Da li ljudski urin može da zameni đubriva?

Da li ljudski urin može da zameni đubriva?

Svesni smo toga da su cene hemijskih đubriva u porastu iz godine u godinu, kao i da alternative nema u velikom broju. Još su istraživanja iz 1990. godine potvrdila nutritivnu vrednost urina za upotrebu u svrhu đubrenja. Zato upoznajte Kima Nejsa, domišljatog domaćina iz Amerike, koji je sam napravio ceo sistem ovog netipičnog đubriva.

Urin - © pixabay.com

 

Još 2012. godine, Kim Nejs je sakupio oko 2.500 litara urina od prijatelja i komšija, a već naredne godine broj se popeo čak na 11.500 litara! U ovom poduhvatu učestvovalo je 170 dobrovoljaca, među kojima su bila uključena i razna udruženja.

Plan je da za sledeću godinu prikupi čak 20.000 litara urina, što je otprilike 1/3 olimpijskog bazena.

Volonterima smo olakšali stvari obezbedivši im spravice u obliku levka“, objašnjava Nejs.

Upotreba organskih đubriva u voćarskoj proizvodnji
Kim Nejs na svom imanju © Foto: http://modernfarmer.com/2014/01/human-pee-proven-fertilizer-future/

Projekat ima za cilj da testira ljudski urin kao zamenu za hemijska đubriva.

Urin sadrži azot, fosfor i kalijum, esencijalne hranljive materije za biljke, koje se obično dobijaju iz zemlje i vazduha za potrebe poljoprivrede.
Pravljenje skladišta za urin - © Foto: Kim Nejs na svom imanju © Foto: http://modernfarmer.com/2014/01/human-pee-proven-fertilizer-future/


Prikupljanje urina je imalo i neke neželjene posledice za Nejsovu kuću, jer je domaćin dobio nadimak „skladištar urina“, ali kada su ljudi shvatili da zapravo sami svaki dan proizvode nešto korisno za životnu sredinu i zemlju, smanjili su tračeve i prestali tako da ga zovu.

 

Projekat ima za cilj da testira ljudski urin kao zamenu za hemijska đubriva.


 

S obzirom na to koliko je visoka cena đubriva ovih dana, ja bih ovaj projekat shvatio vrlo ozbiljno“, kaže Nejsov komšija.


S druge strane Atlantika, studije već duže vreme potvrđuju urin kao moćno đubrivo, tačnije još od 1990. godine.

Naučnici su zaključili sledeće: ne samo da urin može da zameni brzo reagujuća mineralna đubriva, već su izračunali da jedna prosečna odrasla osoba izbaci dovoljno hranljivih materija za biljke da time pokrije 50% unetih organskih namirnica!

 

Kako napraviti tečni kompost ili „čaj od komposta“

Pretakanje urina - © Foto: Pravljenje skladišta za urin - © Foto: Kim Nejs na svom imanju © Foto: http://modernfarmer.com/2014/01/human-pee-proven-fertilizer-future/

U redu, naučnici su potvrdili upotrebnu vrednost, ali ne i sigurnosnu za sada.

Gospodin Nejs je izjavio da ako postoji čak i najmanja opasnost po lično ili javno zdravlje, nastaće problem oko volontera i donatora. Samo par njih bi zaista nastavilo time da se ozbiljno bavi.

Rešenje za taj problem jesu specijalne WC šolje koje bi dodatno osigurale zaštitu i omogućile donatorima da ne brinu o svom zdravlju.
Urin - © Foto: Pretakanje urina - © Foto: Pravljenje skladišta za urin - © Foto: Kim Nejs na svom imanju © Foto: http://modernfarmer.com/2014/01/human-pee-proven-fertilizer-future/

Ovo su fotografije sa prvog skupa, možda vas baš one inspirišu da eksperimentišete i sami!

Izvor: Modern Farmer

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica