Kako sprečiti skladišne bolesti jabuke

Kako sprečiti skladišne bolesti jabuke

Plodovi gotovo svih voćnih vrsta podložni su napadu prouzrokovača bolesti nakon berbe. U većini slučajeva takve bolesti uzrokovane su parazitskim gljivama. Veći broj vrsta gljiva prisutan je na plodovima jabuke u voćnjaku u trenutku berbe, odakle zajedno s plodovima dospevaju u skladište. Najznačajnije bolesti jabuke koje se razvijaju nakon berbe i tokom skladištenja su prouzrokovana gljivama Monilinia fructigena, Penicillium expansum, Botrytis cinerea i Colleteotrichum spp.

Zaštita jabuka u skladištu - © Galenika Fitofarmacija

Približava se početak berbe pojedinih sorti jabuka. Sa tretiranjima zasada treba nastaviti radi zaštite plodova od prouzrokovača skladišnih bolesti. S obzirom na to da se tokom godine kao što je ova može očekivati veći procenat plodova sa simptomima skladišnih bolesti, za tretiranja pred berbu treba odabrati fungicid koji ima delovanje na ove patogene.

Ova mera je važna kod svih sorti jabuke, a posebno kod onih koje su namenjene dužem skladištenju, kao što su ajdared, zlatni delišes, jonagold, braeburn i dr.

GALOFUNGIN T je sistemični fungicid sa protektivnim i kurativnim delovanjem namenjen suzbijanju prouzrokovača gorke truleži jabuke (Gleosporium fructigenum), prouzrokovača truleži jabučastog voća (Monilia fructigena) i prouzrokovača truleži plodova (Penicilium spp.).

Primenjuje se u koncentraciji 0,05-0,1%. Karenca za GALOFUNGIN T je 14 dana.

Mere zaštite od pojave skladišnih bolesti jabuke su pažljiva manipulacija plodovima tokom berbe radi izbegavanja mehaničkih oštećenja, apsolutna zaštita od bolesti tokom vegetacije, kao i skladištenje plodova u adekvatnim prostorima i uslovima.

Pre upotrebe preparata obavezno treba pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!


Sponzorisani članak

Adresa: Batajnički drum bb, 11000 Beograd, Srbija
Telefon: +381 11 307 23 01
Web adresa: www.fitofarmacija.rs

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica