Plesnivost lista paradajza – opasnost koja vreba u plastenicima i staklenicima

Plesnivost lista paradajza – opasnost koja vreba u plastenicima i staklenicima

Plesnivost lista paradajza može izazvati veliku materijalnu štetu proizvođačima paradajza u zaštićenom prostoru, odnosno staklenicima i plastenicima. Bolest izaziva gljiva Fulvia fulva usled čijeg delovanja se smanjuje prinos ove povrtarske kulture. Ova bolest se retko pojavljuje na plodovima i stablu, najčešće napada prvo donje najstarije lišće a potom se širi prema vrhu.

Paradajz © Agromedia

Kada najčešće dolazi do napada?

Slaba osvetljenost zaštićenog prostora je jedan od uslova koji pogoduju delovanju gljive Fulvia fulva. Takođe, nedovoljno provetravanje utiče na razvoj bolesti, kao i zaprljana folija ili dug vremenski interval sa oblačnim, tmurnim vremenom.

Ukoliko su biljke pregusto raspoređene, to može takođe potpomoći delovanju ove gljive jer u tom slučaju zaštićeni prostori ne mogu da se adekvatno provetravaju. Uglavnom se javlja u niskim plastenicima i to u fazi plodonošenja.

Kako se manifestuje?

Bolest se manifestuje na lišću paradajza na kome se javljaju pege u svetlozelenim i žutim nijansama koje imaju nejasne ivice. Na naličju lista dolazi do stvaranja mrke, somotne prevlake, list se uvija, vene i javlja se njegovo prerano opadanje.

Kako se suzbija?

Kada je zaštita od delovanja gljive Fulvia fulva u pitanju, važna je primena preventivnih mera. Prilikom sadnje važno je odabrati otporne sorte i adekvatno dezinfikovati zemljište i seme. Kako nedostatak svetlosti i provetravanja predstavlja pogodno tle za ovu gljivu, neophodno je redovno provetravanje zaštićenog prostora kako bi se uklonili uslovi za njen razvoj.

Paradajz u plasteniku © Agromedia

Važno je obratiti pažnju na plodored, odnosno na to da biljke ne budu previše zbijene jedna pored druge. Vlažnost vazduha ne sme da premašuje 85 posto.


Kada je zalivanje u pitanju, preporuka je da se ono vrši u ranim jutarnjim časovima, a na samom lišću se ne smeju zadržavati kapljice tečnosti. Takođe, potrebno je obratiti pažnju da folija, odnosno staklo bude čisto. Biljke treba gajiti uz naslon.

Ukoliko je već došlo do delovanja gljive Fulvia fulva, zaražene delove biljke je neophodno ukloniti i izneti napolje, a potom uraditi tretman.

Upotreba hemijskih preparata podrazumeva većinu fungicida koji deluju i na plamenjaču i crnu pegavost.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica