Insekticid TRAPER – Vaš SAVEZNIK u borbi protiv jabukinog smotavca

Insekticid TRAPER – Vaš SAVEZNIK u borbi protiv jabukinog smotavca

Jedna od ekonomski najznačajnijih bolesti u zasadima jabuka je jabukin smotavac. Ono što ovaj problem čini još većim, je što je smotavac prisutan tokom cele sezone, odnosno od zametanja plodova pa sve do berbe. Postavlja se pitanje kako suzbiti ovu štetočinu koja stvara ubušenja u plodovima.

S obzirom na činjenicu da se može pojaviti u zasadima jabuke neposredno pre berbe plodova,  potrebno je prilikom suzbijanja voditi računa o karenci preparata.

Rešenje je novi preparat koji je kompanija Galenika Fitofarmacija nedavno izbacila na tržište – Traper.

Kratka karenca

To je insekticid koji deluje na nervni system ove štetočine i po tome se i razlikuje od drugih preparata koji se koriste u tu svrhu. Prednost Trapera je i što ima kratku karencu pa se može koristiti neposredno pre berbe plodova. Preparat Traper je i biorazgradiv pa ne postoji mogućnost njegove detekcije prilikom uzimanja plodova na hemijsku analizu.

Preparat Traper deluje direktno na larve i najbolje efekte daje kada se koristi prilikom piljenja gusenica.

Ovaj preparat su do sada isprobali mnogi voćari a svoja iskustva nam je prenele Iidipl. Inž. Marija Skenderović, zaštitarka u kompaniji Biogroup. Na svojim plantažama jabuke oni su prošle proizvodne godine koristili Traper pred berbu plodova i postigli sjajne rezultate, plodovi su bili zdravi bez ubušenje a prilikom hemijskih analiza nisu detektovani nikakvi ostaci.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica