Da li plastika i najloni STVARNO štite biljke od izmrzavanja?

Da li plastika i najloni STVARNO štite biljke od izmrzavanja?

Da li plastika štiti billjke od izmrzavanja? - © Pixabay

Odmah ćemo odgovoriti na to pitanje. Upotreba plastike bez dodatnog oblika zaštite nije rešenje i može učiniti više štete nego koristi. Poljoprivredni stručnjaci i profesionalni baštovani predlažu pristup iz nekoliko uglova kako bi se biljke zaštitile od izmrzavanja. U nastavku možete saznati koje su to tehnike.

Iskusni baštovani koriste nekoliko tehnika kako bi u najhladnijem periodu zaštitili biljke u svojim baštama. Neke možda znate, a neke će vam dobro doći baš u ovo vreme.

Voda i malč

kako vlažna zemlja bolje zadržava toplotu od suve, preporuka je da se biljke zaliju ujutro ali izbegavajte da se voda nađe na lišću ili će da smrzne. Nakon zalivanja, raširite debeli sloj malča preko zemlje oko biljke, najmanje 5-6 cm. To će pomoći da se zemlja izoluje i da se zaštiti koren od izmrzavanja. Voda i malč mogu da budu sve što je potrebno za veće, teže biljke.

Prekrivači

Mnoge nežne trajnice u baštama zahtevaju dodatnu pomoć kada nastupi mraz. Biljke možete pokriti raznim vrstama pokrivača ali se najčešće preporuke agril folija. Ona je termički obrađena i predstavlja kvalitetnu toplotnu barijeru, a može da posluži i kao zaštita od insekata i ptica.

Zaštita od hladno vetra

Pojedini baštovani prave barijere od hladnog vetra oko biljaka, posebno oko ruža, uz pomoć žice za ograđivanje kokošinjca. Prvo se pobodu drveni stubići u zemlju oko biljke i oni moraju biti viši od biljke. Žica od kokošinjca se obomota u dva reda, poveže, a između se napuni osušenim lišćem. Kako drveni stubići vire iznad žice, preko biljke se stavi prekrivač i poveže se za stubiće. Na taj način prekrivač takođe štiti biljku ali je ne dodiruje jer su kočići iznad njene visine.

Oštećenja od mraza

Uprkos najboljim namerama, uvek može doći do oštećenja od mraza. U tom slušaju je važno da se oduprete iskušenju da vodom operete led sa lišća već pustite da se sam otopi.

Koristite makaze za orezivanje kako biste uklonili oštećeno lišće i oštećene zelene stabljike, ali nemojte još da dirate drvenaste biljke. Pričekajte proleće kako biste izrezali oštećene drvenaste delove do zelenog, neoštećenog dela.

Izvor: Homeguides

Pratite nas

PODELITE VEST

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

Izdvajamo

Prethodna
Sledeći

Povezane vesti

Najčitanije vesti

×

Prijavite se na newsletter

Saznajte prvi sve aktuelnosti