve prilagođava potrebama poljoprivrednika, što proizvođaču daje veću fleksibilnost u jesen.

Zahvaljujući našem novom preparatu Systiva®, koji sprečava pojavu bolesti koje se prenose semenom ili preko zemljišta, i štiti od jesenjih infekcija, prvi tretman se može odložiti pa i potpunosti izbeći u zavisnosti od godine. S obzirom da u proleće Systiva® pruža izuzetno dobru zaštitu od prouzrokavča bolesti lista i stabla, to u startu obezbeđuje više prostora i štedi dragoceno vreme.

Više informacija potražite na sajtu BASF-a: www.agro.basf.rs

Sponzorisani članak
BASF
BASF - © BASF
Adresa: Omladinskih brigada 90b, 11070 Novi Beograd, Srbija
Telefon: 381 11 30 93 400
Web adresa: www.agro.basf.rs

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica