Mikrogranulisano đubrivo – Za jak koren i brži porast biljke

Mikrogranulisano đubrivo – Za jak koren i brži porast biljke

 Superstart mikrogranulisano đubrivo - © Elixir Agrar

U svetu poslednjih godina raste potreba ljudi za proizvodima koji potiču od ratarskih kultura kao što su kukuruz, soja i suncokret. Pa je zbog toga i proizvodnja ovih kultura postala intenzivna pa ih proizvođači zbog toga često gaje u monokulturi što dovodi do problema u plodoredu. I ne samo to nepoštovanje plodoreda uslov je za pojavu insekata i bolesti i stopiranja porasta zbog narušavanja mikrobiološke populacije u zemljištu. A sve to na kraju dovodi do smanjenog prinosa. Koje je rešenje za ovaj problem?

Veoma se često javlja sindrom kukuruza posle šećerne repe (CFS syndrome). On je vrlo često ispraćen stopiranjem porasta biljke kukruza u fazi od 3 do 6 lista na kojima se javlja promena boje u tipičnu antocijan crvenu. Ovo zakašnjenje u porastu na kraju rezultira određenim smanjenjem prinosa, pre svega zbog smanjenog porasta vegetativne mase i skraćenog perioda nalivanja zrna. Jedno od uspešnih rešenja jeste upotreba startnog mikrogranulisanog đubriva istovremeno sa setvom kukuruza.

Imajući u vidu da se prolećna setva približava, možemo očekivati standardno nestabilne vremenske prilike, kao i ranu primenu herbicida, koji uzrokuju kod kukuruza ali i ostalih biljnih kultura (suncokret, soja, šećerna repa) smanjen protoka sokova i usporen metabolizam cele biljke. Sve ovo smanjuje broj gajenih biljaka po hektaru, usporava dostizanje krajnje faze porasta, smanjuje period oplodnje i nalivanja zrna. Krajnja posledica svih gore napomenutih stresnih situacija se ogleda u smanjenju najbitnije stvari a to je PRINOS.

Superstart mikrogranulisano đubrivo - © Elixir Agrar

Poslednjih godina u poljoprivrednoj proizvodnji uspešno se koristi dopunska mera ishrane kukruza, suncokreta, šećerne repe i drugih kultura mikrogranulisanim đubrivima koja se unose direktno u redove istovremeno sa setvom. Ovaj metod unosa mikrogranulisanog đubriva u isti red sa setvom poznat je kao POP-UP sistem. Ovaj sistem omogućava unos hranjivih elemenata u početnim fazama porasta na brz i efikasan način, a pored toga potpuno neškodljiv za mladu biljku.

U poslednje vreme mikrogranulisano đubrivo je shvaćeno kao nezobilazna mera u tehnologiji gajenja prolećnih useva na svim parcelama kod kojih su ovakvi simptomi prepoznati.

Duga je lista svih pozitivnih karakteristika koje dobijamo primenom mikrogranulisanog đubriva. Pored ubrzanog rasta biljke to su još: bolje razvijen korenov sistem koji omogućava bolje usvajanje veće količine hranjivih materija i vode, jači porast gajene biljke u odnosu na korove, jači porast gajene biljke usled napada štetočina, kako zemljišnih tako i nezemljišnih, raniji dolazak u fazu oplodnje, duže nalivanje zrna, manja vlaga u fazi žetve, veći prinos i veći profit…

Nakon što su prepoznati svi benefiti i razlozi upotrebe startnih đubriva, usledila je trka proizvođača đubriva za upotrebu ovog proizvoda u početnim fazama rasta. Kao najbitniji elementi prepoznati su fosfor i cink. Pravilan odnos ova dva hranjiva elementa koji su i međusobni antagonisti zatim veličina granule i norma upotrebe postali su sinonim za kvalitetan proizvod.

Superstart mikrogranulisano đubrivo - © Elixir Agrar


Zemljišta sa svojom kiselošću pH ispod 6.5 i iznad pH 7.2 imaju dodatni problem blokade fosfora, dok zemljišta sa većim sadržajem fosfora P2O5 više od 15-17 mg/100g zemljišta blokiraju slobodan cink koji je predukursor viče od 200 enzima između ostalog odgovornih za pojačan rast i deobu ćelija (npr. auxin). Visoko karbonatna zemljišta predstavljaju još jedan tip koji limitira slobodan fosfor odgovoran za početnu fazu razvoja biljke, a kasnije u vegetaciji između ostalog pojačano cvetanja i razne enzimatske uloge u biljci.

Postizanje prosečne veličine granule koja omogućava pravilnu raspoređenost, te sipljivost proizvoda postaje ograničavajući faktor u savremenim mašinama sa radnim zahvatom od 20 i više metara. Ovako rešenje sa sadržajem granula u rasponu od 0,5 do 1,2 milimetra bez sadržaja prašine uz garantovano visokovodotopive hranjive elemente nudi mikrogranulisano đubrivo SUPER START hemijskog sastava NP 10:35 + 2% MgO + 5% S + 2% Zn.

Super Start je proizvod iz MICRO linije proizvoda inovativne fabrike Elixir Zorka urađene po najsavremenijoj tehnologiji francuske kompanije CFIH. Fabrika je uradjena po najstrozijim ekološkim i proizvodjackim standardima te nosi oznaku EC FERTILIZER koja garantuje kvalitet na preko 20 zemalja u kojima se nalaze ovi proizvodi.


Superstart mikrogranulisano đubrivo - © Elixir Agrar

Upotrebom ovog mikrogranulisanog đubriva u količini od 20 do 30 kilograma po hektaru neposredno u toku same setve polaganjem đubriva u isti red kao i seme (ulaganje depozitorima) postiže se neprekidna ishranjenost gajene biljke bez simptoma izazvanih stresnim faktorima koja su tipična za rane faze razvoja gajenih biljaka.


Kao krajnji efekat na parcelama gde je upotrebljen Super Start imamo ne samo pokrivanje troškova upotrebe ovog proizvoda već i ostvareni profit koji zadovoljava sve korisnike i koji garantuje stabilnost u prinosu. Ono što je takođe važno jeste cenovna dostupnost proizvoda SUPER START za sve poljoprivredne proizvođače.

Upotreba Super Starta pokazala je prosečno povećanje prinosa u poslednjih pet godina od 6% do 10 % bez obzira na izuzetno ekstremne uslove u poslednjih par godina koji su pratili region Centralne i Istočne Evrope. Do ovog procenta u povećanju prinosa se došlo nakon pet godina konstatnog testiranja Super Starta u različitim usevima na različitim tipovima zemljišta širom Evropskog kontinenta.

Elixir Agrar
Konus Glorija - © Konus Glorija
Ulica: Bulevar Oslobođenja 79
E-mail: [email protected]

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica