KUĆNE BILJKE: Insekti i štetočine i KAKO se izboriti

KUĆNE BILJKE: Insekti i štetočine i KAKO se izboriti

Postoji veliki broj vrsta koje se podrazumevaju pod terminom insekti i štetočine koje napadaju kućne biljke. Kako se izboriti sa njima? Evo kako.

 

Kako identifikovati i kontrolisati insekte i štetočine koje napadaju kućne biljke

Nažalost, životna je činjenica da ako uzgajate biljke, uvek će postojati mogućnost zaraze insekata ove ili one vrste. Preduzimajući nekoliko jednostavnih mera predostrožnosti, možete značajno smanjiti šanse da insekti napadnu vaše biljke.

Mere predostrožnosti za zaštitu kućnih biljaka

  1. Prilikom presađivanja uvek koristite čiste saksije i tacne.
  2. Uvek koristite sterilnu zemlju za saksije. Korišćenje baštenske zemlje može imati katastrofalne posledice.
  3. Izolujte sve nove biljke na mesec dana i često ih proveravajte da biste uočili to da li ima znakova insekata ili bolesti. Ovo se takođe odnosi na sve vaše biljke koje su možda bile napolju tokom leta.
  4. Odmah uklonite mrtve cvetove ili listove sa biljaka i izolujte sve biljke za koje sumnjate da su zaražene.
  5. Povremeno kupajte svoju biljku mekom krpom i malo mlake vode sa sapunom.
  6. Pregledajte svoje biljke s vremena na vreme, nemojte čekati da počnu da izgledaju oronulo. Koristite lupu da potražite grinje.
  7. Pravilna ishrana, nega i svež vazduh čine zdravu biljku koja je otpornija na probleme sa insektima.

Bilo bi nemoguće da nabrojati baš sve moguće insekte koji napadaju biljke. Insekti sa kojima se najčešće susrećemo su bele ili crvene paukove grinje, lisne uši, brašnaste bube, krljušti, beli muši, tripsi i mnogi insekti koji žive u zemljištu. Ako se problem otkrije dovoljno rano, često se može rešiti bez upotrebe insekticida, a to je daleko najbolji način.

 

Hemijska kontrola insekata štetočina

 

Važno je čitati uputstva i upozorenja koja proizvođač stavlja na etikete hemijskih preparata. Posebno obratite pažnju na to da li se koristi na otvorenom ili ne.

Neki pesticidi koji suzbijaju insekte mogu zapravo ubiti i određene biljke. Budite sigurni da koristite pravi proizvod za insekte koji imate. Nemojte jednom prskati svoju biljku i zaboraviti je, proveravajte svake nedelje da li ima znakova povratka buba. Svaki pojedinačni pesticid obično ne ubija sve štetočine i ponovljene primene su obično neophodne. Kada se pravilno koriste, većina hemikalija je testirana i bezbedna za upotrebu. Ako ne morate da koristite hemikalije, onda nemojte!

Pesticidi koji su ovde navedeni kao lekovi su u upotrebi dugi niz godina i smatraju se tradicionalnim u industriji rasadnika i staklenika.

 

Uobičajeni insekti i štetočine koji napadaju kućne biljke

1. Lisne uši
2.Paukove grinje
3. Brašnaste vaši
4. Bele mušice
5. Štitaste vaši
6. Mravi
7. Tripsi

1.Lisne uši (Aphid)

Lisne uši (Aphid)

Lisne uši su uobičajene na insektima kućnih biljaka, ali se na sreću lako kontrolišu. Lisne uši sisaju sok iz biljke i mogu prouzrokovati zakržljanje i izobličenje novog rasta. Lisne uši mogu biti bilo koje boje i nalaze se na novom rastu i na donjoj strani listova, obično grupisane u grupu. Jake zaraze pokrivaju biljke lepljivom medljikom. Lisne uši se takođe mogu suzbiti malationom, diazinonom i sistemskim insekticidima.

2. Paukove grinje (Spider mite)

paukove grinje

Paukove grinje je gotovo nemoguće videti golim okom. One su izuzetno male i obično je potrebna lupa da bi se videli. Obično napadaju nove listove i pupoljke. Biljke zaražene grinjama gube zelenu boju i izgledaju bronzane ili isprane. U teškim slučajevima, grinje će formirati finu mrežu koja pokriva donju stranu listova. Jednom kada je biljka zaražena grinjama, suzbijanje će biti teška, ako ne i nemoguća misija. Odmah izolujte svoju biljku i potopite je ili prskajte jednom nedeljno insekticidnim sapunom. Sistemski insekticidi su ponekad efikasni ako se koriste dovoljno brzo.

 

Osim upotrebe hemijskih sprejeva koji preciziraju da će oni suzbiti paukove grinje, tu su nekad i dobri stari sapun i voda. Da biste se rešili paukovih grinja, biće potrebno upornost ili ćete samo odložiti sledeću najezdu. pokušajte sa organskim insekticidnim sapunom, a sledećeg dana počnite proces prskanja svake biljke, svaki dan sa toliko jakim mlazom vode koliko mislite da će vaše biljke izdržati, pazeći da prskate dno listova.

 

Grinje se mogu razmnožavati svakih 3-7 dana, tako da je ključno da prskate svakodnevno dok problem ne bude pod kontrolom. Suv vazduh podstiče paukove grinje da se razmnožavaju, tako da će vam sve što možete da uradite da povećate vlažnost vazduha pomoći u vašoj ‘borbi protiv grinja’.

 

Imajte na umu da paukove grinje NISU insekti, tako da insekticidi možda neće imati nikakvog efekta, pa budite sigurni da je proizvod koji koristite naveden kao efikasan protiv grinja i pratite uputstva na etiketi.

 

3. Brašnaste vaši (Mealibugs)

Mealibugs odnosno brašnaste vaši izgledaju kao mali beli čuperci pamuka, pa se često pogrešno smatraju bolešću. Obično se nalaze na donjoj strani listova ili na stabljikama na vrhu spojeva listova. Beli, voštani premaz štiti insekte od sprejeva, što otežava njihovo suzbijanje. Dodirivanje svakog insekta malom četkom ili K vrhom umočenim u alkohol ubiće ih, ali one su veoma male i često se zanemaruju, tako da je moguć povratak. Sistemski insekticidi mogu delovati. Diazinon je efikasan sve dok je brašnast dobro nakvašen.

4. Bele mušice (Whiteflies)

bele mušice

Odrasla belica je mala ‘bela’ muva. Njihova kontrola je otežana činjenicom da će napustiti biljku čim pokušate da ih prskate. Nezrela faza bele mušice je ljuska i ne pomera se, tako da u ovoj fazi morate da je pobedite nedeljnim prskanjem ili potapanjem insekticidnim sapunom. Malation i diazinon sprejevi su efikasni.

 

5. Štitaste vaši (Scale insects)

štitaste vaši

Štitaske vaši su insekti koji se često nagomilavaju u velikom broju jer ostaju neotkriveni. Ovi insekti su ovalnog oblika, dužine oko 3 mm i izgledaju kao male braon kepe. Njihova ljuska ih štiti od pesticida što otežava njihovu kontrolu. Ljuske se obično nalaze na stabljikama i donjoj strani listova, ali mogu biti i na vrhu listova. Male infestacije se mogu ukloniti dodirivanjem svakog insekta pamučnim štapićem umočenim u alkohol. Krljušti sišu sokove vaših biljaka, usporavaju rast biljaka i luče lepljivu medljiku koja privlači mrave i druge štetočine. Ako je potrebno, poprskajte ili umočite malation prema uputstvu.

 

6. Zemljišni insekti (Soil insects)

zemljišni insekti

Zemljišni insekti se primećuju kada se iznesu na površinu tokom zalivanja. Odrasle jedinke i larve nekoliko insekata mogu leteti ili puzati po površini tla. U većini slučajeva ne štete biljci. Velike populacije mogu prouzrokovati uvenuće i slab rast biljaka usled manje rezidbe korena. Obično će problem rešiti zemljište natopljeno insekticidnim sapunom. Sistemski insekticidi su obično efikasni.

7. Mravi (Ants)

mravi

Šteta koju nanose mravi obično je indirektna i zapravo je uzrokovana lisnim ušima, brašnastim bubama ili drugim insektima koje oni ‘uzgajaju’ za medlju rosu. Međutim, oni mogu oštetiti korenski sistem biljke dok se ukopavaju da bi izgradili svoje gnezdo. Obično će problem rešiti zemljište natopljeno insekticidnim sapunom. Sistemski insekticidi su obično efikasni kao i malation i diazinon.

 

8. Tripsi (Thrips)

tripsi

Tripsi su veoma mali i teško ih je videti. Oni su svetlosmeđi, vitki insekti, koji će, dok su u odrasloj fazi, leteti do drugih biljaka kada su uznemireni. Oni ‘razbijaju’ u listove da bi dobili sokove od biljaka, ostavljajući list iskrivljenim, sa uočljivim ožiljcima. Prskanje insekticidnim sapunom obično rešava problem. Efektivno je prskanje malationom ili diazinonom. Sistemski insekticidi su ponekad efikasni.

 

Preventiva je uvek najbolja strategija kao i zaštita za kućne biljke koja je blagovremena i organska. Ali adekvatni insekticidi mogu spasiti život biljkama, dokle god se adekvatno i na vreme primenjuju.

Izvor: The Garden helper

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica