Kako da oterate lisne vaši iz bašte? Naučnici dokazali – rešenje su BUBAMARE!

Kako da oterate lisne vaši iz bašte? Naučnici dokazali – rešenje su BUBAMARE!

Profesionalni proizvođači, ali i oni koji se gajenjem biljaka bave iz hobija znaju koliku štetu lisne vaši mogu da nanesu usevima. Jedan odličan način da se rešite lisnih vaši, koji je pritom potpuno bezopasan po okolinu, su bubamare. 

suzbijanje-lisnih-vaši[/watermark_image]

Iako mnogi nisu verovali ukoliko listove krompira poprskate uginulim krompirovim zlaticama, ostale krompirove zlatice više neće napadati krompir, o tome možete više pročitati ovde. A sada su naučnici došli do saznanja da ukoliko “pustite” bubamare među biljke zaražene lisnim vašima, vaši će vrlo brzo nestati. Zašto je to tako?

Korisni insekti kao što su bubamare i bogomoljke, su veoma važan deo poljoprivredne proizvodnje i baštovanstva. Pitate se zašto?! Bubamare se čak mogu koristiti u borbi protiv insekata, ali je veliki problem da ih zadržite na otvorenom prostoru, jer su one, kao i svaka živa bića, sklone migraciji.

Istraživači sa Pen Stejt univerziteta želeli su da saznaju nešto više o ponašanju samih vaši i njihovih reakcija na bubamare. U prethodnim istraživanjima otkriveno je da vaši imaju reakciju na prisustvo bubamara. Kako? Naime one napuštaju mesta kada osete prisustvo bubamara, usporavaju razmožavanje i ponekad razvijaju krila kako bi migrirale.

Čime bubamare “plaše” lisne vaši?

Lisne vaši detektuju prisustvo bubamara putem čula mirisa, a vrlo specifičan miris koje bubamare imaju akrivira „alarm“ kod vaši. Istraživači su izolovali razne mirise koje šire bubamare u laboratoriji i aplicirali ih na vaši kako bi utvrdili na koje će da reaguju. Istraživanjem je utvrđeno da vaši najviše reaguju na metoksipirazin, izopropil metoksipirazin, izobutil metoksipirazin, sek-butil metoksipirazin.

Na korak do održivog i ekološkog rešenja

Nakon ovih saznanja tim naučnika se namerio da napravi oružije na bazi mirisa koji će da sadrži sve pomenute elemente i koji će da ih raspršuje po prostoru. Predstoji testiranje na polju, ali istraživanje obećava. Reč je o održivom i efikasnom načinu da se oteraju vaši, a sa druge strane nema uticaja na životnu sredinu.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica